Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 26.10.2019 - 13:24  //  aktualizácia: 26.10.2019 - 13:34  //  zobrazené: 1742

Šaľa získala nových priateľov mesta

Primátor Šale Jozef Belický a viceprimátor Šale Róbert Tölgyesi sa zúčastnili prvej návštevy srbského mesta Báčska Palanka, s ktorým Šaľa plánuje nadviazať družobný vzťah. Táto návšteva bola spojená s oslavami, nakoľko 23. októbra 2019 Srbi oslavujú Deň oslobodenia od fašizmu. Pri tejto príležitosti robia aj slávnostné podujatia ako je zasadnutie Mestského zastupiteľstva a udeľovanie ocenení, ale aj verejné aktivity pre občanov. ,,Boli sme tu prvýkrát a zistili sme, že je to očarujúce mesto, cez ktoré preteká Dunaj, čo veľmi ovplyvňuje život, rovnako ako v Šali Váh. Okrem toho je to hraničné mesto s Chorvátskom a čo nás spája je hlavne to, že tu žije veľa Slovákov,“ uviedol primátor Šale Jozef Belický. Viaceré skupiny sprevádzali slovenskí sprievodcovia, ktorí tam žijú, pretože Báčska Palanka už má družobný vzťah s niekoľkými mestami na Slovensku.  Okrem Šale tu boli všetky družobné mestá Báčskej Palanky, a to delegácia z Liptovského Mikuláša a Považskej Bystrice. Ďalej majú družobný vzťah so Slovinskom, Bosnou a Hercegovinou, Kosovom a Maďarskom.

Mesto Báčska Palanka sa nachádza vo Vojvodine. Je to časť Srbska, kde žije množstvo Slovákov. Slováci sa do tohto srbského mesta dostali v rámci presídľovania pred viac ako 300 rokmi a žijú tam dodnes. Báčska Palanka je mesto s viac ako 25 000 obyvateľmi a ako okres majú približne 50 000 obyvateľov. Súčasťou Báčskej Palanky je aj obec Pivnica, ktorá sa preslávila svojim veľkým folklórnym festivalom, na ktorom v minulosti vystupoval už aj náš folklór. Hlavným mestom Vojvodiny je Nový sad. Nový sad je považovaný za tzv. slovenskú baštu v Srbsku. Slovenské obyvateľstvo Nového Sadu tvoria zväčša prisťahovalci z iných slovenských obcí vo Vojvodine, ktorí sem prichádzajú študovať či pracovať. Toto mesto je od Báčskej Palanky vzdialené približne 40 kilometrov a žije tam vyše 300 000 obyvateľov.

Báčska Palanka je obec, ktorá má čo ponúknuť, najmä z hľadiska kultúry a športu. V športe je veľmi podobná mestu Šaľa, lebo aj oni majú bohatú hádzanársku tradíciu a históriu. S Považskou Bystricou majú rozvinutý výborný vzťah, čo sa prejavilo tým, že delegácia z Považskej Bystrice priniesla do Báčskej Palanky 700 kníh pre slovenskú školu. Šaľa má tomuto srbskému mestu taktiež čo ponúknuť a aj naše mesto sa od nich môže veľa naučiť. Báčska Palanka žije úplne iným životom ako Šaľa. Nemajú napríklad sídliská a život sa tam odohráva trochu inak ako tu. Aj štátne usporiadanie je rozdielne oproti Slovensku. Preto pri tejto návšteve nedošlo zatiaľ k podpisu partnerskej zmluvy, nakoľko na to potrebujú súhlas vlády Srbska.

Srbsko je multikultúrna krajina, čo je počuť najmä v hudbe, s ktorou sa máte možnosť presunúť do Turecka. Nielen hudba pripomína Turecko ale aj zákusok baklava, ktorý je známy aj na Slovensku a ktorý Srbi pečú s veľkou obľubou. ,,Navštívili sme trhy, kde ľudia prinesú rôzne predmety z domu a tam to predávajú. Ja som si kúpil baklavu, ktorú tam piekli štyri slovenské ženy. Boli to Slovenky, ktoré v Báčskej Palanke žijú. Hovorím im, Vy tu pečiete turecké zákusky, na čo sa zasmiali a neskutočne potešili môjmu nákupu a tomu, že som Slovák.,“ s úsmevom na príjemný zážitok spomína primátor Šale Jozef Belický.

Obyvatelia Báčskej Palanky a celkovo Srbska majú k Slovensku veľmi pozitívny vzťah, čo nie je spôsobené len súčasnosťou, ale najmä minulosťou. V Srboch je veľmi silné slovanské cítenie. ,,Na návšteve sme mali síce tlmočníka, ale ani sme ho nepotrebovali. Týchto priateľských ľudí pozveme aj my teraz na futbalový turnaj, ktorý organizuje Mestská polícia v Šali. Ak všetko dobre pôjde, tak budúci rok počas Šalianskych slávností by sme v Šali mohli podpísať zmluvu o spolupráci,“ doplnil primátor Šale Jozef Belický.  Šaľa plánuje spolupracovať s Báčskou Palankou v oblasti školstva, kultúry a v oblasti športu. ,,Máme im čo ponúknuť, máme čo od nich priniesť sem a môžeme sa niečo nové naučiť. Báčska Palanka má už teraz rozbehnuté projekty so svojimi družobnými mestami a na spoločných projektoch s týmto srbským mestom by mohla participovať i Šaľa. Veríme tomu, že sa nám do tohto procesu podarí zapojiť,“ uviedol primátor Šale Jozef Belický.

Delegáciu z Báčskej Palanky sme mali možnosť už v Šali privítať a to počas júlového podujatia Víno Terra Wag. Viac o tejto návšteve sa dočítate tu:

https://sala.sk/clanok/v-sali-sme-privitali-delegaciu-zo-srbska

(DH)