Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 08.02.2021 - 09:30  //  aktualizácia: 15.02.2021 - 14:57  //  zobrazené: 2492

Regionálny klub - Parkinson

Spoločnosť Parkinson Slovensko (ďalej len SPS) bola založená v roku 2008. SPS má po celom Slovensku svoje Regionálne kluby. Je to nezisková spoločnosť,ktorej veľkým prínosom sú aj naši sponzori,vďaka ktorím sa môžeme spolu všetci Parkinsonici stretávať,organizovať rôzne spoločenské podujatia,či zaujímavé semináre.

Volám sa Roman Sarkozi,mám 37 rokov a na Slovensku žijem krátko. Pred dvoma rokmi mi v Nitrianskej fakultnej nemocnici diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. Po stanovení diagnózy som  kontaktoval predsedníčku SPS p. Katarínu Felixovú,ktorá ma uvítala do tejto spoločnosti. Tu som dostal inormáciu,že bohužiaľ v Nitrianskom regióne Spoločnosť Parkinson nie je. Tak som sa rozhodol toho ujať.

Bolo by mi potešením Spoločnosť Parkinson v Nitrianskom regióne znovu vzkriesiť,keďže je nás tu oveľa viac,len zatiaľ o sebe ešte všetci nevieme a sám dobre viem,akým prínosom môže byť pre nás všetkých budúcich členov, SPS - NR. Jedným z cieľov spoločnosti je aj udržiavanie sociálneho života i po stanovení krutej diagnózy. Mnoho ľudí po vyrieknutí diagnózy môže upadnúť do depresie. My chceme dať ľuďom vedieť,že v tom nie su sami a že sme tu pre nich.

V prípade záujmu členstva Spoločnosť Parkinson Slovensko - Nitriansky Región,nás neváhajte kedykovľek kontaktovať.

Čo je Parkinsonova choroba

Parkinsonova choroba je chronické postupujúce ochorenie centrálneho nervového systému, ktoré patrí do skupiny porúch pohybového systému a psychických funkcií.

Táto choroba vzniká v dôsledku strát nervových buniek, ktoré produkujú dopamín, zodpovedný za prenos signálov v mozgu. Dopamín umožňuje hladkú a koordinovanú funkciu svalov a pohyb. Nedostatok dopamínu spôsobuje, že neuróny sa vymknú spod kontroly, takže pacienti nie sú schopní ovládať alebo kontrolovať svoj pohyb fyziologickým spôsobom.

Príznaky sa zvyčajne objavia pri strate 50 až 80 % buniek produkujúcich dopamín.

Jej výskyt je vo veku nad 80 rokov 12-krát vyšší ako vo veku 50 až 59 rokov a 100-krát vyšší ako vo veku 40 až 49 rokov. Ochorenie sa prejavuje poruchami pohyblivosti, ako sú tras, stuhnutosť, znížená pohyblivosť. Významné sú aj nemotorické prejavy.

Regionálny klub SPS Nitra

V prípade záujmu členstva Spoločnosť Parkinson Slovensko - Nitriansky Región,nás neváhajte kedykovľek kontaktovať.

Telefónné číslo: 0907 775 077 Predseda SPS Nitra Roman Sarkozi

Mailová adresa: roman.sarkozi@icloud.com

Web: https://parkinson-net.sk

Faceb..: Spoločnosť Parkinson - Regionálny klub Nitra

Predseda SPS Katarína Félixová Hronské Kľačany 0908 434 186