Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 08.06.2015 - 10:44  //  aktualizácia: 08.06.2015 - 10:45  //  zobrazené: 1329

03/2015 zasadnutie komisie mládeže a športu

číslo: 03/2015  |  dátum konania: 02.06.2015

Dátum: 02. 06. 2015

Miesto: zasadačka v priestoroch Športovej haly, Šaľa

Prítomní: Ing. Ivan Kováč, Ing. Michael Angelov, Miroslav Gera, Ing. Marián Krištof, Vojtech Halász, Ing. Erik Kováč, Jana Majdlenová, Peter Szalay, Bc. Patrik Ščasný, Mgr. Klaudia Tóthová

Neprítomní: Ladislav Jaroš, Marek Škrabala – vzdal sa členstva

 

Program:

  • Otvorenie
  • Prehliadka hádzanárskej haly
  • Kontrola prijatých uznesení
  • Vyhodnotenie žiadostí o poskytnutie dotácií
  • Rôzne
  • Záver

Priebeh zasadnutia:

K bodu 1. Otvorenie

Prítomných členov komisie privítal predseda komisie, pán Ing. Ivan Kováč, ktorý ich oboznámil s programom zasadnutia. Predseda informoval prítomných o doplnenie programu zasadnutia - prerokovanie záverečného účtu mesta Šaľa za rok 2014. Členovia komisie súhlasili s doplnenou zmenou programu. Predseda skonštatoval uznášaniaschopnosť komisie na základe prítomných 9 členov a viedol rokovanie podľa programu.

 

K bodu 2. Prehliadka hádzanárskej haly

  1. Szalay previedol členov komisie po priestoroch športovej haly, zameral sa hlavne na šatne a sociálne zariadenia, kde sa členovia komisie mohli presvedčiť o nutnosti rekonštrukcie týchto zariadení. Ďalej si prezreli samotnú hádzanársku halu, kde p. Szalay informoval ostatných o plánovanej rekonštrukcii osvetlenia haly. Ing. Krištof navrhol, že by sa mala plánovaná rekonštrukcia zahrnúť už do budúcoročného rozpočtu mesta Šaľa.

 

 

K bodu 3. Kontrola prijatých uznesení

Uznesenie č. 1/3/2015 súviselo s rozhodnutím KMaŠ, že treba osloviť jednotlivých podávateľov žiadostí o prepracovanie svojich žiadostí podľa vzoru Žiadosti o poskytnutie dotácie, zverejnenej na webovej stránke Mesta Šaľa ako príloha Výzvy na predkladanie žiadostí o dotáciu z rozpočtu mesta na rok 2015 pre oblasť športu v súlade so VZN mesta šaľa č. 17/2014 o podmienkach poskytovania dotácií. Mgr. Tóthová kontaktovala všetkých podávateľov žiadostí o tejto skutočnosti, tí si svoje žiadosti prepracovali a priložili všetky chýbajúce prílohy.

 

Uznesenie č. 2/3/2015: členovia KMaŠ sa dohodli, že je potrebné zaktualizovať prehľad všetkých športových klubov, telovýchovných jednôt, občianskych združení a neziskových organizácii mesta Šaľa – štatistické údaje, ktoré budú podkladom pre metodiku prideľovania finančných prostriedkov z rozpočtu mesta Šaľa. Ing. Erik Kováč pripraví výzvu, ktorá bude zverejnená na webovej stránke mesta Šaľa. Ing. Erik Kováč informoval prítomných, že už pracuje na aktualizácii prehľadu a v dohľadnej dobe bude výzva zverejnená na šebovej stránke mesta Šaľa.

 

Uznesenie č. 3/3/2015: všetci členovia KMaŠ preštudujú predložený materiál Ing. Erika Kováča a pripravia si svoje pripomienky. Termín: najbližšie zasadnutie KMaŠ. Plnenie uznesenia bolo odročené do najbližšieho zasadnutia komisie. Ing. Krištof navrhol, aby prerokovanie materiálu bol samostatným bodom programu.

 

Uznesenie č. 4/3/2015: KMaŠ vyjadrila súhlasné stanovisko s odpustením nájomného a režijných nákladov, ktoré predstavujú spolu 1508,00 Eur.

Za: 10, Proti: 0, Zdržali sa: 0

Manželia Porubský vyjadrili svoje poďakovanie komisii prostredníctvom p. Halásza.

 

K bodu 4. – Vyhodnotenie žiadostí o poskytnutie dotácií

Na základe Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie z rozpočtu mesta pre oblasť športu bolo na mesto Šaľa do dňa 29. mája 2015 doručených 18 žiadostí:

 

Por. číslo

Žiadateľ

Názov projektu/aktivity

Požadovaná suma dotácie

Odporučená suma dotácie

1.

Športovo strelecký klub Šaľa

preteky v športovej streľbe

1 800

500

2.

TJ SLAVIA SOUP Šaľa – voltíž

Barelove preteky, Slovenský voltížny pohár

800

500

3.

ROND-IS - basketbal

Streetball CUP 2015

2 000

500

4.

Tanečný klub Jumping Šaľa

celosvetová titulárna súťaž

1 370

---

5.

Atletický odd. Slovan DUSLO Šaľa

Memoriál zakladateľov atletiky v Šali prof. Mutkoviča a Melicherčíka

300

200

6.

FK Slovan DUSLO Šaľa

podpora činností mládež. mužstiev

6 984

6984

7.

RADA ŠPORT Šaľa

Beh nočnou Šaľou 2015

2 206

585

8.

Štefan Chovanec – fyzická osoba

florbalový turnaj Czech Open 2015

300

---

9.

Futbalový klub Veča

spoločenské podujatia, turnaj

850

500

10.

Hádzanársky klub Slovan DUSLO

letné sústredenie hádzanáriek

17 050

9 231

11.

Karate klub BANANA DOJO

nákup tatami

1 500

300

12.

Dogdancing Club Slovakia – tanec so psom

DOGFEST 2015 – medzinárodný festival psích športov

1500

500

13.

Jazdecký klub Rusty Šaľa

nominačné preteky vo voltíži

2 630

200

14.

Ing. Tibor Szőcs – fyzická osoba

latinskoamerické a štand. tance

neuvedená

---

15.

OZ RENOVACIO – športovo-spoločenské akcie

Otvorenie leta 2015

1500

300

16.

Tenisový klub Šaľa

zlepšenie materiálno-technických podmienok, zveľaďovanie kurtov

14 122

---

17.

FK Betonáris Šaľa

materiálno-technický rozvoj futbalového klubu

4 530

500

18.

Klub športových potápačov

športové podujatia, preteky

24 000

500

 

Hodnotenie:

 

  • Z predložených žiadostí sme vylúčili žiadosti, ktoré nespĺňali formálne náležitosti v zmysle Prílohy č. 1 VZN a žiadosti, ktorých žiadatelia – právne subjekty sú podporované inými formami podpory napr. poskytovanie bezplatného prenájmu, sponzorské finančné zdroje, iné dotácie resp. účastnícke a členské poplatky.
  • V zmysle Výzvy sa hodnotilo hlavne:
    1. Splnenie cieľa projektu:

predložené žiadosti spĺňali hlavné ciele projektu, ktorými sú aktivity smerujúce         k zvýšeniu záujmu verejnosti o športovanie, podpora zdravého životného štýlu obyvateľov mesta Šaľa, podpora športovo-talentovanej mládeže, podpora športu na školách, rozvoj športu pre všetkých a podpora projektov, ktoré sa podieľajú na prezentácii mesta v národnom i medzinárodnom meradle.

  • Kvalita projektu – predložené žiadosti sú vypracované kvalitne, zodpovedajú požiadavkám v zmysle platného VZN o dotáciách.
  • Finančná náročnosť projektu – každý žiadateľ žiada dotáciu vo výške, ktorá je len časťou celkových nákladov projektov.
  • Participácia žiadateľa – žiadatelia získavajú ostatnéfinančné prostriedky od sponzorov, z iných dotácií alebo účastníckych poplatkov.
  • Prínos projektu pre cieľové skupiny – uvedené aktivity projektu napĺňajú hlavné ciele výzvy č. 01217/2015/SŠÚ/01850 zo dňa 15. 04. 2015 na poskytnutie dotácií z rozpočtu mesta Šaľa, ktorými sú:

 

  • Podpora  vytvárania  podmienok na rozvoj športovo-rekreačných aktivít občanov s dôrazom na sociálno-zdravotný aspekt, formovanie zdravého životného štýlu  a rozšírenie ponuky voľno-časových aktivít.
  • Podpora športových podujatí poskytujúcich verejnosti  možnosti kvalitného športového vyžitia prostredníctvom rôznorodej ponuky športových podujatí miestneho, regionálneho i medzinárodného významu adresovaných rôznym cieľovým skupinám,  propagácia mesta v rámci SR i v zahraničí.
  • Podpora skvalitňovania  športovej prípravy na školách ‒ formovanie zdravého životného štýlu u najmladšej generácie, rozvoj pohybových zručností detí a mládeže.
  • Podpora vytvárania a skvalitňovania podmienok pre budovanie mládežníckej základne  v jednotlivých športových odvetviach.
  • Podpora výkonnostného a vrcholového  športu ‒ rozvoj športových odvetví v záujme zviditeľnenie mesta v rámci SR i v zahraničí, vzbudenie záujmu verejnosti o športové dianie.
  • Podpora materiálno-technických podmienok pre  rozvoj športu ‒ zlepšenie podmienok pre športové aktivity a regeneráciu  občanov i návštevníkov Šale, skvalitňovanie a vytváranie podmienok pre tréningovú a súťažnú činnosť, zatraktívnenie mesta z hľadiska rozširovania podmienok pre rozvoj cestovného ruchu.

 

Žiadatelia predložili všetky relevantné doklady v zmysle Prílohy č. 1 VZN o dotáciách.

 

Uznesenie č. 1/4/2015: Komisia mládeže a športu na základe uvedeného vyhodnotenia konštatuje, že predložené žiadosti o dotáciu spĺňajú všetky náležitosti a podmienky pre poskytnutie dotácie z rozpočtu mesta na rok 2015 zmysle Všeobecne záväzného nariadenia č. 17/2014 o podmienkach poskytovania dotácií a v zmysle výzvy č. 01217/2015/SŠÚ/01850 zo dňa 15. 04. 2015 a odporúča MsZ v Šali schváliť poskytnutie dotácií z rozpočtu mesta Šaľa na rok 2015 v zmysle horeuvedenej tabuľky.

Za: 9, Proti: 0, Zdržali sa: 0

 

K bodu 5. Rôzne

5/1 prerokovanie záverečného účtu mesta Šaľa za rok 2014: členom komisie bol ešte pred zasadnutím komisie emailom zaslaný Záverečný účet mesta Šaľa, rozpočtových organizácií a príspevkovej organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa za rok 2014, stanovisko hlavného kontrolóra k návrhu záverečného účtu mesta Šaľa za rok 2014 a tabuľky plnenia príjmov a výdavkov rozpočtu mesta za rok 2014.

Uznesenie č. 2/5/2015: Komisia mládeže a športu nemá žiadne pripomienky a námietky k záverečnému účtu mesta Šaľa 2015 a odporúča ho v uvedenej forme predložiť mestskému zastupiteľstvu v Šali.

Za: 9, Proti: 0, Zdržali sa: 0

 

5/2 na zasadnutí komisie dňa 27. 04. 2015, v bode 5. rôzne sa medzi inými prerokovával návrh na využívanie športových ihrísk pri základných školách v odpoludňajších hodinách, čo sa malo dohodnúť s vedúcou Spoločného školského úradu. Aby sa to mohlo zrealizovať a aby to malo nejakú formu, Mgr. Tóthová podala na Úrad práce SVaR Nové Zámky žiadosť          o pridelenie dvoch uchádzačov o zamestnanie na aktivačnú činnosť formou dobrovoľníckej služby (podľa § 52a) – správca športových ihrísk. Žiadosť bola schválená. Na porade             s riaditeľmi základných škôl bolo prerokované, akým spôsobom by mal celý tento projekt fungovať: záujemcovia by sa mali nahlasovať správcom ihrísk, tí spracujú harmonogram       a budú k dispozícii podľa potreby. Činnosť správcov začala 01. 06. 2015 a budú vykonávať práce v súlade s pracovnou náplňou uvedenou v zámere projektu. Na ďalšom zasadnutí komisie Mgr. Tóthová bude informovať komisiu o tom, či a ako sa tento projekt ujal.           Na webovej stránke mesta Šaľa bude zverejnené oznámenie pre verejnosť o možnosti využívania športových ihrísk pri základných školách v meste Šaľa a mestskej časti Veča.

 

5/3 člen komisie mládeže a športu p. Marek Škrabala dňa 25. mája 2015 elektronickou poštou oznámil vzdanie sa členstva v komisii z pracovných a osobných dôvodov.

Uznesenie č. 3/5/2015: Členovia komisie vzali na vedomie vzdanie sa členstva p. Škrabalu   v komisii a rozhodli, že nenahradia p. Škrabalu novým členom komisie.

Za: 9, Proti: 0, Zdržali sa: 0

 

5/4 na záver zasadnutia Ing. Erik Kováč navrhol, aby sa najbližšie zasadnutie KMaŠ uskutočnilo v priestoroch športovej strelnice v Šali. S jeho návrhom súhlasili všetci členovia komisie.        

 

K bodu 6. Záver

Predseda poďakoval prítomným za účasť a zasadnutie komisie ukončil.