Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 01.04.2021 - 13:25  //  aktualizácia: 01.04.2021 - 13:32  //  zobrazené: 1238

Na ZŠ J. C. Hronského v Šali podporili medzinárodný Týždeň mozgu

Medzinárodný Týždeň mozgu, ktorého cieľom je upriamiť pozornosť verejnosti na ľudský mozog a jeho činnosť, hovoriť o mozgových ochoreniach a spôsoboch ich liečby, ale najmä ich prevencie, zorganizovali aj v Šali. Zapojili sa doň žiaci z nadaných tried Základnej školy Jozefa Cígera Hronského. 

„Tomuto zázračnému orgánu sme venovali celý jeden deň. Žiaci sa so svojimi učiteľkami učili o mozgu z rôznych interaktívnych prezentácií a samostatne vyhľadávali informácie v encyklopédiách o ľudskom tele. Naučili sa, z akých častí sa mozog skladá, ktorá má čo na starosť, kde sídlia naše zmysly a mnoho iného," hovorí jedna z učiteliek Dušana Kováčová. 

Všetky získané informácie a vedomosti o mozgu žiaci potom preniesli na papier a vytvorili plagáty, ktoré môžu byť použité ako učebná pomôcka a budú žiakom pripomínať, aký je pre nás mozog dôležitý. 

„Žiaci sa tiež naučili, že o mozog sa treba starať a že môžu sami jeho schopnosti zlepšovať. Začali už v škole, kde si s pani učiteľkami zahrali hry, ktoré precvičili napríklad logické myslenie alebo potrápili pamäťové bunky žiakov. Čakal ich tiež kvíz o mozgu, ktorý otestoval, koľko si toho žiaci o riadiacom centre ľudského tela zapamätali," pokračuje Kováčová. 

Iniciátorom akcie na Slovensku je Slovenská Alzheimerova spoločnosť v úzkej spolupráci s Nadáciou MEMORY, Centrom MEMORY a Neuroimunologickým ústavom SAV.

ZŠ Jozefa Cígera Hronského v Šali