Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 24.04.2020 - 10:20  //  aktualizácia: 26.04.2020 - 08:52  //  zobrazené: 2265

14 medailí a rekord v réžii šalianskych strelcov

Krajský strelecký šampionát s rekordom
Po úspešných vystúpeniach zástupcov streleckých klubov Nitrianskeho kraja na otváracím podujatí strelcov I. kola Slovenskej streleckej ligy a nedávnych majstrovstvách Bratislavskej oblasti, kde sa stali strelci ŠSK Šaľa v počte získaných medailových umiestnení najúspešnejším kolektívom kvalitne obsadeného podujatia (poznámka: strelci ŠSK Elán Svätý Peter skončili na treťom mieste) so záujmom sa očakával ich štart na otvorených majstrovstvách Nitrianskeho kraja mládeže a žiakov v streľbe zo vzduchových zbraní, ktoré z poverenia Krajského streleckého zväzu Nitra usporiadal na Základnej škole Jána Hollého v Šali – Veči  Šaliansky strelecký klub. Vzhľadom k tomu, že regionálny  strelecký šampionát v Šali bol taktiež jedným z posledných kvalifikačných pretekov pred blížiacimi sa majstrovstvami Slovenska v Martine ihneď po slávnostnom otvorení primátorom mesta Šaľa Jozefom Belickým sa pustila do neľútostných súbojov viac ako stovka mladých streleckých nádejí z 15 klubov Slovenska (Bratislava, Vištuk, Holíč, Nové Mesto n/V, Hôrky, Kriváň, ...), ktorým konkurovala trojica klubov z nášho regiónu: Svätý Peter, Úľany n/Ž a Šaľa.   

Regionálni strelci potvrdili kvalitu

Krajský šampionát mal výborné obsadenie, keď medzi účastníkmi nechýbali zástupcovia jedného z najlepších mládežníckych streleckých klubov Slovenska reprezentanti ŠSK Hôrky, kvalitnú mládež majú aj vo Vištuku, ŠKP Bratislava a v Holíči, a keď k nim prirátame výborných šalianskych strelcov a pretekárov zo Svätého Petra, potom o zaujímavé a kvalitné súboje nebolo v priebehu dvoch dní vôbec núdza.  

Potvrdzujú to vyrovnané merania síl s vysokými bodovými ziskmi vo viacerých disciplínach. Nesmierne vyrovnaný bol súboj v disciplíne Vzduchová puška 40 v ľahu, kde mikro súboj o bronz medzi tromi strelcami v kategórii chlapcov do 14 rokov rozhodol pre seba najmladší v tejto kategórii šaliansky strelec Lukáš Marček, keď získal 415,4 bodu a svojich konkurentov z Vištuku a Holíča predstihol o dve desatiny bodu!  Podobný scenár mala disciplína Vz Pu Slávia v rovnakej kategórii, ktorú vyhral  výkonom 295 bodov Pavol Podhányi (r. 2007, ŠSK Hôrky) iba o jeden bod pred strelcom  Sebastiánom Györem (r. l997, Svätý Peter). Rovnaká situácia bola aj v kategórii dorasteniek, kde disciplínu Vz Pu 40 v ľahu vyhrala slovenská reprezentantka Erika Babíková (poznámka: nedávno  reprezentovala Slovensko na majstrovstvách Európy vo Wroclavi) s výborným výkonom 421, 1 b., keď porazila svoju oddielovú kolegyňu Leu Tomáškovú o bod (obe r. 2004, ŠSK Šaľa).  Nesmierne vyrovnaná bola taktiež súťaž družstiev v disciplíne  Vz Pu 40 v stoji, kde víťazný ŠSK Hôrky získal 1.255 bodov, pričom druhý Vištuk zaostal iba o 3,3 bodu a tretia Šaľa o necelých 6 bodov, čo bol najtesnejší výsledok z pomedzi všetkých súťaží družstiev za posledné tri roky konania streleckých majstrovstiev Nitrianskeho kraja.      

V regióne zostalo 26 medailí a Babíkovej rekord

Po dvoj dňovom streleckom šalianskom maratóne sa dostatočne „zapotili“ aj predseda KSZ Nitra Erik Kováč s predsedom ŠSK Šaľa  Petrom Alföldim, ktorí dekorovali medailistov vo všetkých kategóriách. „Samozrejme, že tento akt bol pre regionálnych strelcov obzvlášť slávnostný, bilancuje strelecké podujatie Ľudovít Kováč (poznámka: viceprezident Slovenského streleckého zväzu pre mládež a predtým dlhoročný predseda ŠSK Šaľa), nakoľko do najlepšej trojice streleckých klubov podujatia sa zaradili práve naši regionálni zástupcovia strelci Šali a Svätého Petra, ktorí vybojovali  pre Nitriansky kraj 26 medailových umiestnení a splnením limitov a podľa dosiahnutých výsledkov aj viacero nominačných miesteniek na slovenský strelecký šampionát.“    

Šalianski strelci skončili v medailovom hodnotení na druhom mieste (poznámka: prvenstvo s deviatimi zlatými patrí strelcom z ŠSK Hôrky), keď vystrieľali sedem zlatých, päť strieborných a dve bronzové medaile, keď sa o štyri prvenstvá v individuálnych disciplínach postarala najúspešnejšia pretekárka majstrovstiev NR kraja Erika Babíková, ktorá na viac v dvoch prípadoch pomohla k zisku zlata aj šalianskym družstvám. Čerešničkou na torte v priebehu jej účinkovania na krajskom šampionáte bol hodnotný slovenský rekord v disciplíne Vz Pu 3 x 20 (poznámka: polohy kľak, ľah, stoj), kde dosiahla výkon 598 bodov, pričom v prvých dvoch polohách strelila štyri krát maximum 100 bodov !. Druhá tak ako pri všetkých prvenstvách Babíkovej skončila jej oddielová kolegyňa Lea Tomášková, ktorá napriek tomu, že dva krát zaznamenala 100 bodov, celkove zaostala o 13 bodov a o osem bodov menej nastrieľal aj víťazný Martin Mezian (r. 2004, ŠSK Vištuk) v kategórii dorastencov! O siedme šalianske zlato sa pričinil dorastenec Samuel Kováč (r. 2004) v disciplíne Vz Pu 40 ľah výkonom 416,3 bodu. Medzi ďalšími medailistami zo šalianskeho streleckého klubu bol aj v súťaži družstiev dorastenec Patrik Pistovič (r. 2004) a medzi najmladšími tiež Jakub Kováč (r. 2008), Stephani Linka a Matúš Marček (obaja r. 2009), všetci traja  si nakoniec okrem medailí vybojovali aj miestenku na majstrovská Slovenska (poznámka: úspešný klub by malo na MSR reprezentovať osem mládežníckych strelcov).

Krajský región a materský klub úspešne reprezentovali taktiež strelci ŠSK Elán Svätý Peter (poznámka: v medailovom hodnotení skončili tretí), ktorí získali dvanásť medailových umiestnení, z čoho bolo päť prvých, štyri druhé a tri tretie miesta. Najúspešnejším reprezentantom bol dorastenec Samuel Čalava (r. 2004), ktorý k dvom prvenstvám pridal aj striebro a bronz. Tri prvenstvá pridali aj strelci v pištoľových disciplínach (poznámka: ŠSK Šaľa toto športové odvetvie neobsadil), kde dve prvenstvá vybojoval žiak Jakub Cagáň (r. 2006) a jedno získala dorastenka Viktória Molnárová (r. 2005). O doplnenie striebra o bronzu do vitríny materského streleckého klubu sa ešte pričinili: Ladislav Moravcsík (r. 2004),  Nikola Šajbenová (r. 2005), Katarína Ďurianová (r. 2006), Sebastián Györe a Anežka Csicsóová (obaja r. 2007) a Martin Horváth (r. 2008).  
           
Výborné výsledky šalianskych a strelcov zo Svätého Petra na nedávnom krajskom šampionáte v Šali boli dobrou predzvesťou pred štartom na majstrovstvách Slovenska v Martine. Súčasná a prebiehajúca  pandémia koronavírusu na Slovensku prinútila vedenie Slovenského streleckého zväzu v pôvodnom termíne strelecký šampionát zrušiť. Či sa majstrovský šampionát uskutoční v náhradnom termíne rozhodne riadiaci orgán.  

                                 JOZEF SKLENÁR

Foto: Ľudovít Kováč

č. 2022: najlepšie dorastenky v disciplíne Vz Pu 40 – ľah: zľava Lea Tomášková  v strede víťazná Erika Babíková (obe Šaľa), vpravo Klára Urbaníková (ŠSK Hôrky), vedľa predseda KSZ Nitra Erik Kováč.

č. 2020 zľava najlepší chlapci v disciplíne Vz Pu 40 – ľah: zľava Jakub Kováč (Šaľa),  v strede víťaz Matej Liga (Vištuk), vpravo Lukáš Marček (Šaľa), vedľa predseda KSZ Nitra Erik Kováč.

č. 2023:  medailisti z disciplíny Vz Pu 40 ľah v kategórii dorastencov: zľava  Tomáš Sádecký Pov. Bystrica,  v strede  víťaz Samuel Čalava zo Svätého Petra, vpravo Martin Mezian (Vištuk), vedľa  predseda ŠSK Šaľa Peter Alföldi.