Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 08.07.2022 - 14:55  //  aktualizácia: 08.07.2022 - 14:58  //  zobrazené: 2014

Milé stretnutie rodákov z Horného Jatova

Horný Jatov je neveľká osada, súčasť obce Trnovec nad Váhom. Aj keď je rozlohou malá, ale s bohatou históriou. Horný Jatov, ako aj okolité obce boli osídlené už v praveku. V dávnej minulosti patril  Hunt- Poznanovcom, v rokoch 1642-1945 Esterháziovcom.  Časť majetku koncom 19.-teho storočia prešla do vlastníctva Fould-Springerovcom. Od 1.10. 1948 prešiel majetok do vlastníctva štátu.                                                                                                                                           

Pre mnohých je Horný Jatov miestom rodiska, alebo dlhodobého pobytu. Občianske Združenie Hornojatovčan pod vedením Petra Gomboša, zorganizovalo už piate stretnutie rodákov Horného Jatova a Kľučiarne. Prvé sa uskutočnilo pred dvadsiatimi piatimi rokmi. Stretávajú sa tu rodáci z celej bývalej Československej republiky, ba aj z Nemecka. Inak tomu nebolo ani druhého júla tohto roku. Domov, do Horného Jatova, prišlo niekoľko stoviek rodákov a ich rodinných príslušníkov. Bolo ich tristo. Prišli z Bratislavy, z Banskej Bystrice, z Vranova, Břeclavi , Opavy, od Námestova, z Nitry, zo Šale, Trnovca nad Váhom  a iných miest našej vlasti. Na začiatok osláv, ako už tradične býva zvykom, sa konala svätá omša v miestnom kostolíku. Po svätej omši sa účastníci stretnutia presunuli na miestny cintorín, kde si položením venca a zapálením sviečky uctili pamiatku zosnulých rodákov.                                                                                 

V úvode kultúrneho programu, po príhovoroch hostí, zástupkyňa vydavateľstva Artis Omnis  pani Harmanová  odprezentovala knihu rodáka z Horného Jatova Eduarda Kukana. Pod názvom“Diplomat moja cesta“, napísal v roku 2021. Žiaľ, náhle zomrel vo februári tohto roku. Knihu Eduarda Kukana darovala manželka pani Zdenka Kukanová starostovi obce Mgr. Oliverovi Bereczovi, občianskemu združeniu Hornojatovčan. Eduard Kukan žil aj  v Šali, na tomto podujatí zástupkyňa vydavateľstva odovzdala knihu aj primátorovi mesta Šaľa Mgr. Jozefovi Belickému.                   

Na pódium vystúpili nádejné talenty spevu žiačky základnej školy z Trnovca nad Váhom, spevácky súbor Jatovčanka zo susednej obce Jatov, Močenská kapela, ba aj Šaliansky folklórny súbor Šaľan. Po dobrom guľáši o 19-tej hodine začala hodová zábava. Do tanca hrala skupina TOP zo Šale. Nechýbala ani bohatá tombola, kde tradične býva ako prvá cena televízor. Počas programu účastníci i medzi sebou diskutovali, veď mnohí sa nevideli aj dvadsať a viac rokov. Paradoxom bolo stretnutie troch súrodencov. Tibor žijúci s rodinou vo Vranove nad Topľou, druhý brat Štefan zasa v Břeclavi, ktorí sa už niekoľko rokov aj kvôli Covidu 19  nevideli. Aké bolo prekvapenie, keď sa v Hornom Jatove objavila ich sestra Vlasta žijúca v Nemecku, aj s manželom Marianom, tiež Hornojatovčanom. Manžel prezradil, že keď dostali pozvánku, manželka ako keby vyzdravela. Jediná túžba bola prísť domov do Horného Jatova, stretnúť sa so súrodencami, spolužiakmi a ostatnými rodákmi. Aj o tomto sú stretnutia a Hornojatovčania vedia byť súdržní. Dobrú atmosféru vytvorila aj moderátorka  Ing. Alžbeta Sedliačiková. Srdečná vďaka patrí obecnému úradu Trnovec nad Váhom, sponzorom podujatia, a hlavne organizátorom menovite popri už spomenutom RSDr. Petrovi Gombošovi,  Ing. Daniel Kňažko, Ing. Ján Hrabovský, Veronika Cvorovič /Blažeková/, Mgr. Nikoleta Vargová, Mgr. Zuzana Prváková a Ladislav Doboš.                                                                                                 

Účastníci stretnutia si do svojich terajších domovov odniesli popri dobrých spomienkach, aj spravodaj  a každý účastník obdržal tričko s logom Horného Jatova, ktoré venoval tiež rodák Ing. František Mrázik.

(OZ Hornojatovčan)