Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 12.10.2021 - 14:49  //  aktualizácia: 12.10.2021 - 15:20  //  zobrazené: 2069

Mesto získalo financie na prenosné dopravné ihrisko

Mobilné dopravné ihrisko, k tomu semafory, dopravné značky, železničné priecestie i kvalitné bicykle a bezpečnostné prilby. To všetko sa podarilo mestu zabezpečiť zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

V utorok predpoludním sa zimný štadión premenil na dopravné ihrisko. Šaľa získala financie na zakúpenie prenosného dopravného ihriska s rozmermi približne 16x30 metrov. Súčasťou projektu sú aj bicykle, prilby a reflexné vesty. Školáci prvého stupňa si budú môcť osvojiť vedomosti o tom, ako sa správať zodpovedne na cestách. Medzi prvými, ktorí ihrisko „otestovali“ boli žiaci ZŠ J. Hollého a ZŠ J. Murgaša. „Je to tu super, hlavne semafory sú také realistické. Naučila som sa dávať prednosť,“ povedala štvrtáčka Natália zo ZŠ Hollého. „Dozvedela som sa, že na cestách to nie je vôbec ľahké – dodržovať všetky pravidlá, aby nebola havária. Naučila som sa dnes, že ten, kto je v kruhovom objazde, má prednosť,“ hovorí s nadšením Ninka. „Lepší bicykel som ešte nikdy nemala,“ teší sa ďalšie dievčatko. Projekt vítajú aj riaditelia a pedagógovia škôl. „Myslím, že toto splní účel toho, že tú prierezovú tému dopravnej výchovy si vyskúšajú a získajú nové poznatky, ktoré využívajú v budúcnosti. Postupne sa zapoja aj ďalšie triedy. Žiaci sa tešia, niektorí si takéto niečo vyskúšali v živote prvýkrát,“ hovorí s úsmevom riaditeľ ZŠ Hollého Ján Minár.

Ihrisko bolo financované z Fondu malých projektov cezhraničnej spolupráce európskeho zoskupenia Rába-Dunaj-Váh v spolupráci s mestom Oroszlány. Je to projekt Bicyklujme sa spoločne, známy aj pod medzinárodným názvom Safe cycling. „Celkový rozpočet projektu je 50-tisíc, polovica je pre mesto Šaľa a polovica pre partnerské mesto. Spolufinancovanie zo strany mesta je vo výške 15%,“ upresnila Eliška Vargová z referátu pre rozvojovú stratégiu a štrukturálne fondy MsÚ Šaľa. Podstatou cezhraničného projektu mali byť vzájomné výlety detí v partnerskom meste. „Žiaľ, pandémia nám to skomplikovala, školské výlety sú zakázané, takže všetko realizujeme online. Deti prichystajú online prezentáciu a cez aplikáciu to budú prezentovať deťom v Oroszlányi,“ vysvetlila Vargová.

Ihrisko zatiaľ naplno využívajú základné školy podľa vopred dohodnutého harmonogramu. K dispozícii bude, podľa záujmu, aj pre škôlkarov. Mesto robí všetko pre to, aby ihrisko mohla využívať aj verejnosť. Vzhľadom na to, že ihrisko má veľký rozmer, nemôže byť rozložený v plnej veľkosti hocikde. Plocha pod ním musí byť rovná. Ďalšia stránka veci je bezpečnosť – našim cieľom je zabrániť tomu, aby sa prvky stali predmetom krádeže alebo aby ich zničili vandali. Je preto potrebné mať ihrisko v uzavretom priestore. Prenosné ihrisko je zatiaľ v areáli zimného štadióna. Kým nebude ľad, môže sa plocha využívať na dopravné ihrisko. V zimných mesiacoch ho bude možné preniesť do telocvične niektorej školy, ak o to bude záujem. Výhodou prenosnosti je, že ak bude podujatie v škôlke či v škole, ihrisko sa môže preniesť a nainštalovať sa v konkrétnom zariadení. „Dá sa variabilne zmontovať, čiže ihrisko môže mať aj menšiu podobu, podľa priestorových možností,“ dodala Vargová z Mestského úradu v Šali.

Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskej únie

z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

 

(ek)