Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 21.06.2015 - 21:35  //  aktualizácia: 21.06.2015 - 21:36  //  zobrazené: 1397

04/2015 zasadnutie komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti

číslo: 04/2015  |  dátum konania: 15.06.2015

Prítomní: podľa prezenčnej listiny

Program:

1. Úvod
2. Hodnotenie žiadosti o dotáciu z rozpočtu mesta na rok 2015 pre oblasť zabezpečovania zdravých životných podmienok a bezpečnosti obyvateľov pri súčasnom zabezpečovaní ochrany zvierat
3. Vyhodnotenie štafety „Zaplávajme spolu čo najďalej“
4. Priority a návrhy investičných akcií k tvorbe návrhu rozpočtu na nasledujúci rok a k tvorbe návrhu viacročného rozpočtu
5. Záverečný účet mesta Šaľa, rozpočtových organizácií a príspevkovej organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa za rok 2014, stanovisko hlavného kontrolóra k návrhu záverečného účtu mesta Šaľa za rok 2014
6. Informácie o bezpečnosti v meste
7. Rôzne
8. Záver.


Hodnotenie žiadosti o dotáciu z rozpočtu mesta na rok 2015 pre oblasť zabezpečovania zdravých životných podmienok a bezpečnosti obyvateľov pri súčasnom zabezpečovaní ochrany zvierat
Ing. Haládiková informovala prítomných o podanej žiadosti o dotáciu z rozpočtu mesta na rok 2015 pre oblasť zabezpečovania životných podmienok a bezpečnosti obyvateľov pri súčasnom zabezpečovaní zvierat na základe výzvy zverejnenej na internetovej stránke mesta.
UZNESENIE č.V/1 :
Komisia  odporúča MsZ  v Šali schváliť poskytnutie dotácie z rozpočtu mesta Šaľa na rok 2015 pre OZ Zatúlané psíky Šaľa vo výške 100,-  eur na jedného psa, maximálne však 7 000,- eur, podľa evidencie psov odsúhlasenej  Mestskou políciou Šaľa.
 
Vyhodnotenie štafety „Zaplávajme spolu čo najďalej
Predseda komisie RSDr. Peter Gomboš informoval prítomných o uskutočnenej akcií „Zaplávajme spolu čo najďalej“, ktorá sa  konala dňa 28.05.2015. Do štafety sa zapojilo celkovo 509 ľudí a bolo odplávaných 592 km 903 m.  Predseda komisie vyjadril spokojnosť s organizáciou štafety a poďakoval všetkým, ktorí sa zúčastnili pri organizačnom zabezpečení a samotným aktérom, žiakom základných a stredných škôl a širokej verejnosti, že si prišli zaplávať a podporiť akciu na prezentovanie zdravého životného štýlu.
UZNESENIE č. V/2 :
Komisia berie na vedomie informáciu o vyhodnotení  štafety „Zaplávajme spolu čo najďalej“


Priority a návrhy investičných akcií k tvorbe návrhu rozpočtu na nasledujúci rok a k tvorbe návrhu viacročného rozpočtu
Komisia sa po diskusii rozhodla, že do investičných akcií na rok 2016 navrhuje začleniť pilotný projekt, ktorý by riešil vybudovanie výbehu pre psov. Podmienkou umiestnenia takéhoto výbehu pre psov je jednak  súlad s územným plánom mesta a na druhej strane je potrebné zvážiť výber lokality na takýto účel. Komisia sa zamýšľala nad priestorom v Poľskom parku na ul. Dolnej, zo zadnej časti existujúcich garáží. Výbeh by bol predelený do štyroch sekcií, aby mohlo byť aspoň čiastočne zabezpečené oddelenie psíkov väčších a temperamentnejších plemien od menších plemien. Ale nejednalo by sa o venčovisko a cvičisko, len o výbeh pre psov. Cvičisko pre psov je pri strelnici vo Veči, o ktoré sa starajú kynológovia v našom meste. Predpokladané náklady sú vo výške 5.000 eur.
Ďalej komisia navrhuje začleniť do rozpočtu na rok 2016 finančnú sumu vo výške 500 eur, pre kynológov ako dotáciu z rozpočtu mesta na rok 2016 pre oblasť zabezpečovania zdravých životných podmienok a bezpečnosti obyvateľov pri súčasnom zabezpečovaní ochrany zvierat.
UZNESENIE č.V/3 :
Komisia  odporúča MsZ  v Šali schváliť začlenenie do rozpočtu na rok 2016 finančnú sumu vo výške 500 eur, pre kynológov ako dotáciu z rozpočtu mesta na rok 2016 pre oblasť zabezpečovania zdravých životných podmienok a bezpečnosti obyvateľov pri súčasnom zabezpečovaní ochrany zvierat a do investičných akcií na rok 2016 navrhuje začleniť finančné prostriedky vo výške 5.000 eur na pilotný projekt, ktorý by riešil vybudovanie výbehu pre psov.


Záverečný účet mesta Šaľa, rozpočtových organizácií a príspevkovej organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa za rok 2014, stanovisko hlavného kontrolóra k návrhu záverečného účtu mesta Šaľa za rok 2014
Ing. Braníková informovala prítomných s rozborom hospodárenia za rok 2014 a so záverečným účtom mesta Šaľa, ktorý musí mesto po skončení rozpočtového roka spracovať  a prerokovať na mestskom zastupiteľstve najneskôr do šiestich mesiacov po uplynutí rozpočtového roka.
UZNESENIE č.V/4 :
Komisia berie na vedomie Záverečný účet mesta Šaľa, rozpočtových organizácií a príspevkovej organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa za rok 2014, stanovisko hlavného kontrolóra k návrhu záverečného účtu mesta Šaľa za rok 2014.


Informácia o bezpečnosti v meste
V závere komisie informoval p. J. Komjáthy prítomných o bezpečnostnej situácii v meste v mesiaci jún tohto roku. Oboznámil prítomných s niektorými prípadmi, ktoré  za toto obdobie riešila mestská polícia – problematika rušenia nočného kľudu a to najmä z dôvodu letného obdobia a organizovaní akcií na záhradkách, na bývalú K2 v objekte bývalého Hydrostavu.
UZNESENIE č.V/5 :
Vzhľadom na skutočnosť, že sa nám bezdomovci začínajú zdržiavať pri vstupoch do obchodných reťazcov, kde vzbudzujú pohoršenie obyvateľov, komisia odporúča MsP, aby sa hliadky častejšie pristavili a skontrolovali stav okrem obchodov aj na autobusových zastávkach a zároveň vyzývame širokú verejnosť o spoluprácu pri nahlasovaní na MsP agresivitu a protispoločenskú činnosť súvisiacu s bezdomovcami.


Rôzne
PhDr. Šperka informoval prítomných členov komisie, že sa v zmysle zákona vytvárajú komisie, ktoré sú zamerané na ochranu pre páchanie násilia na deťoch, ktoré majú v náplní riešiť detskú šikanu, týranie detí a násilie páchané na deťoch. 
Ing. Braníková informovala prítomných, že boli podané dva projekty ohľadom participatívneho rozpočtu, ktoré sa týkajú vybudovania detských ihrísk na ul. Mostovej a doplnenie zariadenia do detského ihriska na ul. Novomeského.
RSDr. Gomboš, predseda komisie poďakoval všetkým prítomným členov za účasť, a informoval prítomných, že najbližšie zasadnutie komisie bude v druhej polovici augusta z dôvodu letných prázdnin.

 

 

                                                                                                           RSDr. Peter Gomboš
                                                                                                                Predseda komisie