Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 14.11.2019 - 09:55  //  aktualizácia: 15.11.2019 - 09:43  //  zobrazené: 781

Posolstvo slobody a demokracie

V stredu večer (13.11.2019) pokračoval Týždeň slobody diskusným stretnutím so spoluzakladateľom hnutia Verejnosť proti násiliu Petrom Tatárom. Podujatie sa uskutočnilo v bábkovej sále domu kultúry. Napriek zlému počasiu prišli na stretnutie približne tri desiatky Šaľanov, ktorí si zaspomínali na revolučné dni roku 1989.

Peter Tatár je výborným rečníkom, podkutý znalosťami a skúsenosťami z najvyššej politiky. Účastníci sa mohli dozvedieť veľa zaujímavostí o jeho činnosti v ochranárskom združení. Svojimi kritickými názormi na udržiavanie pamiatok či životného prostredia sa združenie okolo M. Hubu, F. Gála, J. Budaja, P. Tatára, J. Flamika zviditeľnilo ešte pred rokom 1989 vydaním publikácie Bratislava/Nahlas. Hosť samozrejme pútavo rozprával aj o prvých dňoch Nežnej revolúcie, hrdinstve študentov i samotných protagonistoch revolúcie na Slovensku i v Českej republike. Nosnou témou bolo posolstvo slobody a demokracie. V tomto duchu sa niesol celý večer. Priestor na otázky dostali i diváci. Diskusia nebola škrobená, niesla sa v komornej, ale za to veľmi príjemnej atmosfére.

-md-

Peter Tatár pracoval v 80. rokoch vo Fakultnej nemocnici v Bratislave a v Slovenskej akadémii vied. Patril k popredným bratislavským ochranárom, bol organizačným tajomníkom publikácie Bratislava/Nahlas. V rokoch 1989 - 90 bol členom Koordinačného centra Verejnosti proti násiliu. V roku 1990 sa stal poslancom SNR, členom Predsedníctva SNR a predsedom Výboru pre zdravotníctvo a sociálne veci. Bol spoluzakladateľom a organizátorom Stálej konferencie Občianskeho inštitútu. Od roku 1995 bol tajomníkom Republikovej rady a členom Predsedníctva Demokratickej strany. V parlamentných voľbách 1998 bol zvolený za poslanca NR SR (SDK). Peter Tatár spolu s poslancami Petrom Zajacom, Petrom Osuským a Františkom Šebejom vystúpili v máji 2001 z DS a založili neformálne občianske združenie Občianske konzervatívne spoločenstvo, z ktorého sa stala v roku 2001 politická strana. Peter Tatár sa stal jej predsedom. Neskôr sa politiky vzdal a v súčasnosti pracuje ako lekár.