Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 22.01.2020 - 16:48  //  aktualizácia: 22.01.2020 - 17:14  //  zobrazené: 3164

Mesto Šaľa ocenilo svojich umelcov

V šalianskom dome kultúry sa v utorok 21. januára 2020 uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie prestížnej ankety Tvorivý čin roka. Anketu každý rok vyhlasuje Komisia kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali. Za rok 2019 boli slávnostne ocenení jednotlivci i kolektívy v kategóriách fotografia, divadlo, knižná tvorba a publicistika a folklór. Každoročne komisia odovzdá aj ocenenie za dlhoročnú aktívnu prácu v oblasti umenia. Nebolo tomu inak ani tento rok.

Slávnostný večer otvorila viceprimátorka Šale Danica Lehocká a predseda Komisie kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali Peter Hlavatý, ktorí následne ocenili jednotlivých laureátov.

1. kategória: Etnografia (folklór)

Tanečníci, ktorí boli ocenení v  kategórii folklór sú dlhoročnými členmi Folklórneho súboru Šaľan. Cenu v tejto kategórii získala Katarína ValováAurel Keszely. Podľa ich slov tancujú preto, lebo folklór, spev a tanec napĺňa ich srdcia radosťou. Na súťaž ľudových tancov Šaffova ostroha sa prihlásili s tancami z oblasti Veľké Zálužie. Krajské kolo sa konalo v Jure nad Hronom odkiaľ postúpili do celoštátneho kola vo Vranove nad Topľou. Tam si vytancovali strieborné pásmo.

Aurel Keszely a Katarína Valová

Ďalším oceneným v tejto kategórii sa stal spoluzakladateľ a vedúci Folklórneho súboru Šaľan a Detského folklórneho súboru Šaľanček Roman Hatala. Za svoju existenciu tieto súbory vystupovali a prezentovali svoje umenie na vyše 100 rôznych kultúrno-spoločenských podujatiach doma ale aj v zahraničí (Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Ukrajina). V súčasnej dobe v súboroch pôsobí vyše 50 aktívnych tanečníkov. Ich prioritou je oživenie a uchovanie ľudových tancov, piesní, zvykov zo Šale a Matúšovej zemi ako aj z rôznych regiónov Slovenska, ktoré prezentujú v samostatnom celovečernom programe „Šalianske obyčaje“ a v projekte „Rok so šalským gazdom“.

Roman Hatala

2. kategória: Fotografia

V kategórii fotografia si prevzal ocenenie Juraj Cisár, ktorý už dlhodobo zachytáva objektívom kultúrne, športové a spoločenské udalosti v meste. V roku 2019 v Šali fotoobjektívom zachytil majstrovské zápasy hádzanárok, futbalistov, ale i podujatia k 30. výročiu Nežnej revolúcie či iné kultúrne podujatia.

Juraj Cisár pri prevzatí ceny od viceprimátorky Šale.

3. kategória: Knižná tvorba a publicistika

Mesto Šaľa v roku 2019 pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie vydalo publikáciu Nežná revolúcia v Šali – fakty a svedectvá. Iniciátorom a autorom tohto diela je Šaľan Miroslav Demín, ktorý si zaslúžil ocenenie v kategórii Knižná tvorba a publicistika. Miroslav Demín v minulosti spolupracoval so šalianskymi divadelnými súbormi Sen, LSD, Váh a Materinky. Momentálne je súčasťou Divadla ASI. Je aktívnym prispievateľom článkov z oblasti kultúry na stránkach mesta Šaľa a aktívne pracuje ako člen komisie kultúry.

Miroslav Demín s dcérkou.

4. kategória: Divadlo

V kategórii Divadlo si cenu odnieslo Divadlo ASI za iscenáciu Eli, Eli, lama sabachtani. Na hre sa autorsky podieľali Miroslav Demín, Roman Budai a Roman Budai ml. Okrem toho, že hru napísali, sami ju aj režírovali. V hre je veľmi presvedčivo a profesionálne spracovaná náročná téma holokaustu. Okrem vynikajúcich hereckých výkonov, ktoré vyvolávajú počas predstavenia zimomriavky je potrebné vyzdvihnúť skvelý výkon hudobníčok, ktoré sú súčasťou predstavenia a dotvárajú mrazivú atmosféru a samozrejme nemôžeme opomenúť ani výkony samotných divákov, ktorí sú zakomponovaní do predstavenia a vtiahnutí priamo do deja.

V tejto kategórii si cenu prevzalo aj Divadlo ŠOKDetský divadelný súbor Úsmev za muzikál Peter Pan. Tento rodinný, veselý a hravý muzikál, ktorý mal ako režisér pod palcom Viktor Vincze st., mal premiéru 22. septembra 2019. Na divadelných doskách sa stretli malí herci s veľkými, profesionáli s neprofesionálmi. V muzikáli sme tak mali možnosť vidieť Mareka Majeského, Michala Kubovčíka alebo Maja Labudu. Hudobne je muzikál obohatený skladbami z dielne Simi Martausovej a Valentína Kozaňáka.

5. Mimoriadne ocenenie

Mimoriadne ocenenie za dlhodobú aktívnu prácu v oblasti umenia si prevzala Veronika Mondočková. Už ako osemročná žiačka základnej školy začala účinkovať v Detskom divadelnom súbore Úsmev a v Divadle ŠOK. Ako osemnásťročná sa už sama podieľala na príprave a realizácii mnohých predstavení. Obdivuhodné sú nielen jej herecké výkony, ale aj trpezlivosť a práca s nastupujúcimi mladými neprofesionálnymi hercami. Od roku 2006 je aj členkou Divadla Materinky. Obdivuhodná je jej trpezlivosť s mladými začínajúcimi členmi súboru pri vodení bábky, za čo je vysoko hodnotená v rámci celoštátnych súťaží a festivalov.

Veronika Mondočková

Cenu pre laureátov Tvorivého činu za rok 2019 vyrobili Šaľania Miroslav Regitko (výtvarný návrh), Petra Sudorová (keramika), Vojtech Halász (adjustáž) a Dušan Sloboda, ktorý do dreva vypálil text. Súčasťou tohto slávnostného podujatia bol aj bohatý program, v ktorom účinkovali Katarína Valová a Aurel Keszely z FS Šaľan, spevácka skupina Flowers, Detský folklórny súbor Šaľanček a spevom hostí okúzlili Veronika Mondočková a Hanka Nejedlíková. Program moderovala Miloslava Bartíková.

Všetkým laureátom gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.

(DH)