Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 28.04.2016 - 09:22  //  aktualizácia: 29.04.2016 - 14:28  //  zobrazené: 1577

HKM Šaľa - Tatran Prešov

HKM Šaľa – Tatran Prešov  26 : 36 (13:19)
Majster toho veľa nedovolil
Po tesnej dvoj gólovej prehre v Prešove očakávala výborná divácka kulisa vyrovnaný duel, ale 11. násobný majster žiadnu hernú zápletku zo svojej strany nedopustil. 
Zápas s favorizovaným súperom začali lepšie zverenci trénera Kolesára a dostali sa do vedenia gólom Páleša. Hostia kontrovali delovkami legionára Sadového a Čípa, ale aj výbornými zákrokmi brankára Chuprinu, ktorý zneškodnil náskok Masaryka a trhák Melnyka. Po góle Kopču a ďalšieho legionára Furlana viedli hostia  v 10. min. už 2:6. HKM však nezložil zbrane, strelecky sa v rade presadili Šulc, pivot Páleš a najmä rýchly Michniewicz. Ten mal v rukách v 13. minúte aj vyrovnanie, ale z rýchlej kontry za stavu 5:6 trafil iba nohu vybiehajúceho brankára hostí. Hostia okamžite trestali a najmä Sadovyj s Furlanom (poznámka: prvom polčase strelili 9 gólov) sa gólovo nemýlili a v 15. minúte opäť viedli rozdielom štyroch gólov 5:9. Šaľa aj zásluhou skúsených matadorov F. Šulca (poznámka: v I. polčase bol najlepším domácim strelcom) a S. Mažára opäť stiahla na rozdiel gólu (8:9) a vyrovnanie viselo vo vzduchu. V 18. minúte to mohol zariadiť najlepší šaliansky strelec v prebiehajúcom ročníku hádzanárskej mužskej Extraligy  Mykola Melnyk (pred týmto zápasom bol na 8. mieste streleckej tabuľky so 112 strelenými gólmi), ale jeho pokutový hod bravúrne zneškodnil druhý brankár Tatranu Vernarský. Ďalší pokus o vyrovnanie domáci hráči nevyužili a skúsený Prešov však áno. Chybami v defenzíve nepomohli naši chlapci ani brankárovi Fabiánovi  a ten bol bezmocný proti strelám obrovitých spojok Rábeka, Čípa a tak päť minút pred prestávkou bol znova štvor gólový rozdiel 11:15, ktorý v závere narástol až na šesť gólov.          
Snahu domácich o skorigovanie náskoku Tatranu pribrzdilo prísne vylúčenie Masáryka hneď po obrátke, ktoré hostia dokonale využili a tromi gólmi za sebou zvýšili vedenie na rozdiel 9 gólov (13:22), čo už medzinárodne ostrieľaný súper z rúk nepustil. V drese Prešova sa rozstrieľal v II. polčase český reprezentant Hrstka (poznámka: strelil 6 gólov)
a v 37. minúte už viedol 15:25. Márna bola snaha šalianskych hráčov, aj keď strelil Michniewicz tri góly za sebou o skorigovanie vysokého náskoku, nakoľko favorit bol v „laufe“, na viac s chybami pískajúci arbitri diskvalifikovali v 38. minúte v šalianskom drese pivota Páleša, ktorý najmä v obrane chýbal. Po góle šalianskeho odchovanca Perczeho v 50. minúte znížil síce HKM na rozdiel ôsmych gólov  (23:31), ale hostia nakoniec dotiahli duel do víťazného konca. Do hodnotného súboja zapadlo aj šalianske obecenstvo, ktoré povzbudzovalo obetavo hrajúci domáci kolektív aj za nepriaznivého stavu, ale vedelo oceniť aj kvality súpera, ktorý vedie už 2:0 na zápasy a posledný očakávaný krôčik za postupom do finále slovenskej hádzanárskej Extraligy môžu urobiť už v sobotu 30. apríla, keď privítajú na domácej palubovke Šaľu.   
HKM:  Fabián, Repáň, Szabó – Melnyk  4/1, Michniewicz 7/3, Masaryk  1, T. Mažár 1,  Szapu  2, P. Krok, F. Šulc 5,  S. Mažár 1, Páleš  2,  Percze 1, Krokavec, J. Petráš 2.  Tréner  Ján Kolesár.                                                                                                     TATRAN:  Hrstka 8, Číp 6, Sadovyj 5, Rábek 5/1, Furlan 5/1 ....
                                                                              JOZEF  SKLENÁR
Ján Kolesár, tréner: „ Vedeli sme, čo nás v druhom zápase semifinále čaká, ale naši hráči nedokázali zopakovať  výkon z prvého duelu v  Prešove. Robili sme dosť chýb v rozohrávke, strieľali sme z nepripravených pozícií, čo skúsený súper dokázal nemilosrdne trestať. Chlieb sa lámal v prvých dvadsiatich minútach, keď sme dva razy mali vyrovnanie na dosah, ale brankár Chuprina bol proti a strelecky disponovaný súper nám vždy odskočil  na rozdiel 4 – 5 gólov. V druhom polčase som dal od 35. minúty príležitosť aj lavičke, najmä  vzhľadom k ďalšiemu priebehu semifinále, ktoré chceme dohrať so cťou, ako aj ďalšie zápasy vyplývajúce z priebehu semifinálových súbojov hrajúcich dvojíc.“