Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 05.07.2022 - 00:06  //  aktualizácia: 11.07.2022 - 13:13  //  zobrazené: 1144

Cyklopúť z Nitry cez Šaľu do Trnavy

Cyklopúť z Nitry cez Šaľu do Trnavy

V nedeľu 3. júla 2022 sa prví cyklopútnici vydali po novej cyrilo-metodskej cyklotrase. Vedie z Nitry cez Močenok, Šaľu a Sereď do Trnavy. Trasu požehnal nitriansky sídelný biskup Mons. Viliam Judák, ktorý celú trasu absolvoval s pútnikmi na bicykli.

Nechýbali medzi nimi ani cyklisti zo Šale. Trasa viedla aj po poľných a lesných cestách. Občerstvenie pre cyklopútnikov na dvoch zastávkach pripravili aj Šaľania s Miroslavom Miškovičom a Jana Potúčková mala jedno z čítaní na svätej omši, ktoré bolo venované cyklistom a bicyklu. Pelotón prišiel cyklochodníkom od Dusla na Veču. Odtiaľ ich štátna polícia sprevádzala cez most do Šale ku kostolu sv. Margity Antiochijskej.

Pred kostolom ich privítala viceprimátorka mesta Danica Lehocká a poslanec Peter Hlavatý. Pútnici si prehliadli kostol a potom odišli na mestský úrad na občerstvenie. Po krátkej zastávke cyklopúť pokračovala popri Váhu do Serede.

Večer pelotón na arcibiskupskom úrade v Trnave privítal arcibiskup Mons. Ján Orosch, ktorý cyklopútnikov pohostil a daroval im milý darček - posvätený ruženec. Podujatie pokračovalo v pondelok 4. júla popoludní cyklopúťou z Trnavy cez Šaľu do Močenka.

 

Organizátori podujatia:

Nitrianske biskupstvo

Trnavské arcibiskupstvo

Nitriansky samosprávny kraj

Trnavský samosprávny kraj

Mesto Nitra

Mesto Šaľa

Obec Močenok

Farnosť Močenok

OZ ReAnimare

OZ Kreatívni ľudia

 

Partneri podujatia:

Združenie Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda

Krajská organizácia cestovného ruchu Nitriansky kraj

Nitrianska organizácia cestovného ruchu

Slovenský cykloklub

Slovenský Orol

EKVOIA Capital s.r.o.

Duslo Šaľa, a.s.

JUVAMEN, o.z.
 

Fotografie: Peter Sýkora a Miroslav Miškovič

Text spracoval: Roman Hatala