Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 14.09.2021 - 07:45  //  aktualizácia: 18.09.2021 - 07:58  //  zobrazené: 961

Kolkársky turnaj telesne postihnutých.

Kolkársky turnaj telesne postihnutých.

Na prelome tretieho kvartála sa už viac rokov stretávali telesne postihnutí šalianski vyznávači kolkárskeho športu v Mestskej kolkárni, aby si zmerali sily v rámci kolkárskeho turnaja. Vzhľadom k tomu, že v minulom roku pandemická situácia  znemožnila uskutočnenie tejto obľúbenej akcie chceli sa organizátori, ale aj samotní účastníci podobnej  situácii v súčasnosti vyhnúť (vystríhať ) a tak sa zišla skoro štyridsiatka nevidiacich a slabozrakých mesta a okresu Śaľa na kolkárskom turnaji už v závere augusta.    

                                                                                                         
„Teší nás a sme povďační, hovorí predseda Občianskeho združenia Únie nevidiacich  a slabozrakých Slovenska č. 60 v Šali Alojz Ricker  Okresnej asociácii telovýchovných jednôt a klubov okresu Šaľa, mestu  Šaľa,  šalianskemu Centru voľného času, kolkárskemu oddielu, že sa podarilo realizovať  toto kolkárske podujatie aj vďaka finančnej podpore Nitrianskeho samosprávneho kraja, na  ktoré sme sa veľmi tešili. Snažíme sa našich členov zapájať do rôznych športových a pohybových aktivít, ktoré nám pomáhajú v nejednom prípade prekonávať zrakový hendicap ako aj lepšie sa integrovať do spoločnosti. Práve toto vydarené súťažné podujatie pomohlo tieto atribúty naplniť„.
                                                                                                                      Účastníci šalianskeho kolkárskeho turnaja pre slabozrakých a nevidiacich súťažili v dvoch kategóriách a priniesol množstvo zaujímavých a ako ukazujú výsledky aj vyrovnaných súbojov. V boji o stupne pre najlepších v oboch kategóriách neraz rozhodovali minimálne rozdiely a bodové odstupy. Prekvapením turnaja bolo, že sa s nástrahami a kvalitou štvorprúdovej dráhy sa lepšie vysporiadali zástupkyne nežného pohlavia, keď prvé dve v poradí dosiahli lepší výkon ako najlepší účastník medzi mužmi.

Kategória mužov sa stala korisťou Zoltána Tirindu, ktorý zvalil 156 kolov a o dva koly predstihol Milana Gergeliho.  Na treťom mieste skončil s výkonom 141 kolov Ladislav Tégen.  Medzi ženami potvrdila rolu favoritky Emília Dulíková, ktorej výborný výkon 188 kolov pochválili tiež riaditeľ turnaja Július Veselka, ktorý je aj šéfom kolkárskeho oddielu TJ Slovan Duslo Šaľa spolu s hlavným rozhodcom Mikulášom Szalaiom, ktorý pôsobí ako arbiter aj pri majstrovských dueloch šalianskeho kolkárskeho klubu. Na druhom mieste s výkonom 158 kolov skončila Alžbeta Krnáčová a o štyri koly menej pokorila tretia Viera Pecová.      

Usporiadanie kolkárskeho turnaja pre telesne handicapovaných spoluobčanov a záujemcov o toto športové odvetvie je ďalšou z pestrých aktivít agilnej OATJK Šaľa a ďalších spolu organizátorov v bohatom kalendári športových podujatí v šalianskom okrese, ktorý sa radí medzi najaktívnejšie v Nitrianskom kraji.  
                                                                                                                                                                                  JOZEF SKLENÁR

Foto archív ZO UNSS Šaľa