Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 15.12.2020 - 08:49  //  aktualizácia: 15.12.2020 - 08:51  //  zobrazené: 1250

Desiatky listov od detí potešia starkých v Domove dôchodcov na Nešporovej ulici

Približne 70 listov doručí seniorom v Domove dôchodcov na Nešporovej ulici Mestská knižnica Jána Johanidesa v Šali. Listy písané pre potešenie starkých napísali deti v rámci výzvy Napíš list - Poteš srdce.  

„Sme radi, že sa nám v týchto ťažkých časoch podarilo zorganizovať projekt, ktorý svojim názvom vystihuje celú jeho podstatu. Cieľom bolo urobiť radosť tým, ktorí  sú v tejto situácii najzraniteľnejší a musia blížiace sa vianočné obdobie tráviť bez prítomnosti a podpory svojich najbližších. Projekt vyzýval k napísaniu listu pre seniorov všetky deti a my sme nesmierne radi, že sa nám vďaka ich kreativite podarí vyčarovať úsmev na tvári až 70 seniorom. Chceli by sme sa touto cestou veľmi pekne poďakovať tým, ktorí prispeli, a to nielen šikovným detičkám, ale aj pani učiteľkám, rodičom či starým rodičom, ktorí deti v tejto aktivite podporili," hovorí riaditeľka šalianskej knižnice Adriana Gerová. „Zostáva už len posledná milá povinnosť - odovzdať listy, čo zrealizujeme o pár dní,“ dodala Gerová. 

Mestská knižnica pozvala deti do tejto aktivity po prvýkrát. Ide o myšlienku, ktorá vznikla v Knižnici pre mládež mesta Košice. Organizuje ju v novembri – v rámci mesiaca úcty k starším, kedy jednotlivcov a celé kolektívy pozýva k tomu, aby napísali vlastnou rukou listy pre starších.  „Aj v našom meste žije veľa starších ľudí, napríklad v domovoch dôchodcov, a preto sme sa rozhodli osloviť košickú knižnicu, či môžeme prevziať tento nápad aj do Šale. Súhlasili, a preto všetkých, ktorí prejavia záujem, pozývame,“ vysvetlila Gerová. S podobnou iniciatívou s názvom Pošli dobro, ktorá spočíva v tom, že mladí ľudia píšu listy seniorom v domovoch dôchodcov, prišiel aj študent Ekonomickej univerzity v Bratislave Ján Cipár. Počas koronakrízy chcel povzbudiť najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva. 

Mestská knižnica Jána Johanidesa v Šali