Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 17.02.2021 - 15:19  //  aktualizácia: 17.02.2021 - 15:20  //  zobrazené: 2196

Šalianski eRkári zostali verní rodinným plesom, zorganizovali ho v obývačkach

Pred Popolcovou stredou, ktorou dnes začíname pôstne obdobie, zorganizovali šalianski eRkári netradičný rodinný ples. Posledný fašiangový víkend zažilo plesovú atmosféru a radostný rodinný čas niekoľko desiatok rodín „doma" vo svojich obývačkach. „Keďže platí zákaz stretávania, nemohli sme sa tentokrát stretnúť na veľkom rodinnom plese v Kultúrnom dome. Avšak ani to nám nezabránilo priniesť kúsok plesu do obývačiek rodín,“ vysvetľuje animátorka Dominika Bujdáková.

ERkári pripravili pre rodiny iniciatívu s názvom Ples obývačke. Jej cieľom bolo, aby rodiny mohli zažiť spoločný rodinný čas vo svojich domácnostiach. Téma plesu „Aké je dobré a milé, keď rodiny žijú pospolu,“ bola odvodená z biblického veršu z Knihy žalmov. „Našou myšlienkou bolo povzbudiť rodiny, aby si venovali čas navzájom, aby sa spolu doma zabavili, zahrali, zatancovali, ale zároveň, aby mysleli aj na iné rodiny, s ktorými sa teraz nestretávame,“ vysvetľuje animátorka Blanka Bujdáková.

Počas štyroch fašiangových týždňov animátori pripravovali pre rodiny rôzne aktivity, aby sa prostredníctvom nich mohli pripraviť na svoj obývačkový ples. Mladí ponúkli rodinám video návody i foto návody ako si pripraviť plesovú výzdobu, chutné občerstvenie, rekvizity do fotokútika a nechýbali ani tipy na rodinné hry. Rodiny boli taktiež vyzvané, aby sa naučili tanec a pieseň a svoje videá poslali animátorom „Pred plesom sme prihláseným rodinám poslali plesový darček, ktorý obsahoval sprievodný list k plesu a fotku z posledného rodinného plesu, aby rodiny aj takto mohli myslieť na iné rodiny. Na pamiatku sme pribalili aj originálne servítky s logom a s názvom plesu,“ spomína Blanka.

V deň plesu kreatívni eRkári zverejnili plesové video a vyzvali rodiny, aby si ho spoločne - na diaľku spustili v rovnakú hodinu a tak vytvorili jedno plesové spoločenstvo. Animátori pozvali rodiny, aby video nielen pozerali, ale aby sa spoločne s nimi modlili, hrali i tancovali. Okrem zábavného programu, hier, tancov nechýbala vo videu spoločná modlitba a príhovor miestneho kaplána Tomáša Kišona. 

Kultúrny program si rodiny mohli vychutnať v podobe zostrihaného videa tancu, ktorý sa rodiny naučili a poslali. So svojím talentom sa podelil aj mladý kúzelník Martin Čulák a všetci účastníci Plesu v obývačke sa mohli potešiť aj piesňou, ktorú naspievali animátori. „Sme vďační, že napriek neľahkej situácii, ktorú teraz všetci prežívame, sme takto na diaľku mohli vytrvať v našej krásnej plesovej rodinnej tradícii a veríme, že rodiny vo svojich obývačkách zažili radostný spoločný čas,“ uvádza Dominika Bujdáková. Dodáva, že išlo o štvrtý ročník rodinného plesu eRkárov v Šali.  

Text a snímky: eRko Šaľa