Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 02.02.2020 - 11:18  //  aktualizácia: 03.02.2020 - 12:28  //  zobrazené: 1919

Šalianski plavci úspešní v Přerove

Jeden z najúspešnejších plaveckých klubov v Česku SKORPEN Přerov usporiadal v spolupráci so Zväzom potápačov Moravy a Sliezska medzinárodné preteky  Veľkú cenu mesta Přerov v plutvovom a rýchlostnom plávaní, kde medzi 18 plaveckými klubmi Česka a Slovenska nechýbali ani zástupcovia slovenských  plaveckých klubov: Delfín Žilina, Vodný svet Zvolen, SC Senec, ako aj šalianske kluby KVŠ Barakuda a ŠK Hurrican.

Jedenásť medailí putovalo k Váhu                                                                                                                            
Po výborných výkonoch a výsledkoch plavcov oboch šalianskych plaveckých klubov v závere roka 2019 na medzinárodných pretekoch vo  Viedni, ale najmä na dobre obsadenom  medzinárodnom plaveckom podujatí NEMO TROPHY (poznámka: štartovali plavci zo štyroch štátov) v moravskom Zlíne, z ktorého si priviezli zásluhou v súčasnosti najlepšieho šalianskeho plavca Jakuba Kozmera (r. 2003 – KVŠ Barakuda) jedno zlato a dva tretie miesta,  jedno striebro pridala aj talentovaná Tereza Chovancová z ŠK Hurrican Šaľa. Výhodou bolo, že v Přerove plávali účastníci podujatia rozdelení podľa vekových kategórií (poznámka: spolu ich bolo šesť), čo sa odzrkadlilo v kvalitných výkonoch.
                                                                                                      Vo výprave Klubu vodných športov Barakuda držal prím najstarší člen výpravy Jakub Kozmer, ktorý štartoval v spojenej „A“ + „B“  kategórii. Už  v prvej svojej súťažnej disciplíne na 50 metrov RP nenašiel Kozmer premožiteľa a v konkurencii 12 plavcov sa tešil z prvenstva. Vynikajúcu úroveň mala ďalšia šprintérska disciplína 50 metrov BF, v ktorej zvíťazil český reprezentant Jakub Klimpar z Lagúny Nový Jičín časom 00:21,43 sekundy, pred Jakubom Kozmerom (00:21,47 sek.) a ďalším slovenským plavcom Šimonom Šoškom z Delfínu Žilina. V ďalších dvoch disciplínách (50 metrov a 100 metrov PP) si vybojoval Jakub Kozmer opäť prvenstvo a zaradil sa so ziskom troch zlatých a jednej striebornej medaile medzi najúspešnejších pretekárov Veľkej ceny. Medailovú  zbierku šalianskeho KVŠ Barakuda však rozšírili na Morave aj ďalšie plavecké nádeje.                                                     

Trojica plavcov z KVŠ Barakuda: Jakub Urban, Norbert Vanko a Patrik Adamkovič (všetci ročník 2009) štartovala v „E“ kategórii, ktorá patrila k najpočetnejšie obsadenej, keď v štartovalo v niektorých disciplinách viac ako 20 plavcov. Napriek kvalitnej konkurencii sa šalianska mlaď dokázala presadiť, keď Jakub Urban zvíťazil v disciplíne 50 metrov BF (na 5. mieste skončil Adamkovič a za nim Vanko), v disciplíne 200 metrov BF získal bronz a rovnaký kov vybojoval v disciplíne 100 metrov PP, kde sa pred neho dostal a striebro vyplával oddielový kolega Adamkovič (ďalší šaliansky plavec Vanko obsadil štvrté miesto).  

Na dobré výkony chlapcov nadviazala aj jediná zástupkyňa nežného pohlavia vo výprave,  iba 9. ročná Annabela Takáčová, ktorá v kategórii „E0“ r. 2011 a mladší  na 50 a 100 metrov PP siahala po bronzovej medaile, keď skončila štvrtá v zlepšených osobných výkonoch. Potešilo aj jej 6. miesto na 50 metrov BF a rovnaké umiestnenie dosiahla aj zmiešaná štafeta s chlapcami v disciplíne 4 X 50 metrov BF.                                                                          

Kvalitu šalianskeho plutvového plávania  potvrdili na medzinárodnom podujatí aj plavci z ŠK Hurrican, farby ktorého hájili v kategórii „C“ plavkyne  Alexandra Slišková  s Katarínou Zlatošovou (obe r. 2006).  Talentovaná Slišková nadviazala na výborné výkony zo slovenského šampionátu, a taktiež v medzinárodnej konkurencii „vyplávala“ medailové umiestnenia. Dobrú formu potvrdila na 50 metrov BF, keď  dohmatla vo finiši  prvá časom 00:24,31 sekundy, jej oddielová kolegyňa skončila na ôsmom mieste.  Druhé víťazstvo vybojovala v disciplíne 50 metrov PP časom 00:21,38 sekundy (poznámka: Zlatošová obsadila opäť 8. miesto), k čomu pridala na viac jedno striebro v disciplíne 200 metrov BF, ktorú vyhrala česká reprezentantka Adela Zapletalová. Obe šalianske plavkyne siahali ešte po bronzovej medaile, keď Katarína Zlatošová obsadila v disciplíne 100 metrov PP štvrté miesto, rovnako ako jej kolegyňa Alexandra Slišková v disciplíne 50 metrov RP.

Kozmer so Sliškovou medzi elitou                                          

Organizátori Veľkej ceny Přerova hodnotili jednotlivé výkony plavcov podľa svetových tabuliek CMAS, čo podáva dokonalý obraz o hodnote ich výkonov. Šaliansku a regionálnu športovú verejnosť teší, že obaja viacnásobní zlatí medailisti Jakub Kozmer (KVŠ Barakuda) a Alexandra Slišková (ŠK Hurrican) sa dostali do elitnej skupiny účastníkov.  Sedemnásť ročný Jakub Kozmer, za svoj výkon na 50 metrov BF 00:21,47 sekundy, ktorý stačil na na zisk striebra získal podľa svetových tabuliek 630 bodov, čo mu vynieslo medzi mužmi tretie miesto. Druhý v tejto kategórii skončil jeho premožiteľ Jakub Klimpar (Lagúna Nový Jičín), ktorý za výkon 00:21,43 sekundy získal 634 bodov. Prvenstvo patrí skúsenému 23. ročnému českému reprezentantovi Dávidovi Musilovi, ktorý vyhral disciplínu 200 metrov BF časom 01:43,34 :minúty, za ktorý získal 736 bodov. Medzi ženami vybojovala  prvenstvo Adela Švomovej (r. 2002 - PK Žďár nad Sázavou), ktorá vyhrala disciplínu 400 metrov BF časom 04:15,66 sekundy (hodnota 676 bodov). Čas Márii Rosovej (r. 2003, PK Lanžhod) 04:19,18 minúty mal hodnotu 650 bodov a stačil na tretie miesto medzi najlepšími ženami. Druhé miesto patrilo Adele Zapletalovej (r. 2005, výber Česka), ktorá v rovnakej disciplíne, ale v kategórii „C“ dosiahla čas 04:18,34 minúty, ktorý mal hodnotu 657 bodov. Šalianska plavkyňa Alexandra Slišková (r. 2006) , ktorej čas 00:24,31 sekundy na 50 metrov BF mal hodnotu 601 bodov a stačil na 8. miesto medzi ženami                                                                                                      
Štart na Veľkej cene Přerova priniesol pre šalianske plutvové plávanie nielen zisk 11 medailí a dve umiestnenia v desiatke najlepších jednotlivcov, ale aj previerku ich pripravenosti na prvé kolo Slovenskej plaveckej ligy mládeže v Trenčíne a úvodné kolo Svetového pohára v maďarskom Egere vo februári, na ktorých by tí najlepší šalianski plutvoví plavci napriek komplikovanej plaveckej príprave nechceli chýbať.
                                                                                                               JOZEF SKLENÁR

Foto Dana Duchoslavová:  č. 1:  Jakub Kozmer z KVŠ Barakuda potvrdil aj v Přerove, že sa mu v zahraničných bazénoch darí.                                                                           

foto. Archív ŠK Hurrican č. 2: Úspešné plavkyne ŠK Hurrican Šaľa: zľava Tereza Chovancová, ktorej sa darilo v závere roka v Zlíne, v strede najúspešnejšia plavkyňa klubu Sára Suba, vpravo Alexandra Slišková trojnásobná medailistka z Přerova.