Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  PRÍSTUP K INFORMÁCIAM   >  Informácie podľa z.č.211/2000
publikované: 22.12.2017 - 10:56  //  aktualizácia: 22.12.2017 - 10:56  //  zobrazené: 1777

O turistických, športových a rekreačných možnostiach využitia vrátane zaslania brožúrok, máp a fotografií resp. pohľadníc z mesta Šaľa.

číslo: I43/2017

Požadované informácie: o turistických, športových a rekreačných možnostiach využitia vrátane zaslania brožúrok, máp a fotografií resp. pohľadníc z mesta Šaľa.

 

 

Sprístupnené informácie:

 

 

Je nám cťou, že sa zaujímate o turistické, rekreačné a športové možnosti v našom meste. Prečítajte si v krátkosti informácie o meste Šaľa a informácie si obohaťte priloženými pohľadnicami, na fotografie bohatou brožúrou, mapou a veríme, že malú radosť Vám urobí aj pexeso z dominánt nášho mesta.

 

Mesto Šaľa leží v severnej časti Podunajskej nížiny a rozprestiera sa na oboch brehoch rieky Váh, ktorá plní vodohospodársku, ale tiež rekreačnú funkciu. Patrí medzi najstaršie mestá na Slovensku. Prvá písomná správa sa zachovala v dodatku zakladajúcej listiny panonhalmského opátstva z roku 1002, vydanej uhorským kráľom Štefanom I. pod názvom Terra Wag. V roku 1536 povýšil kráľ Ferdinand I. Šaľu výsadnou listinou na mestečko. Od roku 1996 je mesto Šaľa opäť centrom administratívneho okresu Šaľa, ktorý je súčasťou Nitrianskeho samosprávneho kraja. Pôsobilo tu i niekoľko významných osobností, z ktorých vyniká najmä Péter Pázmány (neskorší ostrihomský arcibiskup).

 

Medzi hlavné dominanty mesta patrí rímsko-katolícky Kostol sv. Margity Antiochijskej. Kostol sa nachádza na Námestí Sv. Trojice, ktorého ozdobou je Súsošie Sv. Trojice postavené v roku 1895 na pamiatku mimoriadnej udalosti z roku 1886, keď do veže kostola udrel guľový blesk.  Najvýznamnejšou a neprehliadnuteľnou pamiatkou mesta je renesančný kaštieľ, ktorý bol pôvodne vodným hradom, neskôr slúžil ako jezuitské kolégium, no v súčasnosti slúži ako sídlo štátneho a okresného archívu. Dominantou mestskej časti Veča je neobarokový kostol Svätej rodiny a moderný Farský kostol Panny Márie, Pomocnice kresťanov. Pri prechádzke mestom určite neprehliadnete Dom ľudového bývania, ktorý je dnes chránenou kultúrnou pamiatkou. Dom, jeho zariadenie a vybavenie pochádzajúce zo Šale a blízkeho okolia tvoria časť nášho kultúrneho dedičstva a tak približuje prostredie, v ktorom žili naši predkovia. V meste tiež nájdete mnoho zaujímavých sôch, z ktorých väčšina má cirkevný charakter.

 

Cestovný ruch v okolí mesta je postavený na využívaní termálnych prameňov. Turisticky najvyhľadávanejším je termálne kúpalisko Diakovce a blízke Horné Saliby. Milovníci vodných športov a rybolovu často vyhľadávajú vodnú nádrž Kráľová na rieke Váh, pretože ponúka široké možnosti rekreačného využitia. V čase letných horúčav nájdete v Šali osvieženie vodou z artézskych studní. V súčasnosti sú na území mesta 4 funkčné artézske studne. Levanduľové polia netreba hľadať len vo Francúzsku či Chorvátsku, nájdete ich aj pri Váhu neďaleko mesta. Levanduľa sa tu pestuje už 50 rokov. Zaujímavou a neprehliadnuteľnou budovou v meste je tiež nezvyčajný obytný dom s vodojemom, v ktorom sa nachádza až 900 kubických metrov vody a slúži ako vyrovnávacia nádrž vodovodu v meste. Pod touto veľkou nádržou plnou vody bývajú ľudia už takmer 50 rokov. Najmenších návštevníkov mesta privíta v nemocničnom parku minizoo. Zvieratká z Babičkinho dvora sú spestrením každej prechádzky centrom mesta. Kaviarničky na pešej zóne dotvárajú príjemné prostredie mesta priateľských ľudí, právom hrdých na svoju Šaľu.

 

 

Pre priaznivcov športu je mesto Šaľa tiež známe a to najmä vďaka úspechom v hádzanej, futbale či športovej streľbe, ktoré majú v meste dlhodobú históriu. Ich zápasy či podujatia patria medzi najnavštevovanejšie. Športovo – rekreačnú základňu v meste zastrešuje športová hala, futbalový štadión, kolkáreň, tenisové kurty, plaváreň s 50 metrovým bazénom, fitness centrá, ľadová plocha zimného štadióna, minigolfové ihrisko, športoviská s umelým povrchom pri základných školách a tiež jazdecký areál Strednej odbornej školy, ktorá je známa aj vďaka úspechom vo voltíži. Mesto ponúka široké spektrum možností pre aktívny život pre všetky vekové skupiny obyvateľov i návštevníkov. Paletu športovísk v meste dotvárajú workoutové a multifunkčné ihriská, fitpark pre seniorov. Menší sa môžu vyšantiť na detských ihriskách rôzneho druhu.