Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 19.01.2023 - 15:04  //  aktualizácia: 19.01.2023 - 15:28  //  zobrazené: 1119

Kuchynské oleje a tuky odovzdalo takmer 120 ľudí

O utorkový mobilný zber použitých kuchynských olejov a tukov bol veľký záujem. K zbernému vozidlu prišlo až 116 ľudí. Celkovo sa v Šali a Veči vyzbieralo 927,5 litra použitého oleja. Ľudia ani tentokrát neodišli bez odmeny vo forme nového oleja či octu.

Počas minuloročného mobilného zberu sa vyzbieralo 1884 litrov použitého kuchynského oleja, zber sa realizoval trikrát. Počas utorkového zberu sa vyzbierala takmer polovica celkového minuloročného množstva. „Naposledy bol zber v septembri minulého roka, boli aj sviatky a ľudia si na túto službu aj zvykli. To všetko malo vplyv na ten veľký nárast v objeme vyzbieraného kuchynského oleja a tukov,“ priblížila Petronela Vižďáková z referátu životného prostredia MsÚ v Šali. Motiváciou pre ľudí je okrem ochrany životného prostredia a svojich kanalizácií aj odmeňovací systém zberu. „Táto služba je aj výhodná - za 6 litrov použitého oleja dostanú ľudia liter nového oleja alebo za liter starého oleja liter octu. V utorok si ľudia odniesli domov 101 litrov nového oleja a 319 litrov octu,“ dodala Vižďáková.

Zber by mal byť najbližšie po Veľkej noci, v apríli tohto roka. Ak by niekto chcel odovzdať použitý kuchynský olej v inom termíne, môže tak urobiť na dvoch miestach – na zbernom dvore vo Veči alebo na čerpacej stanici Slovnaft na Nitrianskej ulici. Na týchto miestach však za odovzdaný olej a tuky nedostanú odmenu vo forme nového oleja či octu.

 

(ek)