Domov   >  Projekty EÚ
publikované: 26.07.2017 - 08:35  //  aktualizácia: 10.01.2020 - 11:00  //  zobrazené: 2017

Prevencia kriminality - rozšírenie kamerového systému v Šali (2017)

„Projekt bol finančne podporený Radou vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality“.

 

Názov Projektu

Prevencia kriminality - rozšírenie kamerového systému v Šali

Číslo zmluvy

č. 75/NR/2016  (241/2017) zo dňa 19.4.2017,

zverejnené 21.4.2017 v CRZ

Financovaný z

 „Projekt bol finančne podporený Radou vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality“.

 

Dotácia zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky SR na zabezpečenie úloh prevencie kriminality

Ministerstvo vnútra SR – Okresný úrad Nitra

Prijímateľ

Mesto Šaľa

 

Začiatok realizácie aktivít projektu

04/2017

Ukončenie realizácie aktivít projektu

12/2017

Výška poskytnutej dotácie

10 000,00 EUR

Celkový rozpočet podľa žiadosti projektu

15 110,00 EUR

Celkový rozpočet po verejnom obstarávaní

 

 

Obsah projektu:

Predmetom projektu je obstaranie dodávky a montáže 6 statických a 1 otočnej kamery (s príslušenstvom vrátane IR reflektorov a serverom) na verejné priestranstvá v meste Šaľa podľa odporúčaní ORPZ v Šali do mestskej časti Veča, prevažne do lokalít častých dopravných nehôd týkajúcich sa najmä chodcov, možných únikových trás páchateľov, ako aj priamo do sídliska do lokalít častého poškodzovania majetku.

Kamerový systém v meste Šaľa bol zriadený v roku 2005, kedy sa mesto Šaľa, ako jedno z mála miest na Slovensku, rozhodlo nasmerovať svoje aktivity na poli zvyšovania bezpečnosti svojich občanov smerom k preventívnym opatreniam. V súčasnosti je monitorovanie mesta prostredníctvom kamerového systému zabezpečované 27 funkčnými kamerami, z toho len 2 otočné a 2 statické kamery sú nainštalované v mestskej časti Veča. Kamerový systém bol rozširovaný vo viacerých etapách,  avšak po technickej stránke boli najmä prvé inštalované kamery spred 10 rokov napriek pravidelnej údržbe zastaralé, niektoré nefunkčné a museli byť vyradené, preto bolo nutné pristúpiť k modernizácii systému, aby bol schopný poskytovať kvalitnejšie výstupy. Vybrané lokality boli identifikované na spoločnom pracovnom stretnutí zástupcov jednotlivých zložiek Policajného zboru v meste Šaľa dňa 4.1.2016. Cieľom je mať podchytené hlavné tepny sídliska, ul. Nitriansku a cez ul. Fr. Kráľa na ul. Hollého, ktorá je v rámci sídliska prierezovou komunikáciou. Takto navrhnuté rozmiestnenie kamier zabezpečí komplexné monitorovanie aj s ohľadom na možnosti spätného získavania dôležitých informácií, ktoré sú pomôckou pri hodnotení bezpečnostnej situácie, ako aj podporný materiál pri objasňovaní protizákonných skutkov. Zámerom projektu je využitím týchto kamier vytvárať predpoklady pre bezpečnejší život obyvateľov mesta Šaľa a zefektívnenie ochrany verejného aj súkromného majetku. Od zrealizovania projektu vo zvolených lokalitách očakávame na základe doterajších skúseností zníženie protispoločenskej činnosti v monitorovaných oblastiach a zvýšenie počtu objasnených prípadov, ako aj zvýšenie pocitu bezpečnosti občanov a návštevníkov, zefektívnenie ochrany majetku občanov, mesta, štátu, zníženie rozsahu uličnej protispoločenskej činnosti (majetkovej – poškodzovanie majetku, krádeže, násilnej, mravnostnej, vandalizmu, distribúcie a užívania drog, nepovolené parkovanie,) a zlepšenie verejného poriadku.

 

 

Ciele projektu:

  1. Prevenciou kriminality vytvárať predpoklady pre bezpečný život v meste.
  1. Cieľavedomé, plánovité, koordinované a komplexné pôsobenie na príčiny a podmienky, ktoré vyvolávajú alebo umožňujú kriminalitu a inú protispoločenskú činnosť s cieľom ich predchádzania, potláčania a zamedzovania.
  1. Zvyšovanie pocitu bezpečia obyvateľov a návštevníkov mesta.
  1. Technické zabezpečenie prevencie kriminality cielene v sídliskovej časti mesta v mestskej časti Veča

 

Lokality:

Nové kamery (6x statických a 1x otočná) budú inštalované v katastri mesta Šaľa, v mestskej  časti Veča v nasledovných 6 lokalitách:

 

  1. Ul. Nitrianska pri odbočke na ul. Gen. L. Svobodu –1x  statická kamera s pohľadom smerom k mostu, najmä úsek častých dopravných nehôd, priechod pre chodcov pri autobusovej zastávke.
  1. Ul. Nitrianska pri odbočke na ul. Dóžovu – otočná kamera, prevažne sledovanie dopravy na Nitrianskej ul., do ulice Bernolákovej kde je základná škola, Pribinovo námestie, okolie spoločenského domu vo Veči, kde sa konajú hromadné podujatia.
  1. Sídlisko – križovatka ul. Hollého a Gen. L. Svobodu – 2 x statická  
  1. Sídlisko – križovatka ul. Hollého a Lúčnej – 1 x statická kamera
  1. Sídlisko – ul. Hollého za budovou COV pri MŠ Hollého – 1 x  statická kamera
  1. Sídlisko – ul. Fr. Kráľa smerom na odbočku na ul. Hollého – 1 x statická kamera

 

Projekt je spolufinancovaný z rozpočtových prostriedkov Ministerstva vnútra -  Okresného úradu Nitra  na rok 2017 na zabezpečenie úloh prevencie kriminality na základe  uznesenia Rady vlády SR pre prevenciu kriminality