Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 11.06.2020 - 14:53  //  aktualizácia: 11.06.2020 - 14:55  //  zobrazené: 2958

Pravidelný zber zeleného odpadu

Rodinné domy

Pravidelný zber zeleného odpadu v Šali prebieha každý týždeň. Mnohí obyvatelia sa práve v tomto čase snažia skrášľovať a upravovať svoje záhradky. Takéto záhradkárske práce ale zanechávajú veľa zeleného odpadu, ktorý by sa do komunálneho odpadu nemal vhadzovať.

Mesto preto zabezpečuje pravidelný vývoz zeleného odpadu. Každý piatok Vám bioodpad vyvezú vo Veči spred rodinných domov, kde je potrebné mať vyložený zelený odpad vždy pred 15-tou hodinou. V Šali sa vyváža zelený odpad každú sobotu spred rodinných domov, kde treba mať zelený odpad vyložený do 9-tej hodiny.

Biologicky rozložiteľný odpad je potrebné na odvoz upraviť tak, aby sa čo najviac zjednodušila jeho manipulácia:

  1. lístie, trávu, burinu, piliny, kôru, nepoužité produkty zo záhrad – umiestniť do vriec, košíkov alebo iných nádob (vyprázdnené nádoby budú vrátené ich majiteľom). Hmotnosť jednej nádoby nesmie presiahnuť 25 kg.
  2. konáre – postrihané a popílené na menšie kúsky a zviazané do zväzkov. Hmotnosť jedného zväzku nesmie presiahnuť 25 kg.

Neupravený a neskoro vyložený biologicky rozložiteľný odpad NEBUDE odvezený. Do nasledujúceho zberu je odpad potrebné preskladniť na vlastnom pozemku.

Sídliská

Zelený odpad, ktorý Vám vznikne pri úprave svojich predzáhradiek na sídliskách v Šali aj vo Veči sa vyváža každý piatok. Biologický odpad je potrebné umiestniť ku stanovisku kontajnerov najneskôr do 9-tej hodiny. V prípade neskorého vyloženia biologicky rozložiteľného odpadu, Vás bude ,,hnijúci“ bioodpad pri stanovišti kontajnerov obťažovať zápachom až do nasledujúceho zberu. Práve preto žiadame obyvateľov, aby dodržiavali termíny na vývoz bioodpadu.

Záhradkárske osady

V záhradkárskych osadách sa bioodpad vhadzuje do veľkorozmerných kontajnerov určených len na zelený odpad. Do týchto kontajnerov sa ale často zapletie okrem bioodpadu aj odpad, ktorý tam nepatrí, či už sú to plastové predmety, kartóny a mnohé ďalšie predmety. Do kontajnerov na zelený odpad patrí len biologicky rozložiteľný odpad.

(DH)