Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 10.08.2020 - 08:24  //  aktualizácia: 10.08.2020 - 09:14  //  zobrazené: 2397

Odštartovala Šalianska petangová liga

V populárnej a dlhodobej Šalianskej petangovej  lige Bilica sa členovia družstva „300““, ktoré reprezentovala štvorica hráčov: Róbert Tóth,  Nevenka Horváthová,  Miroslav Černák, Mária Tóthová a vyhralo súťaž v dvoch predošlých ročníkoch nedočkajú hetriku. Práve rozbehnutý 9. ročník súťaže sa totiž odohrá v piatich súťažných kolách, ale nie ako súťaž družstiev, ale ako súťaž  jednotlivcov, v petangových kruhoch známe ako „super melée“.  

Teší nás, hovorí Zuzana Melušová nielen aktívna účastníčka petangovej ligy (poznámka: v 8. ročníku súťaže družstvo Snajperov v zostave: Zuzana Melušová, Martin Lampert, Daniel Meluš, Alexandra Šebeňová a  Matej Meluš skončilo na druhom mieste), ale aj iniciatívna organizátorka Klubu priateľov petangu Svätopluk Šaľa,  že sme po krátkej časovej odmlke spôsobenej aj súčasnou koronávirusovou situáciou a prijatými opatreniami mohli odštartovať prvým kolom už 9. ročník našej súťaže v takejto podobe. Vzhľadom k tomu, že súťaž družstiev bola podmieňovaná pevnými súpiskami hráčov, ktorí mohli v súťaži štartovať, nový herný systém dáva možnosť zahrať si už s osvedčenými  hráčmi aj začiatočníkom, alebo príležitostným hráčom, nakoľko každý hrá na turnaji iba za seba!!!   Už na prvom turnaji padla naša myšlienka na úrodnú pôdu, keď okrem stabilných účastníkov našej populárnej súťaže sme sa mohli na šalianskych petangových ihriskách pri pohostinskom zariadení Bilica stretnúť aj s novými tvárami a tak sme naplnili ďalší z našich cieľov, ktorým je rozširovanie petangového povedomia do širšej po športe túžiacej verejnosti.“    

Černák potvrdil rolu favorita

Už pred štartom prvého júlového turnaja tohto ročníka ŠPBL (poznámka: organizátori dlhodobej súťaže KPPS Šaľa pripravili celkove pre súťažiacich päť turnajov a v októbri by malo byť jasné, kto bude najlepším hráčom s oceľovými guľami v súťaži) bolo zrejmé, že o primát najlepšieho zabojujú  viacerí licenční hráči, ktorí štartujú v šalianskej lige  vrátane hráčov z kolektívov, ktoré skončili  v minulom ročníku ligy na medailových pozíciách, čo sa potvrdilo aj v úvodnom turnaji. Najlepší šaliansky hráč  Miroslav Černák, ktorý skončil v minulom roku 2019 v rebríčku Slovenskej federácie petangu v konkurencii 295 licenčných hráčov z 19 slovenských klubov na vynikajúcom šiestom mieste (poznámka: na domácich a zahraničných ihriskách získal 4.936,5 bodu) potvrdil aj napriek dlhšej prestávke dobrú formu a vyhral všetkých päť súbojov s konkurenciou, podobne ako aj ďalší jeho dvaja súperi: Tomáš Bleho (poznámka: v roku 2019 v rebríčku SFP na 41. mieste so ziskom 1.958.0 bodov) a Daniel Meluš (poznámka: v roku 2019 v rebríčku SFP 70. miesto – 1.062.0 bodov), ktorí si aj v záverečnom rozstrele podelili medailové umiestnenia na prvom turnaji. Už úvodný turnaj priniesol viacero prekvapení. Medzi príjemné prekvapenia patrilo štvrté miesto nelicenčného hráča Michala Holbíka a hneď za ním skončila ako najlepšia žena Zuzana Melušová. O niečo menej sa darilo tretiemu najlepšiemu šalianskemu hráčovi z minulého roku Róbertovi Tóthovi, ktorý sa však vďaka dobrému nakoniec „pretlačil“ do najlepšej sedmičky v úvodnom turnaji. Kladom vydareného podujatia bola aj skutočnosť, že až 18 štartujúcich sa tešilo aspoň so zisku jedného bodu.    

Poradie najlepších po prvom turnaji ŠPLB Šaľa:

1. Miroslav Černák 49:20 – 5 bodov; 2. Tomáš Bleho 49:26 – 5 bodov; 3. Daniel Meluš 42:26 – 5 bodov; 4. Michal Holbík 37:26 – 4 body, 5. Zuzana Melušová 41:24 – 3 body, 6. Tomáš Sýkora 43:31 – 3 body, 7. Róbert Tóth 35:34 – 3 body,........  

Šaliansky petang opäť medzi elitou

Napriek tomu, že Kalendár oficiálnych podujatí Slovenskej federácie petangu bol z dôvodov viac ako trojmesačnej prestávky zavinenej pandémiou trochu oklieštený, v súčasnosti už podujatia prebiehajú v plnom prúde a je dobré, že napriek kvalitnej domácej a zahraničnej konkurencii si v nich veľmi dobre vedú viacerí šalianski licenční hráči, ktorí tak nadviazali na rok 2019, ktorý patril v šalianskom KPPS medzi najúspešnejšie v jeho doterajšej 11. ročnej histórii. Desať jeho členov sa umiestnilo v prvej stovke rebríčka najlepších hráčov SPF, zo slovenského šampionátu priniesli viacero  medailí z každého kovu a KPPS Šaľa skončil v lige slovenských petangových klubov na treťom mieste (finálový turnaj sa uskutočnil v septembri 2019 na Tyršovom nábreží v Bratislave), keď lepším boli iba víťazný CAP Bratislava a strieborný Hohenlohe Bratislava.  

Šalianski hráči v doterajších štyroch oficiálnych podujatiach Kalendára SFP za rok 2020 sa umiestnili v druhom polroku na medailových miestach, čo nebolo v konkurencii hráčov Maďarska, Česka, Poľska, Rakúska a popredných slovenských hráčov vôbec jednoduché.

Na prvom turnaji v Kočovciach, okres Nové Mesto n/V skončila šalianska dvojica Róbert Tóth – Juraj Bilík tretia a získala do rebríčka 368 bodov.  Ešte lepšie si viedla šalianska trojica Miroslav Černák, Daniela Vargová a Róbert Tóth na medzinárodnom turnaji v Rusovciach, keď skončila so ziskom 180 bodov druhá.  Na ďalšom júlovom podujatí Jewwel Cupe prekvapila šalianska juniorka Margaréta Melušová, ktorá v súčasnosti s najlepším slovenským hráčom petangu Michalom Volárikom (CAP Bratislava) skončila medzi 35 dvojicami na druhom mieste. Śalianskym hráčom sa darilo aj na úvodnom augustovom podujatí MILU jeme petang, ktoré usporiadal  KPPS Šaľa v prvý augustový víkend v rekreačnom stredisku Kaskády – Únovce (poznámka: pri Vodnej nádrži Kráľová n/V), kde sa dvojica Milan Szabo – Juraj Bilík podelila s dvojicou Martin Lampert (Hohenlohe Bratislava) – Matej Meluš (Šaľa) o 3. miesto a získali do rebríčka po 140 bodov.

Dôležité bodový zisky šalianskych reprezentantov sa odrazili aj v ich postavení v rebríčku najlepších hráčov SFP, kde je Miroslav Černák k 5.8.2020 so ziskom 3.333.0 bodov na vynikajúcom štvrtom mieste (poznámka: na čele je Michal Volárik – 4.363,5 bodu, pred Patrikom Šebeňom – 4.005,5 (obaja CAP Bratislava), ďalší hráč KPPS Milan Szabo (poznámka: neštartuje v ŠPLB) so ziskom 2.315,5 bodov je na 14. mieste a dvadsiatku najlepších slovenských hráčov petangu uzatvára so ziskom 1.993.0 bodov Róbert Tóth.  V elitnej päťdesiatke sú ďalší traja členovia KPPS Šaľa: Mária Tóthová (32.), Daniela Vargová (38.), Tomáš Bleho na 46. mieste a v druhej polovičke stovky je trojica rodiny Melušovcov: Daniel, Margaréta a Matej s Jurajom Bilíkom a Dávidom Sýkorom. Umiestnenie šalianskych hráčov medzi slovenskou elitou  je prísľubom do druhej polovičky sezóny a ich prípadný štart na ďalších turnajoch ŠPLB môže pomôcť viacerým nielen k rozohraniu sa, ale licenčným hráčom aj k možnému postupu v rebríčku SFP.

 JOZEF SKLENÁR