Domov   >  Kultúra
publikované: 07.09.2022 - 12:51  //  aktualizácia: 07.09.2022 - 17:40  //  zobrazené: 1652

Príďte ochutnať aj šampióna vín!

Počas blížiaceho sa konca týždňa to bude v Šali žiť vínnym festivalom. Jeho návštevníci budú môcť ochutnávať z 252 vzoriek vín, ktoré sa zúčastnili na tohtoročnej súťaži Víno Terra Wag 2022.

Nádvorie Renesančného kaštieľa v Šali sa na dva dni premení na vínnu uličku. V piatok a sobotu, 9. a 10. septembra, sa tu bude konať verejná ochutnávka súťažných vín Terra Wag 2022. Do vínnej súťaže, ktorá sa konala na jar tohto roka, sa zapojili vinári z Maďarska, Moravy a Slovenska. Tých najlepších ocenila odborná porota striebornou či zlatou medailou alebo titulom šampióna. Vinári prihlásili 252 vzoriek bielych, červených či ružových vín. „Takou zvláštnosťou tohtoročnej súťaže je, že máme štyroch šampiónov a traja sú z nášho regiónu. Je to víno červené suché Ondreja Kožucha z Kráľovej nad Váhom, víno tiché biele suché je od vinára Silvestera Szekeresa a víno v kategórii tiché biele polosuché-polosladké získal titul šampióna Víno Helen Neded,“ priblížila Martina Čižmáriková, referentka pre kultúru a šport z MsÚ Šaľa.

Návštevníci si budú môcť pri vstupe zakúpiť degustačnú kartu v hodnote 5 eur. Kartička obsahuje 25 kupónov v hodnote 20 centov a podľa toho, aké víno degustujete, vám odškrtnú z kartičky. „Ak si vyberie niekto víno s titulom šampióna, bude im odškrtnutých 10 kupónov, v prípade vzorky so zlatou medailou je to päť kupónov a vzorky so striebornou medailou sú za tri kupóny. Máme aj vína v hodnote jedného-dvoch kupónov,“ dodala Čižmáriková. Vzorky budú nalievať do sklenených pohárov, ktoré si budú môcť návštevníci zakúpiť priamo na mieste. „Nechceme víno nalievať do papierových pohárov, nechceme dehonestovať víno,“ vysvetlila Martina Čižmáriková.

Súčasťou degustácie bude aj bohatý kultúrny program na amfiteátri, ktorý vo štvrtok o 18.00 odštartujú šalianski folkloristi s programom Vinobranie. Po nich sa bude pokračovať ľudovou hudbou Michala Lazara a neskôr vystúpi Zdenka Predná a Oskar Rózsa. V sobotu od 19-tej spríjemní atmosféru Country skupina Weekend a reper Gábor Bokor, známy ako Boki.

Všetci ste srdečne vítaní!

(ek)

 

Podujatie je realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja.

 

Sponzorom podujatia je aj Duslo, a.s.