Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  PRÍSTUP K INFORMÁCIAM   >  Informácie podľa z.č.211/2000
publikované: 30.12.2014 - 11:32  //  aktualizácia: 05.01.2015 - 08:53  //  zobrazené: 1245

Ohľadom príspevku, ktorý bol zverejnený na facebookovej stránke mesta dňa 13. 08. 2014 v diskusii o koordinátoroch

číslo: I39/2014

Požadované informácie: poskytnutie informácií ohľadom príspevku, ktorý bol zverejnený na facebookovej stránke mesta dňa 13. 08. 2014 v diskusii o koordinátoroch tzv. menších obecných služieb podľa § 10 zákona č. 417/2014 Z. z.:

1. Aká pozícia je „post koordinátora“, ak nie pracovná?

2. Pri akom „nahlasovaní“ bol tento „post“ záujemcom ponúknutý a kto im ho ponúkal?

3. Aké podmienky musí spĺňať záujemca o „post“ koordinátora?

4. Koľko držiteľov tohto „postu“ pôsobí v meste Šaľa?

5. Aká je funkcia koordinátora (jeho pracovná náplň)?

6. Aký právny vzťah má ku koordinátorom mesto?  

Sprístupnené informácie:

1. Tzv. pomocní koordinátori vykonávajú v zmysle v zmysle § 52a  zákona č. 5/2004 o službách zamestnanosti v znení neskorších predpisov dobrovoľnícku činnosť na základe dohôd uzatvorených s Úradom PSVR. Uchádzač o zamestnanie počas vykonávania dobrovoľníckej služby poskytuje v zmysle § 52a ods. 1 zákona o službách zamestnanosti okrem iného (viď./otázka č. 5 ) aj pomoc pri starostlivosti o nezamestnané osoby.

2. Na Mestský úrad v Šali boli pozvaní poberatelia dávok hmotnej núdzi, ktorým zástupcovia ÚPSVaR v spolupráci so zástupcami  mesta Šaľa ponúkali možnosti odpracovania si dávok v hmotnej núdzi. Jednou z možností odpracovania si bol aj post tzv. pomocného koordinátora. Mesto Šaľa  podalo žiadosť na ÚPSVaR o príspevok podľa §52a ods. 4,5,6, a 8 zákona o službách zamestnanosti na úhradu časti nákladov potrebných na kvalifikované vykonávanie dobrovoľníckej služby a prevádzku dobrovoľníckej služby, úrazové poistenie UoZ vykonávajúcich dobrovoľnícku službu, úhradu časti nákladov na osobné ochranné pracovné prostriedky, na pracovné náradie a časti ďalších nákladov, ktoré súvisia s vykonávaním dobrovoľníckej služby a na úradu časti celkovej ceny práce zamestnanca, ktorý organizuje vykonávanie dobrovoľníckej v zmysle § 52a zákona o službách v zamestnanosti, ktorá mu bola schválená. ÚPSVaR uzatvoril dohodu s mestom Šaľa a v spolupráci s ÚPSVaR si mesto vybralo vhodných záujemcov na tento post. 

3. V zmysle § 52a zákona o službách zamestnanosti to musí byť občan, ktorý je uchádzačom o zamestnanie vedeným v evidencii uchádzačov o zamestnanie Úradu PSVR.

4. V meste Šaľa pôsobí 10 koordinátorov.

5. Uchádzač o zamestnanie počas vykonávania dobrovoľníckej služby poskytuje v zmysle § 52a ods. 1 zákona o službách zamestnanosti pomoc:

a./ pri starostlivosti o nezamestnané osoby, občanov so zdravotným postihnutím, imigrantov, osoby po návrate z výkonu trestu odňatia slobody, drogovo a inak závislé osoby, nezaopatrené deti a ostatné osoby odkázané na starostlivosť iných osôb, rodinu alebo pri poskytovaní verejnoprospešných služieb a ďalších služieb v oblasti sociálnych vecí, zdravotníctva, vzdelávania, kultúry, športu, pri tvorbe, ochrane, udržiavaní alebo zlepšovaní životného prostredia, pri starostlivosti o ochranu a zachovanie kultúrneho dedičstva, pri uskutočňovaní kultúrnych alebo zbierkových charitatívnych akcií pre osoby podľa tohto ustanovenia, pri ochrane spotrebiteľa a v oblasti styku s verejnosťou,

b./ pri prírodných katastrofách, ekologických katastrofách, humanitárnej pomoci a v civilnej ochrane.

6. Mesto nemá k jednotlivým tzv. pomocným koordinátorom  priamy  právny vzťah.  Mesto Šaľa má s ÚPSVaR Nové Zámky uzatvorenú Dohodu č. 143/§52a/2014/ŠR na vykonávanie aktivačnej činnosti formou dobrovoľníckej služby a o podmienkach poskytovania príspevku na vykonávanie aktivačnej činnosti formou dobrovoľníckej služby právnickej alebo fyzickej osobe, ktorá upravuje podmienky zabezpečenia vykonávania dobrovoľníckej služby pre  10 uchádzačov o zamestnanie. Ako druh vykonávanej dobrovoľníckej služby  je uvedený „ pomocný koordinátor“. Ako je uvedené vyššie tzv. pomocní koordinátori vykonávajú dobrovoľnícku činnosť na základe dohôd uzatvorených s ÚPSVaR.