Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 06.08.2020 - 21:49  //  aktualizácia: 07.08.2020 - 08:45  //  zobrazené: 2123

Medzinárodná hádzaná žien cez víkend

Medzinárodná hádzaná žien cez víkend

Hádzanársky klub Slovan Duslo Šaľa v rámci prípravy na nový ročník medzinárodnej hádzanárskej MOL ligy žien pripravil cez víkend pre šalianskych a regionálnych priaznivcov malej koženej bonbónik v podobe zorganizovania medzinárodného hádzanárskeho turnaja 25. ročník Šaľa Cup - u 2020 (poznámka: predtým známy pod názvom o Pohár GR a. s. Duslo), ktorý sa uskutoční v sobotu  a nedeľu 8. a 9. augusta v Mestskej športovej hale v Šali, za účasti zástupcov štyroch krajín.

Susedné Česko bude reprezentovať najčastejší účastník turnaja DHC Zora Olomouc, ktorému sa  v minulom nedokončenom ročníku MOL ligy darilo, keď skončil v tabuľke na 6. mieste, o jeden bod za Šaľou a Porubou, na viac sa Olomouc prebojoval aj do semifinále Českého pohára. Poľskú ligu zastupuje JKLS Jaroslaw, ktorý nie je pre šalianskeho diváka neznámou, nakoľko štartoval na posledných dvoch ročníkoch (poznámka: v Šali poznajú z minulých ročníkov aj kvality ďalších poľských družstiev: Korona Handball Kielce či Zaglebie Lubin). Rakúsku najvyššiu súťaž zastupuje družstvo UHC Eggenburg (poznámka: v minulých ročníkoch štartovali: HYPO NÖ Viedeň, Wr. Neustadt, UHC Stockerau,...), s ktorým sa už Duslo Šaľa stretlo v minulosti aj  v príprave a pred štartom minulého ročníka MOL ligy odtiaľ prišla do Šali legionárka z Čiernej Hory Adrijana Janičic, ktorá strelila v 11 zápasoch v drese Dusla 24 gólov.  Štvoricu účastníkov samozrejme dopĺňa organizátor a víťaz posledných troch ročníkov, hádzanárky Slovan  Duslo Šaľa.
 

Zmeny v hráčskych kádroch

Zástupca Hanej Zora Olomouc, v drese ktorej reprezentovala v minulom ročníku pätica hádzanárok zo Slovenska: Krajčovičová, Kapsová, Gajdošíková, Haládiková (prišla z Dusla Šaľa) a reprezentantka Patrnčiaková a má v svojom kádri aj reprezentantky: T. Fryčáková, Zavíšková, Kašpárková,... už pricestuje bez brankárky Raškovej (ukončenie aktívnej činnosti) a Patrnčiakovej (poznámka: štvrtá najlepšia strelkyňa MOL ligy prestúpila do I. ligového Kynžvartu), ale na druhej strane príde  s kvalitnou posilou,  reprezentantkou Terezou Kubáčkovou (najlepšia strelkyňa Veselí n/M a 4. najlepšia strelkyňa MOL ligy so 143 gólmi)  a talentovanými juniorkami Mojžišovou  a Žúrkovou.

Zástupca poľskej hádzanej JKLS Jaroslaw, ktorý obsadil pre rokom tretie miesto na turnaji a v poľskej lige skončil piaty sa bude opierať o výkony sestier Szymborských, skúsenej legionárky Turkalo, ale najmä o výbornú Karolinu Szurek, ktorá bola najlepšou brankárkou 24. ročníka.

Svoje kvality by chcel potvrdiť aj zástupca rakúskej hádzanej UHC Eggenburg, v drese ktorého uvidíme niekoľko legionárok, ale najmä

domáci kolektív Slovan Duslo Šaľa, 3 násobný majster Česko - Slovenska a 9 násobný majster Slovenska. Ten sa predstaví na domácej palubovke  pod vedením nového trénera Petra Pčolu s asistentkou Andreou Šalatovou, ale aj s niekoľkými novými tvárami: skúsené Tulipánová (Hlohovec) s Varjássiovou (Stupava, predtým Veselí n/M), ale aj mladými nádejami z vlastnej liahne: Ščípová, Zlatinská, Kusyová,... ako aj uzdravenou Vargovou a ďalšími oporami, ktoré už obliekli aj dres slovenskej reprezentácie: Némethová, Pócsiková, Trepáčová, Furgaláková, Königová, Rácková, ako aj Novotnej, ktorá je členkou reprezentácie Česka.  

Prvenstvo obhajuje Duslo
Víťaz posledných troch ročníkov sa asi najviac zapotil pri obhajobe prvenstva v minulom ročníku, keď síce vyhral, ale iba o skóre pred Olomoucom. Zverenkyne vtedy ešte trénera Jána Packu postupne zdolali UHC Stockerau 35:20 (16:12), Jaroslaw 34:24 (15:10) a v dueli s Olomoucom stačila šalianskym dievčatám k prvenstvu aj remíza 26:26 (14:12). Tretí skončil Jaroslaw, ktorý porazil v rozhodujúcom dueli Stockerau 38:30 (18:10).

Konečná tabuľka medzinárodného Šaľa cupu 2019:
1. HK Slovan Duslo Šaľa 95:70 – 5 bodov; 2. DHK Zora Olomouc 89:79 – 5 bodov; 3. JKLS Jaroslaw   91:93 – 2 body; 4. UHC Stockerau 74:107 – 0 bodov.

Organizátori medzinárodného turnaja 2019 vyhodnotili aj najlepšie na jednotlivých postoch: najlepšia brankárka: Karolina Szurek  (JKLS Jaroslaw), najlepšia strelkyňa: Anna Mária Patrnčiaková  30 gólov (DHK Zora Olomouc), najlepšia hráčka:  Nikola Rácková (HK Slovan Duslo Šaľa).
 

Duslo Šaľa na turnaji reprezentovali: Novotná, Furgaláková – Takáčová 1, Trepáčová 5, Rácková 2, A. Obstová 5, Pócsiková 24, Gajdošová 7, Matušincová 17/2, Königová 9/1, Janičic 14, Némethová 9/4,  Tisajová 2. Tréner Ján Packa, vedúca družstva Ivana Bahýlová.

Prítomnosť prvých troch družstiev z minulého ročníka a štart UHC Eggenburg na jubilejnom 25. ročníku je tou najlepšou pozvánkou pre priaznivcov ženskej hádzanej  na kvalitné medzinárodné hádzanárske podujatie v Šali, na ktoré vedenie  HK Slovan Duslo priaznivcov ženskej hádzanej pozýva.                                                                                                                JOZEF SKLENÁR  

Foto:M.Pospiš  

Časový rozpis Šaľa Cup 2020:

sobota 8.8.2020:  o 10.00 hod. Šaľa – Eggenburg; o 12.00 hod. Olomouc – Jaroslaw.
popoludní: o 17.00 hod. Olomouc – Eggenburg; o 19.00 hod. Jaroslaw – Šaľa.

nedeľa 9.8.2020: o 10.00 hod. Eggenburg – Jaroslaw; o 12.00 hod. Olomouc – Šaľa.

O 13.30 hod. vyhodnotenie  medzinárodného turnaja.