Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 17.06.2020 - 11:43  //  aktualizácia: 17.06.2020 - 14:07  //  zobrazené: 1261

Počítač do zmesového komunálneho odpadu nepatrí!

V týchto dňoch sa nám pri vývoze polopodzemných kontajnerov vo Veči naskytol opäť nepríjemný pohľad. V kontajneri na stojisku na Hollého ulici pri výmenníkovej stanici sa našiel počítač s ostrými hranami. Počítač je elektroodpad, ktorý je zakázané vhadzovať do kontajnerov na zmesový odpad a ktorý je potrebné odviesť na zberný dvor.

Polopodzemné kontajnery boli do mestskej časti Veča osadené pred necelými dvomi rokmi. Často v nich nachádzame odpad, ktorý tam nepatrí. Nachádzame tam stavebný odpad, drevené dosky, stočené kovové pletivo, kovové zárubne, úzke skrinky, ktoré sa zmestia cez vhadzovací otvor a mnoho iného odpadu, ktorý by mal skončiť na zbernom dvore. Okrem ochrany životného prostredia, by sme mali chrániť aj ľudské životy. Pri stavebnom odpade vloženého do polopodzemného kontajnera môže prísť k úrazu zamestnanca, ktorý vykonáva výsyp. Nehovoriac o tom, že takýmto zaobchádzaním (vhadzovaním spomenutých odpadov) dochádza k poškodzovaniu zberného vreca. V  máji bolo potrebné vymeniť zberné vrece na Narcisovej ulici 21 z dôvodu, že bolo roztrhnuté kovovými zárubňami v dĺžke približne 1 meter. Náklady na výmenu jedného vreca predstavujú viac, ako 320,- eur. V súčasnosti realizujeme kontrolu poškodenia zberných vriec na celom sídlisku. Do dnešného dňa už vieme, že najmenej v troch kontajneroch bude potrebné vymeniť zberné vrece pre značné poškodenie.

Paradoxom je, že vo Fínsku, odkiaľ sa dovážajú polopodzemné kontajnery, ktoré sú na sídlisku vo Veči, vydrží zberné vrece nepoškodené aj 15 rokov. Apelujeme preto na obyvateľov sídliska, aby do kontajnerov vhadzovali naozaj len to, čo do nich patrí (pri každom stojisku je veľká informačná tabuľa) a veľkorozmerné odpady s ostrými hranami, ako aj stavebný odpad a elektroodpad, odviezli na zberný dvor.

(DH)