Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 27.06.2022 - 15:05  //  aktualizácia: 27.06.2022 - 15:14  //  zobrazené: 1985

Lúčia sa so školou, škôlkou a s deťmi

 „Niekoľko generácií detí ste niečo naučili, niečo im odovzdali, vychovali ich, starali sa o to, aby mali plné brucho. Skláňam sa pred vami, že ste každý deň dokázali dať kúsok zo seba,“ týmito slovami sa prihovoril primátor Šale Jozef Belický 23-om zamestnancom školstva v Šali, ktorí sa lúčia so svojim zamestnaním. Do zaslúženého dôchodku odchádza napríklad riaditeľ ZŠ Hollého vo Veči, riaditeľka MŠ Šafárika v Šali, známa herečka plná energie Alena Demková, ale aj niektoré pani upratovačky či pani kuchárky.

Vedenie mesta sa všetkým poďakovalo za odvedenú prácu. Primátor ich pozval do obradnej siene mestského úradu, aby vyjadril obdiv pred ich dlhoročnou prácou a trpezlivosťou. „Ocenenie vašej práce je celkom iné ako keď remeselník spraví výrobok, pozrie sa naň, či je dokonalý a či funguje, výsledok má hneď. Vaša práca sa ukáže až za roky, v budúcnosti. To nie je len o výučbe, je to aj o výchove tých detí a vašim úspechom je ich úspech. Ale čo je úspech v živote? Či niekto dostane Oscara alebo sa stane ministrom? Vôbec nie. Úspech je, keď človek má obyčajné životné šťastie. Ak ste sa podieľali na výchove a vzdelávaní ľudí, ktorí našli svoje životné šťastie, robili ste to fantasticky,“  prihováral sa primátor prítomným, ktorí sa len ťažko bránili slzám v očiach. Riaditeľ ZŠ Hollého spomína na viac ako 20-ročnú skúsenosť riaditeľa tiež so slzami v očiach. „Bolo to veľmi ťažké, prešli sme si rôznymi systémovými zmenami. Ja ale dúfam, že to, čo som deťom odovzdal, využijú v živote. Som vášnivý rybár, hubár, nudiť sa určite nebudem. Ale v každom momente, keď bude potrebovať škola pomôcť, určite rád pomôžem," priznal Ján Minár.

Hoci vstúpili do dôchodkového veku, nie všetkým sa začína oddych. Alena Demková sa do dôchodku v tom pravom zmysle slova určite nechystá a tak sa tí najmenší a ich rodičia nemusia báť, že by zostali bez detských divadelných zážitkov. „Som rada, že som sa dostala do tohto veku, ale vôbec nekončíme. Veď aj takýchto hercov treba, takéto tetušky, ktoré vedia rozprávať rozprávky. To je už taký náš údel, že nesieme ďalej štafetu a vďaka nim nezostarneme. Deti sú korením nášho života,“ hovorí s úsmevom herečka Alena Demková, známa aj z Centra voľného času v Šali. O láskavosť určite nemali núdze detičky, ktoré sa stretli s pani učiteľkou Ingrid Swietyovou. Desiatky rokov sa venuje pedagogickej činnosti, do dôchodku odchádza zo ZŠ s MŠ Murgaša v Šali ako vedúca materskej školy. „Ja mám strašne rada deti a asi aj oni mňa. Pracovala som jeden rok aj na prvom stupni základnej školy, ale to nie je také kreatívne ako v materskej škole a vrátila som sa,“ hovorí pani Swietyová, ktorá sa chce od septembra naplno venovať svojim vnúčatám. Na oddych sa chystajú aj dve pani učiteľky zo ZŠ P. Pázmánya s VJM, ktoré vychovali niekoľko generácií detí, Alžbeta Paszmárová a Veronika Szetyinszká.

Primátor im poprial pevné zdravie a aby si aj oni našli to svoje životné šťastie a mali čas sa mu naozaj venovať.

(ek)