Domov   >  Kultúra
publikované: 02.07.2022 - 13:46  //  aktualizácia: 02.07.2022 - 14:44  //  zobrazené: 1731

Ocenili osobnosti z oblasti umenia

Tvorivý čin roka - to je názov ankety, ktorú už deväť rokov vyhlasuje Komisia kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali. Z malej, nenápadnej akcie sa rokmi vyprofilovalo stabilné, dôležité a prestížne spoločenské podujatie. Tento rok sa konalo 1. júla na nádvorí kaštieľa, ako otváracie podujatie Kultúrneho leta. Napriek horúčavám si ceremóniu vychutnala takmer stovka divákov. Moderátorkou večera bola tradične Miloslava Bartíkova. V programe vystúpila spevácka skupina Flowers.

Za umeleckú tvorbu v roku 2021 ocenila komisia sedem laureátov. V kategórii fotografia si ocenenie prevzala výtvarníčka Eva Molnárová, za autentické zábery zachytávajúce život v Šali.

V kategórii film získali cenu manželia Tomáš a Dominika Bohunickí, za dokumentárny film o histórii a perspektíve mesta. Obom laureátom cenu odovzdala divadelníčka Alena Demková.

Moreplavec Jozef Varsányi si za knižku Štvrťstoročie na moriach a oceánoch odniesol ocenenie v kategórii knižná tvorba a publicistika. Za autorské kolekciu piesní na CD Bábika si cenu „vyspieval“ Merllot, vlastným menom Branislav Pollák. Komisia odovzdala ocenenie aj kategórii propagácia mesta.

Za sériu videoprojektov vytvorených počas pandémie ju získala Základná umelecká škola v Šali. Za celý kolektív ju prevzala riaditeľka Nora Valentínová. V týchto kategóriách cenu odovzdával autor výtvarného návrhu ocenenia výtvarník Miroslav Regitko.

V kategórii mimoriadne ocenenie za dlhoročnú prácu v oblasti umenia komisia ocenila Katarínu Gáborovú, vedúcu kultúrneho strediska Večierka, ktorá roky organizuje obohacujúce podujatia pre všetky vekové kategórie. Laureátom druhého mimoriadneho ocenenia je divadelník Ladislav Hučko in memoriam. Roky pôsobil v mestskom kultúrnom stredisku, aktívne sa zapájal do tvorby bábkového súboru Materinky a iných divadelných súborov. Cenu prevzali jeho synovia Filip a Martin. Obe ceny odovzdal primátor Jozef Belický a podpredseda komisie kultúry Miroslav Demín.

Autormi ocenenia sú Miroslav Regitko (výtvarný návrh), Petra Sudorová (keramika), Vojtech Halász (adjustáž) a Dušan Sloboda (gravírovanie).

Poďakovanie patrí zamestnancom MsKS a MsÚ, ktorí sa organizačne podieľali na ďalšom úspešnom podujatí.

 

MD

foto Roman Hatala