Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  PRÍSTUP K INFORMÁCIAM   >  Informácie podľa z.č.211/2000
publikované: 30.12.2014 - 11:38  //  aktualizácia: 05.01.2015 - 08:52  //  zobrazené: 2000

Ohľadom školení o BOZP pre pracovníkov zúčastňujúcich sa menších obecných služieb

číslo: I40/2014

Požadované informácie:

 

1. Termíny všetkých školení  o BOZP pre pracovníkov zúčastňujúcich sa menších obecných služieb (podľa zákona o pomoci v hmotnej núdzi) v roku 2014 a počty zúčastnených na jednotlivých školeniach. 

2. Vzor poučenia o BOZP, ktoré podpisovali občania vykonávajúci menšie obecné služby v zmysle zákona o pomoci v hmotnej núdzi.

 3. Termíny všetkých školení  o BOZP pre pracovníkov zúčastňujúcich sa aktivačných alebo dobrovoľníckych služieb podľa zákona o zamestnanosti v roku 2014 a počty zúčastnených na jednotlivých školeniach.

 4. Vzor poučenia o BOZP, ktoré podpisovali občania vykonávajúci aktivačné práce  v zmysle zákona o zamestnanosti.

 5. Vymenovať všetky pracoviská na ktorých sa vykonávajú práce pre obec podľa § 10 zákona o hmotnej núdzi a aktivačné práce podľa § 52 zákona o zamestnanosti.

 6. Vymenovať druhy ochranných pracovných prostriedkov, ktoré pracovníkom poskytuje mesto a ich počet pre každý druh prostriedku a každý druh činnosti. 

 7. Podľa nariadenia vlády č. 395/2006 Z. z má osobný ochranný pracovný prostriedok v zásade používať jeden zamestnanec. Ako je zabezpečené, aby používal jeden pracovník stále jeden a ten istý prostriedok (má pridelené "vlastné" ochranné prostriedky a môže si ich bezpečne uložiť, nosí si ich domov, prípadne ak nemajú pridelené vlastné, je zabezpečené ich čistenie a dezinfekcia pri použití iným pracovníkom - napr. rukavice, obuv, odevy)?

8. Majú pracovníci zabezpečené individuálne a bezpečné uloženie vlastného oblečenia počas výkonu prác? Zabezpečuje mesto bezpečné uloženie dopravných prostriedkov (napr. bicyklov) pracovníkov, zúčastňujúcich sa menších obecných služieb alebo aktivačných prác?

9. Kto ručí za prípadné škody pri poškodení/strate uloženého oblečenia, osobných predmetov a dopravných prostriedkov?

10. Majú pracovníci (napr. pracujúci v uliciach mesta, alebo na cintoríne, ale aj pracujúci v školách, knižnici, ....) možnosť používať hygienické zariadenia (umyvárne, sprchy, WC)? Ak áno, žiadam o sprístupnenie: 

- umiestnenia týchto hygienických zariadení

- počtu umývadiel, spŕch a WC v každom so zariadení, ktoré majú k dispozícii;

- subjektu, ktorý pracovníkom zariadenia sprístupnil (mesto, škola, ...).

11. Zabezpečuje úrad pracovníkom umývacie, čistiace a dezinfekčné prostriedky potrebné na zabezpečenie telesnej hygieny v zmysle § 6 ods. 3 písm. b) zákona o BOZP? Ak áno, žiadam o vymenovanie druhov a počtu hygienických prostriedkov (napr. mydlo, šampón, dezinfekčné prostriedky, krém na ruky, ďalšie).

12. Zabezpečuje pracovníkom mesto prístup k pitnej vode priamo na pracovisku? Ak áno, akým spôsobom?  

Sprístupnené informácie:

1. Termíny poskytnutia základných a nevyhnutných informácií na zabezpečenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci  a ochrany pred požiarmi boli v dňoch registrácií na Mestskom úrade v Šali a to:

- 7. júla 2014 s počtom zúčastnených 105 osôb, 

- 8. júla 2014 s počtom zúčastnených 77osôb,

- 2. septembra 2014 s počtom zúčastnených 29 osôb. 

K bodom č. 2 a č. 4: 

Zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmi vo formáte Portable Document Format (.pdf) – 2 strany formátu A4.

3. Termín  poskytnutia základných a nevyhnutných informácií na zabezpečenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci  a ochrany pred požiarmi pre pracovníkov zabezpečujúcich aktivačné služby bol dňa 1. apríla 2014 s počtom zúčastnených 13 osôb. Osoby zabezpečujúce dobrovoľnícke služby boli vybraté z osôb  zúčastňujúcich sa menších obecných služieb s počtom 10 s termínmi poskytnutia základných a nevyhnutných informácií na zabezpečenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci  a ochrany pred požiarmi uvedenými v bode č. 1. 

5. Zoznam pracovísk:          

- Verejné priestranstvá na území mesta Šaľa

- Mestský cintorín Šaľa

- Základné školy mesta Šaľa

- Štátny Archív

- Mestský dom kultúry

- Mestská športová hala

- Zimný štadión mesta Šaľa 

- Organizácia sociálnych služieb ( OSS ).

                                      

6. Osobné ochranné pracovné prostriedky poskytuje zamestnancom ÚPSVaR v rozsahu nevyhnutnom na zabezpečenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Druhy osobných ochranných pracovných prostriedkov:

- ochranné pracovné rukavice - 426 ks,
- ochranné reflexné vesty pri prácach na verejných priestranstvách v blízkosti cestných komunikácií -  197 ks.

7. Mesto neposkytuje občanom v hmotnej núdzi vykonávajúcim pracovné činnosti v rámci menších obecných služieb pracovné oblečenie a obuv.   Z ÚPSVaR  majú pridelené ochranné pracovné rukavice a reflexné vesty. Každému občanovi je pridelený jeden pár rukavíc. Občania si svoje ochranné pracovné rukavice mimo výkonu práce ponechávajú u seba a berú si ich domov. Reflexné vesty sa uschovávajú v priestoroch, ktoré poskytlo mesto na úschovu pracovného náradia, ktoré zabezpečuje ÚPSVaR.

8. Vzhľadom na to, že občan v hmotnej núdzi vykonávajúci pracovné činnosti v rámci menších obecných služieb nie je zamestnancom, nevzťahuje sa na výkon pracovných činností týmto občanom pracovno – právná legislatíva.Uloženie dopravných prostriedkov občanov v hmotnej núdzi vykonávajúcich pracovné činnosti v rámci menších obecných služieb nie je zabezpečené – nie je to povinnosťou organizátora činností.

Občania v hmotnej núdzi vykonávajúci pracovné činnosti v rámci menších obecných služieb nemajú zabezpečené individuálne a bezpečné uloženie vlastného oblečenia počas výkonu práce.

9. Za prípadné škody nikto neručí.

10. Pracovníci majú možnosť využívať hygienické zariadenia. 

Pracovníci pracujúci na verejných priestranstvách majú možnosť použiť verejné WC (muži 2ks, ženy 2 ks + WC pre invalidov 1ks), prípadne hygienické zariadenia nachádzajúce sa v mestských zariadeniach (mestský kultúrny dom, športová hala, zimný štadión, OSS, knižnica, základné školy ...).

V priestoroch cintorínov prístup na WC (delené muži/ženy) aj na umyvárne (umývadlá spoločné na hygienu).

V priestoroch základných škôl mesta Šaľa je na každom podlaží prístup na WC (delené muži/ženy) s umývadlami.

Takisto v priestoroch  Štátneho archívu, domu kultúry v Šali i vo Veči, v mestskej športovej hale, v priestoroch zimného štadióna a OSS je prístup na WC (delené muži/ženy) s umývadlami. 

11. Vzhľadom na to, že občan v hmotnej núdzi vykonávajúci pracovné činnosti v rámci menších obecných služieb nie je zamestnancom, nevzťahuje sa na výkon pracovných činností týmto občanom pracovno – právna legislatíva. Mesto nezabezpečuje umývacie, čistiace a dezinfekčné prostriedky. 

12. Vzhľadom na to, že občania v hmotnej núdzi vykonávajúci pracovné činnosti v rámci menších obecných služieb nie sú zamestnancami, nevzťahuje sa na výkon pracovných činností týmito občanmi pracovno – právna legislatíva. Zabezpečenie prístupu k pitnej vode občanom vykonávajúcim pracovné činnosti v rámci menších obecných služieb je v kompetencii organizátora činností. Prístup k pitnej vode je možný v jednotlivých objektoch, ktoré sú v správe mesta a pôsobnosti mesta, prípadne je v meste Šaľa možnosť pitia nezávadnej artézskej vody.