Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 18.11.2019 - 09:10  //  aktualizácia: 18.11.2019 - 10:17  //  zobrazené: 1840

Šalianske karate úspešné na Európe

Štyri mesiace od konania 8. ročníka Majstrovstiev sveta v karate súťaže kata a 1. ročníka svetového šampionátu v súťažiach kobudo svetovej federácie WUKF, ktoré sa uskutočnili historicky po  prvý krát na Slovensku (poznámka: dejiskom Bratislava a Zimný štadión Ondreja Nepelu) a usporiadala ich Slovenská federácia karate a bojových umení (SFK a BU) mali pred sebou najlepší európski karatisti ďalší z vrcholov roku 2019, ktorým bol 11. ročník majstrovstiev Európy WUKF v karate v súťažiach: kata, kumite a kobudo, ktoré sa uskutočnili  v dánskom Odense.    

Nadviazali na svetový šampionát
Vzhľadom k tomu, že šalianski  karatisti z KK Telovýchovná jednota Slovan Duslo Šaľa (poznámka: štartovalo 10 šalianskych pretekárov), prispeli ziskom štyroch medailí na svetovom šampionáte k rekordnému 79 medailovému zisku (poznámka: 27 zlatých, 23 strieborných a 29 bronzových) slovenskej reprezentácie  a chceli nadviazať na túto úspešnú bilanciu aj v treťom najväčšom dánskom meste Odense na majstrovstvách Európy.      
Na európskom šampionáte v Dánsku štartovalo 1.670 karatistov z 24 štátov a zo 48 federácii (poznámka: niektoré krajiny reprezentovalo viac republikových organizácií, ktoré zastrešuje  svetová federácia WUKF) reprezentovalo Slovenskú republiku 35 pretekárov vo veku od 12 – 55 rokov, ktorí absolvovali počas troch dní 74 štartov  a čo najviac teší slovenskú karatistickú verejnosť, že až 62 z nich bolo úspešných.    
„ Do Dánska sme cestovali po úspešnej reprezentácii na svetovom šampionáte u nás hovorí prezident ŠSK Šaľa Igor Bleho, ktorý už viac rokov vykonáva na európskych a svetových podujatiach funkciu jedného z coachov Slovenskej reprezentácie,  s úmyslom potvrdiť vzostup, kvalitu, úroveň a zároveň aj postavenie slovenského  karate v európskom a svetovom meradle, čo si myslím, že sa nám aj podarilo. Teší ma, že sa na úspešnej reprezentácii Slovenska sa podieľali aj všetci šalianski reprezentanti a členovia  nášho karate klubu., “
Skoro v 180. tisícovom dánskom Odense, ktoré sa môže hrdiť aj rodákom,  svetovým spisovateľom, básnikom a rozprávkarom Hans Christianom Andersenom, špičkovou svetovou tenistkou Carolinou Wozniackou, alebo aj kvalitným pivom Odense Pilsner boli súčasťou úspešnej slovenskej reprezentácie aj štyria šalianski karatisti.    
Na európskom meraní síl štartovala zo šalianskeho karate klubu štvorica pretekárov, z ktorých sú všetci aj účastníkmi Majstrovstiev sveta v Bratislave. Medzi účastníkmi na severe Európy nemohol chýbať najskúsenejší pretekár, slovenský reprezentant Ľudovít Kocsis, ktorý získal v Bratislave bronz (poznámka: viac násobný medailista zo sveta a Európy), veľký talent a slovenský reprezentant, viac násobný majster sveta a  medailista z Európy kadet Filip Bleho a možnosť úspešne reprezentovať dostali aj „mládežníčky“:  prekvapujúca majsterka sveta v kategórii do 12 rokov Sára Potúčková a Ela Sántaiová (poznámka: spolu s Karin Hlavatou a Viktórou  Somogyiová)  v súťažiach družstiev kata do 13. rokov vybojovali na svetovom šampionáte v metropole Slovenska bronz. Šalianski reprezentanti zabojovali a všetci štyria stáli na stupňoch, znamenajúcich medailové umiestnenie.      

Šalianskych päť európskych kovov
Najmladšia zo šalianskej výpravy Sára Potúčková potvrdila dobrú toho ročnú formu a vybojovala v súťaži kata All styles v kategórii 12. ročných aj titul majsterky Európy. V rovnakej súťaži kata renkogai  v kategórii 13. ročných príjemne prekvapila Ela Sántaiová, ktorá sa nakoniec taktiež tešila z európskeho titulu.  S medailou sa zaručene rátalo v kategórii kadetov, ktorá je síce veľmi vyrovnaná, ale Filip Bleho, ktorý je už viac rokov členom slovenskej reprezentácie a z európskych a svetových podujatí sa nevracia naprázdno, tento krát v súťaži kata Others Styles, v kategórii 16. – 17. ročných vybojoval striebro. Šaliansky kolektív nechcel nechať v štichu ani najskúsenejší pretekár senior Ľudovít Kocsis (poznámka: o. i. aj najlepší športovec okresu Šaľa, ale aj Nitrianskeho kraja), ktorý v prvej svojej disciplíne kata goju – ryu v kategórii 21. – 35 ročných získal v silnej konkurencii bronz. Výborne však zabojoval v svojej silnej súťaži kobudo short, kde sa po výbornej zostave tešil z prvenstva a druhého medailového zisku z európskeho šampionátu. .        
Ziskom piatich medailových umiestnení sa šalianske karate podieľalo na výbornom výsledku slovenskej reprezentácie, ktorá skončila v konkurencii 24 štátov so ziskom 62 medailí (24 x zlato, 19 x striebro a 19 x bronz) v hodnotení krajín na treťom mieste, čím nadviazalo na predošlé úspešné výsledky zo svetových a európskych podujatí. Poďakovanie prezidenta Slovenskej federácie karate a bojových umení Daniela Barana po slávnostnom vyhodnotení, keď vyzdvihol aktivity všetkých členov výpravy (pretekári, tréneri, vedenie,...) a samozrejme vyzdvihol aj kvalitnú členskú základňu a serióznu prácu v kluboch, ktoré majú na úspechoch reprezentácie tiež podstatný podiel.

JOZEF SKLENÁR      
Foto archív karate klubu


č. 1: úspešní šalianski medailisti, zľava: Filip Bleho, Sára Potúčková, Ela Sántaiová a coach Igor Bleho.


č. 2: spoločné foto slovenskej reprezentácie karate v dánskom Odense.


č. 3: Ľudovít Kocsis už viac ako 10 rokov úspešný reprezentant klubu a Slovenska, držiteľ dvoch medailí z ME. .