Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 20.11.2007 - 13:54  //  aktualizácia: 23.11.2011 - 08:40  //  zobrazené: 2219

04/2007 zasadnutie komisie kultúry

číslo: 04/2007  |  dátum konania: 22.10.2007

Prítomní :   Podľa prezenčnej listiny :  11
Ospravedlnení:  G.Talajková,R.Bezák,A.Lelič,

Zasadnutie  kultúry pri MsZ otvorila predsedníčka komisie Ing. Erika
Velazquézová , ktorá privítala všetkých prítomných a oboznámila s programom rokovania.

Bod.č.2  Podrobná analýza  využiteľnosti Domu kultúry v Šali a Spoločenského domu vo Veči  ako i informácia o zapojenosti  mládeže od 15 rokov na kultúrnych podujatiach.

Písomný materiál o počte zrealizovaných podujatí  spracovala vedúca MsKS Mgr.Ľ.Iványiová. V predloženom  materiály sú vyčíslené počty podujatí podľa jednotlivých mesiacov. Zvlášť sú vyčíslené  podujatia pre mládež.  Ako vyplýva z analýzy MsKS v rámci svojich stredísk zrealizovalo 163 podujatí s návštevnosťou 27.936 návštevníkov rôzneho veku. Písomný materiál tvorí prílohu tejto zápisnice.

Diskusia:
Členovia komisie k predloženému materiálu mali nasledovné pripomienky:

Materiál je spracovaný len v číslach nie sú uvedené  konkrétne podujatia Kultúrne stredisko Veča je zamerané  na Jumping Jump.  Chýbajú filmové predstavenia pre mládež. Pre mládež mesta MsKS nemá zabezpečené nízkoprahové ako i  podprahové zariadenia.Členovia komisie sa priklonili k názoru, že by bolo dobré pripraviť koncepciu  práce s neorganizovanou mládežou. Z uvedenej diskusie bolo navrhnuté nasledovné uznesenie komisie kultúry.

Uznesenie č. 5/2007

Komisia kultúry na svojom zasadnutí dňa 22.10.2007 prerokovala materiál  Analýza  využiteľnosti Domu kultúry. Odporúča  vedúcemu odboru školstva kultúry a sociálnych vecí Rudolfovi Kuklovskému vypracovať Koncepciu práce s neorganizovanou mládežou
T.30.6.2008.

Bod č. 3
Starostlivosť o kultúrne pamiatky

Informáciu o starostlivosti kultúrnych pamiatok predložil vedúci odboru školstva kultúry a sociálnych vecí Dr. Rudolf Kuklovský. Informoval, že v súčasnosti prebieha oprava sochy sv. Juraja bojujúceho s drakom. Mesto Šaľa, získalo začiatkom t.r. grant, z Ministerstva kultúry SR vo výške 200 tis. Sk.  Na jeseň v tomto roku sa podarilo z Ministerstva kultúry získať 100 tis. Sk. Busta socha je opravená. Teraz sa plánuje oprava stĺpa . Získané finančné prostriedky z Ministerstva kultúry budú využité na  zakonzervovanie a potom sa pristúpi následne na opravu sochy. V rámci starostlivosti o kultúrne pamiatky sa postupne pripravuje oprava sochy sv. Trojice v Šali.

Komisia kultúry na svojom zasadnutí dňa  22.októbra 2007 prerokovala   informáciu :Starostlivosť o kultúrne pamiatky,  Informáciu  berie na vedomie.

Bod č.4 Pamiatka k zosnulým

Komisia kultúry prerokovala vzhľadom na blížiace sa sviatky Informáciu o priebehu sviatkov  k pamiatke k zosnulým. Sv. omša sa uskutoční 1.11.2007na cintoríne vo Veči so začiatkom o 18.oo hod .a  v Šali pri Kaplnke J. Feketeházyho sa uskutoční sv. omša 2.11.2007 so začiatkom o 18.oo hod.

Ozvučenie zabezpečí MsKS.

Komisia kultúry na svojom zasadnutí dňa 22.októbra 2007 , prerokovala  Informáciu o priebehu sviatkov k Pamiatke k zosnulým. Informáciu berie na vedomie.

Bod č. 5. Pripravované podujatia v Mestskej knižnici.

Informácii sa hovorí o pripravovaných  besedách Mestskou knižnicou  pre MŠ, ZŠ, a Stredné školy .Mestská knižnica na  november  a december  má pripravené pre najmenších rozprávkové popoludnie, pre žiakov ZŠ kvízy ako i popoludnia s básnikom k 25.výročiu smrti J. Smreka,  zimné prázdniny v knižnici. Vedúca Mestskej knižnice, poďakovala všetkým ale hlavne brigádnikom,  ktorí boli nápomocní pri veľkej inventarizácii kníh.

Písomná správa tvorí prílohu tejto zápisnice

Komisia kultúry na svojom zasadnutí prerokovala  na svojom zasadnutí dňa  22.10.2007 Informáciu o pripravovaných podujatiach v Mestskej knižnici. Informáciu berie na vedomie.

Bod č. 6. Pripravované podujatia  MsKS november 2007

O podujatiach uskutočnených v MsKS  hovorila vedúca MsKS. Program je zameraný na vernisáže, Výstavy nábor mládeže do tanečnej súťaže ,Divadelné predstavenia a pod. Program podujatí podľa informácie vedúcej MsKS je zverejnený i na internete, a tvorí prílohu tejto zápisnice.

Komisia kultúry na svojom zasadnutí dňa 22.10.2007 prerokovala Informáciu o pripravovaných podujatiach v MsKS, informáciu berie na vedomie.

Bod č. 7  Návrh VZN o poskytovaní dotácií

Návrh VZN o poskytovaní dotáciu upravuje poskytovanie finančných  príspevkov fyzickým, právnickým osobám a podnikateľom pôsobiacich na území mesta.. Z diskusie nevyplynuli  žiadne návrhy, členovia komisie Návrh VZN odporučili predložiť do Mestskej rady.

Uznesenie č. 6/2007

Komisia kultúry na svojom zasadnutí  dňa 22.10.2007 prerokovala  Návrh VZN o poskytovaní dotácií, odporučila materiál predložiť na prerokovanie do Mestskej rady.

Bod č.8  Knižničný poriadok.

Materiál predložila Magdaléna Lenčéšová,  poverená vedúca Mestskej  knižnice.

V diskusii členovia komisie sa zamerali hlavne na nutnosť obnovenia informačného systému v knižnici k personálnemu  obsadeniu  , k možnostiam vytvorenia Okresnej knižnice v Šali. Bude treba obnoviť akvizičné oddelenie Priblížiť knižnicu viac k občanom, vytvoriť vlastnú WEB , možnosť elektronického objednávania kníh a pod .a či je potrebné cenník Mestskej knižnice predložiť  do MsR a MsZ .

Uznesenie č. 7

Komisia kultúry na svojom zasadnutí dňa 22.10.2007 prerokovala  materiál Knižničný poriadok, odporúča predložiť v plnom znení na zasadnutie Mestskej rady .

Bod č. 9  Štatút Mestskej knižnice
Predložila Magdaléna Lenčéšová. Zo štatútu vyplynul návrh zriadenie Knižničnej Rady.

Mnohí členovia komisie sa zjednotili, nezriadiť Knižničnú radu,  vychádzajúc z tohto návrhu odporučili vypusti ť body 3,4 z  § 4 zo Štatútu Mestskej knižnice.

Hlasovanie :

Za nezriadenie Knižničnej rady
Za 8
zdržal sa l

Uznesenie č. 8

Komisia kultúry na svojom zasadnutí dňa 22.10.2007 prerokovala Štatút Mestskej knižnice v Šali  odporúča zo Štatútu vypustiť body 3,4 z §4takto upravený     Štatút predložiť v plnom znení na zasadnutie Mestskej rady.

Rôzne

V tomto bode Miroslav  Demín  oboznámil prítomných  o prirpavovanom novom mládežníckom časopise, ktorý bude vychádzať v CVČ.

Na záver predsedníčka komisie Ing. Erika Velazquézová poďakovala prítomným za účasť.