Domov   >  Kino
publikované: 14.10.2019 - 10:34  //  aktualizácia: 18.10.2019 - 08:38  //  zobrazené: 2229

Bohatý program kina na tento týždeň!

UKRADNUTÝ ŠTÁT (vstupné: 4€)
16. 10. 2019 - 20:00

Kauza Gorila predstavovala prelom v moderných dejinách Slovenska. Diera do steny konšpiračného bytu znamenala zároveň dieru do fasády demokratického štátu a vládnutia. Viedla nakoniec k pádu slovenskej vlády, ale vyniesla k vláde späť Roberta Fica, hoci bol tiež významným aktérom týchto aktivít. Túto periódu reflektoval film Zuzany Piussi Od Fica do Fica. Ukradnutý štát začal vznikať ako ohliadnutie za aktérmi práve tohto filmu. Krátko po začiatku nakrúcania došlo k zavraždeniu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a natáčanie nabralo iný smer.Vo filme vystupujú advokáti, blogeri, novinári a (bývalí?) agenti spravodajských služieb. Výsledný tvar reflektuje mechanismy ovplyvňovania štátu aj verejnej mienky prostredníctvom kompromitujúcich materiálov, utajovania alebo naopak poskytovania určitých informácií v určitý čas tak, aby sa ustálil naratív, ktorý väčšina ľudí akceptuje ako skutočnosť …
Trailer k filmu:

 

JIŘÍ SUCHÝ 
17. 10. 2019 - 20:00


Jiří Suchý svojím všestranným geniálnym talentom ovplyvnil v priebehu šesťdesiatich rokov svojej tvorivej dráhy niekoľko generácií. Svojimi piesňovými a divadelnými textami obohatil s nevídanou pôsobivosťou nielen český jazyk, ale aj české kultúrne dedičstvo. Počas svojej umeleckej dráhy uviedol v divadle Semafor stovky hier, napísal texty k 1400 piesňam a zložil hudbu k 500 ďalším. „Dodnes mi nie je jasné, ako vznikne nápad. Mám ctižiadosť, aby to dobré, čo som napísal, ma prežilo…,“ zaznie okrem iného z umelcových úst vo filme. O Jiřím Suchom boli už v minulosti natočené filmy, ktoré sa zameriavali skôr na konkrétne medzníky jeho divadelnej tvorby. Film Jiří Suchý sa viac venuje umelcovmu životu. Hlavným cieľom Olgy Sommerovej bolo vytvoriť atraktívny životopisný portrét Jiřího Suchého inak, než ako bol doposiaľ prezentovaný. Film ho predstaví v archívnych záberoch, ale sústredí sa aj na jeho súčasnú tvorbu, a fragmenty z profesionálneho a osobného života. „Dielo Jiřího Suchého je tak obsiahle, že pre životopisný film o jeho osobnosti je nutné zvoliť prísny a subjektívny výber jeho tvorby. Mojím cieľom je vytvoriť film o životnej ceste muža, ktorý okrem toho, že svoje nadanie zasvätil divadelnej a textovej tvorbe, žil tiež svoj osobný a občiansky život. Chcem ho predstaviť nielen ako komika, ale aj ako človeka, ktorý sa musel popasovať s nepriazňou režimu aj osudu,“ popisuje Olga Sommerová svoj prístup k hrdinovi svojho filmu.
Trailer k filmu:

 

VLÁDKYŇA ZLA 2 
18., 20. 10. 2019 - 17:30

Vzťah kráľovnej čiernej mágie a Aurory roky prekvitá. Napriek tomu stále pretrváva nenávisť medzi ľuďmi a rozprávkovými bytosťami (vílami). Blížiaca sa svadba Aurory s princom Filipom má pomôcť zjednotiť oba svety. Nečakaný zvrat udalostí a stretnutí s novými spojencami i temnými silami však ťahá Zlorianu a Auroru opačnými smermi. Schyľuje sa k Veľkej vojne o bezpečie Vresovísk a čarovnej krajiny, ktorú obývajú.
Trailer k filmu:

PRAŽSKÉ ORGIE
18. 10. 2019 - 20:00

Čím menej slobody, tým väčšie orgie.
Príbeh filmu Pražské orgie nás zavedie do Prahy v polovici 70. rokov, kam prichádza slávny americký spisovateľ Nathan Zuckerman – často využívané spisovateľovo alter ego – aby odniesol rukopis napísaných v jazyku jidiš do Ameriky. Autor textu bol zavraždený nacistami. Pre Zuckermana je pražská návšteva bizarným stretom totalitou ovládaným národom a podivuhodným zoskupením režimom umlčovaných umelcov. Vďaka hľadaniu rukopisu sa zoznámi so svojráznou a neskrotnou Oľgou a prenikne na vyhlásené večierky, na ktorých každý hľadá únik ku krátkej slobode po svojom. Zuckerman sa stane divákom i účastníkom dekadentného predstavenia plného zmarených snov.
Trailer k filmu:

 

OVEČKA SHAUN VO FILME: FARMAGEDDON
19. 10. 2019 - 16:00
20. 10. 2019 - 15:30

Ovečka Shaun vo filme: FARMAGEDDON - Blízke stretnutie tretieho druhu s najobľúbenejším ovčím stádom v Shaunovom celkom novom filmovom dobrodružstve. Čudesné svetlá nad pokojným mestečkom Mossingham oznamujú príchod záhadného návštevníka zo vzdialenej galaxie… Na neďalekej farme Mossy Bottom Farm zatiaľ Ovečka Sahun nič netuší, pretože má plné ruky práce s geniálnymi nápadmi, ako si znova vystreliť z farmára a rozhnevať Bitzera. Čoskoro však jedna mimozemská výmyselníčka neďaleko farmy havaruje, Shaun sa rýchlo chytí novej príležitosti a vyráža na intergalaktickú misiu na záchranu malej návštevníčky pred diabolskou vládnou organizáciou, ktorá sa ju snaží zajať a zneužiť pre svoje nekalé ciele. Podarí sa Shaunovi a jeho stádu odvrátiť Farmageddon na farme Mossy Bottom?
Trailer k filmu:

 

CINEVISION FILM TOUR 2019 (vstupné: 3€)
19. 10. 2019 - 18:00

CineVision, s. r. o. je mladá produkčná spoločnosť tvorená absolventmi VŠMU. Od svojho vzniku nakrútili už niekoľko krátkych filmov, z ktorých výber teraz ponúkame na vzhliadnutie divákom v rámci pripravovaného programu "CineVision Film Tour 2019". Cieľom turné je zviditeľnenie tvorby mladých slovenských filmárov, ktorí sa snažia nakrúcať filmy aj pre náročnejších divákov. Vo filmoch účinkovali známi slovenskí herci, ako napr. p. Emília Vášáryová, p. Martin Huba, Rebeka Poláková, Milo Kráľ, Daniel Fischer a ďalší. Všetky filmy mali premiéru v bratislavskom kine Lumiére a následne boli rozoslané na slovenské, no najmä zahraničné filmové festivaly, kde sa im podarilo získať viacero ocenení. Produkciu filmu "Za dverami" a distribúciu filmu "Toto nie je o nás" finančne podporil aj audiovizuálny fond - AVF SR. Filmy, ktoré budeme premietať: 1. Portrét primabaleríny 2. Toto nie je o nás 3. Za dverami 4. Ríbezľák.
Jedná sa o tzv. krátke hrané filmy, a celé pásmo trvá približne hodinu.

 

BLÍŽENEC
19. 10. 2019 - 20:00

Blíženec je originálny akčný thriller s Willom Smithom v hlavnej úlohe. Smith hraje Henryho Brogana, elitného nájomného zabijaka, prenasledovaného tajomným mladým vrahom, ktorý dokáže predpovedať jeho každý ťah. Film režíruje oscarový režisér Ang Lee a produkuje renomovaný tvorca akčných blockbustrov Jerry Bruckheimer. V ďalších úlohách sa objaví Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen a Benedict Wong.
Trailer k filmu:

 

JOKER
20. 10. 2019 - 20:00

Skrachovaný komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) sa dlho pohybuje na tenkej hranici medzi realitou a šialenstvom. V jeden deň sa potuluje vo svojom obleku klauna po uliciach Gotham City a dostáva sa do konfliktu s brutálnymi zlodejmi. Pomaly sa roztáča špirála udalostí, ktorá vyústi do hrozivých rozmerov. Opustený Fleck začne čoraz viac prepadať do hlbín šialenstva a postupne sa mení v ikonického zločinca, ktorého už čoskoro bude svet poznať pod menom Joker.
Trailer k filmu:

 


 

Viac info o programe a vstupenkách nájdete na  http://www.kino.sala.sk.
Tešíme sa na vás!