Domov   >  Kultúra
publikované: 09.09.2022 - 10:24  //  aktualizácia: 14.09.2022 - 14:24  //  zobrazené: 1639

Prevzali si ocenenia za najlepšie vína

113 strieborných, 48 zlatých medailí a z toho štyri šampiónske tituly. To je bilancia vínnej súťaže Terra Wag 2022, ktorú mesto už tradične organizuje 7 rokov. Vo štvrtok sme vinárom odovzdali ocenenie za ich skvelé ušľachtilé moky. V piatok a sobotu budete môcť všetkých 252 súťažných vzoriek vína ochutnať aj vy!

Výstava a odborná degustácia vín sa konala ešte v máji tohto roka. Vínne vzorky pochádzali od slovenských, maďarských a českých vinárov. Tohtoročná súťaž je o to výnimočnejšia, že sa stala nominačnou súťažou Slovenského salónu vín. „Spočiatku sme mali málo vín z tohto regiónu, ale v tomto ročníku sa veľmi teším, že zo štyroch šampiónov máme troch z okolitých obcí, pekne sa umiestnilo aj vinárstvo z Galanty. Jedným z najpodstatnejších atribútov tejto súťaže je nestrannosť a spravodlivosť pri hodnotení, takže víťazné vína patria skutočne medzi špičku,“ hovorí primátor Šale Jozef Belický. Titul šampióna získava víťazná vzorka v kategórii, kde je minimálne 20 vzoriek. „Napríklad v kategórii ovocné sladké sme mali 19 vzoriek, ak by bola ešte jedna vzorka v tejto kategórii, máme ďalšieho šampióna,“ priblížila organizátorka súťaže, referentka MsÚ Šaľa Martina Čižmáriková. Jedným zo štyroch držiteľov tohto titulu je Ondrej Kožuch. Známy je z oblasti gastronómie, je však aj vášnivý vinár a súťaž Víno Terra Wag podporuje od samého začiatku. Titul šampióna sa mu podarilo „vypestovať“ v histórii súťaže druhýkrát. Najväčší úspech zožal jeho červený suchý Dunaj. „Môj otec bol kedysi pivničný majster. Mňa to chytilo, začal som vysádzať vlastné hrozno, mám približne 800 koreňov. Víťazný Dunaj dozrieval v barikovom sude. Bola to šarža 500 litrov, takže si toto víno budem chrániť,“ dodal s úsmevom Ondrej Kožuch.

Päť zlatých medailí a zároveň cenu generálneho riaditeľa Duslo, a.s. si odniesol aj vinár z obce Neded, Zoltán Varga z vinárstva Helen. Pri výbere názvu vinárstva sa nechal inšpirovať menom svojej manželky. Titul šampióna získal s vínom tramín červený. „Je to pre nás obrovská pocta, lebo sme malé vinárstvo. Robíme od roku 2014. Vtedy sme fľaškovali asi 5-tisíc fliaš, teraz je to už 12-tisíc,“ priblížil. Kompletné výsledky súťaže nájdete tu:

https://sala.sk/clanok/vino-terra-wag-2022-titul-sampiona-ziskali-vina-z-regionu 

Cenu primátora a cenu generálneho riaditeľa vyrobil miestny umelec Andrej Csillag. Aj cena šampiónov pochádza z dielne šalianskej keramikárky, Petry Sudorovej. Vďaka im za krásne diela. Program spestrili svojim spevom a hrou na klavíri členovia Zboru pre občianske záležitosti mesta Šaľa Lucka Černáková a Dano Sedlík. 

Ochutnávať súťažné vínka budete môcť už počas piatka a soboty. Na nádvorí renesančného kaštieľa bude vínny festival, srdečne vás pozývame. Program vínneho festivalu nájdete tu:

https://sala.sk/clanok/pridte-ochutnat-aj-sampiona-vin

(ek)

 

Realizované s finančnou podporu Nitrianskeho samosprávneho kraja

Generálny partner podujatia Duslo, a.s.