Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 22.03.2023 - 11:25  //  aktualizácia: 22.03.2023 - 11:46  //  zobrazené: 1056

MHD pre ľudí nad 62 rokov bezplatne

Cestovanie mestskou hromadnou dopravou možno budú mať seniori zdarma. V súčasnosti stojí dôchodcu do 70 rokov cestovný lístok 15 centov, cestujúci vo veku nad 70 rokov zaplatí 7 centov. Vedenie mesta navrhuje zaviesť pre tieto kategórie cestujúcich nulovú sadzbu.

Z dôvodu plánovaného zaokrúhľovania mincí sa majú rušiť jeden- a dvojcentové mince. „V cenovom výmere pre mestskú autobusovú dopravu sa nachádza druh cestovného lístka pre dôchodcov nad 70 rokov alebo držiteľa preukazu ťažko zdravotne postihnutej osoby vo výške 0,07 centov. Na základe vyjadrenia dopravcu dochádza často k nedorozumeniam pri vydávaní, kde sa cestujúci dožadujú vrátenia 0,03 centu, ktorými už ale dopravca na základe obmedzenia 1 a 2 centových nedisponuje,“ píše sa v materiály pre mestské zastupiteľstvo. Podľa návrhu by mali byť oslobodení od úhrady cestovného lístka aj dôchodcovia do 70 rokov a zdravotne ťažko postihnutí. Podľa posúdenia vodiča by si zaplatili iba za batožinu. Táto pomoc pre seniorov by znamenala výpadok na cestovnom zhruba 2500 eur ročne, ktorý by mesto doplácalo dopravcovi ako úhradu za služby vo verejnom záujem.

„Verím, že všetci ľudia nad 62 rokov, ktorí budú potom cestovať zadarmo, toto uvítajú a že to získa na štvrtkovom zasadnutí podporu aj mestského zastupiteľstva,“ vyjadril sa primátor Šale Jozef Belický. O tom, ako poslanci rozhodli, budeme informovať.

(ek)

  • Chceme, aby bola jazda MHD pre seniorov bezplatná