Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 20.10.2021 - 06:41  //  aktualizácia: 20.10.2021 - 07:01  //  zobrazené: 1434

Šalianski seniorskí strelci na šampionáte

Šalianski seniorskí strelci na šampionáte

Pár dní po tom, čo sa uskutočnil v streleckom komplexe v Príbelciach (okres Veľký Krtíš)  slovenský strelecký šampionát v streľbe z guľových zbraní, kde sa stretla slovenská strelecká špička vrátane šalianskych strelcov (poznámka: aj vďaka úspešnej streleckej mladi získali poltucet medailových umiestnení)  zaujali postavenia za súťažnými postami ich „ prv narodení" kolegovia (poznámka: strelci starší ako 45 rokov). Vďaka streleckému klubu ŠSK LIAZ  Veľký Krtíš, v  spolupráci  s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu  a športu Slovenska a  Slovenským streleckým zväzom sa tak mohol uskutočniť už 37. ročník medzinárodných majstrovstiev Slovenska seniorov v streľbe z guľových a vzduchových zbraní pre rok 2021, na ktorom štartovali športoví strelci z 22 klubov Slovenska, Česka a Slovinska a ako každoročne nechýbali medzi nimi ani zástupcovia z Nitrianskeho kraja, ktorý reprezentovali strelci ŠSK Bánov, ŠSK Kolárovo a športovo strelecký klub Šaľa.

Región s medailovým ziskom

V kvalitnej medzinárodnej konkurencii úspešne reprezentovali aj zástupcovia Nitrianskeho regiónu, ktorí vybojovali nakoniec štyri medailové umiestnenia. Napriek tomu, že ani jedno z nich nemalo najjagavejší lesk v konkurencii strelcov v troch vekových kategóriách: kategória „A“ ročník l962 – 1975; kategória „B“ ročník l952 – 1961; kategória „C“ ročník 1951 a starší,  streleckú verejnosť potešil zisk bronzu, ktorý získal Marián Rácek z ŠŠK Bánov v disciplíne Vzduchová puška 15 v najmladšej vekovej kategórii „A“. V tejto disciplíne sa darilo aj šalianskemu strelcovi Františkovi Liptaiovi,  ale v najstaršej vekovej kategórii „C“ keď „vystrieľal“ pre šalianske farby striebro.  Darilo sa mu aj v kombinovanej disciplíne  Ľubovoľná malokalibrovka 60 + Vz Pu 15 v kategória „C“, kde ho iba dva a pol bodu delilo od zlata a odniesol si opäť striebro. Dobrú septembrovú formu zúročil dlho ročný podpredseda a tréner ŠSK Šaľa František Liptai v jednom z naj úspešnejších streleckých klubov Slovenska najmä v práci s mládežou, aj v tretej disciplíne, v ktorej na šampionáte štartoval Športová malokalibrovka 60 – kategória „C“, kde rozšíril zbierku medailí o bronz.    

Činili sa aj ďalší, zahraničie s úlovkom

Napriek tomu, že sa na stupne pre najlepších z Nitrianskeho regiónu postavili iba dvaja strelci, dobre si počínali aj ďalší reprezentanti z nášho kraja.  Potešilo aj 5. miesto strelca Tibora Fördösa (r. l957 - ŠSK Kolárovo) v disciplíne Vz PU 15, rovnaké umiestnenie dosiahol aj pištoliar Jozef Martinka (r. l951ŠSK Šaľa) v pištoliarskej disciplíne ŠP Pi 30 + 30 a do tretice na piatom mieste skončil v konkurencii strelcov: ŠKP Bratislava, ŠSK Vištuk, RD Spišská Nová Ves, ŠKP Martin, MŠK Brezno,.... tiež Marián Rácek (r. l962 – ŠSK Bánov) v disciplíne Športová malokalibrovka 60.    

Nedeliteľnou súčasťou vrcholového streleckého podujatia boli taktiež výsledky a výkony zahraničných účastníkov, ktorí si nakoniec odvážali domov päť prvenstiev. Dva krát sa z prvenstva tešil český strelec Jiří Materna (r. l964) a ďalšie víťazstvo si do Česka odviezol Stanislav Hlaváček (r. l954), keď vyhral disciplínu Športová pištoľ 30 + 30.  Dve disciplíny dokázala vyhrať aj skúsená Vesna Mele (r. l951 – Slovinsko),  ktorá nakoniec pridala do svojej zbierky aj striebro a zaradili sa do spoločnosti najúspešnejších pretekárov.

Výkony viacerých „prv“ narodených strelcov, z ktorých niekoľkí štartovali aj na šampionáte z pred dvoch týždňov potvrdili, že táto generácia dokáže pri dosahovaní dobrých výkonov zúžitkovať dlhoročné skúsenosti z ich bohatej aktívnej činnosti.  Streleckú verejnosť v Nitrianskom kraji potešili nedávne medailové úspechy strelcov šalianskeho klubu na vrcholom podujatí a ak k tomu prirátame teraz ďalšie medailové prírastky z medzinárodnej prehliadky seniorov, môžu v Šali, ale aj v neďalekom Bánove  bilancovať tento ešte prebiehajúci rok už ako úspešný.

                                                                               JOZEF SKLENÁR

Foto archív ŠSK Šaľa.

+ Najlepší z kategórie „C“ v disciplíne Vzduchová puška 15:   zľava František Liptai (ŠSK Šaľa), v strede víťaz Ján Marek (Nové Mesto n/V), vpravo Dušan Barbuš (ŠKP Bratislava).          
         
+ spoločné foto viacerých účastníkov streleckého šampionátru v Príbelciach.,
+ + +
Galéria medailistov z MSR seniorov:

Športová malokalibrovka 60 – kategória „C“: 1. Jozef Široký (r. l945, ŠSK Vištuk) -  611,2 bodov; 2. Peter Rybár (1948, ŠSK Martin – 595,0 bodov;  3. František Liptai (1950, ŠSK Šaľa) – 590, 5 bodov.    

Vz Pu 15 – kategória „C“: 1. Ján Marek (l950, SAŠ Nové Mesto n/V) - 146, 7 bodov; 2. František Liptai (1950, SŠK Šaľa) – 140,1 bodov; 3. Dušan Barbuš (1948, ŠKP Bratislava) – 136,7 bodov.

Vz Pu 15 – kategória „A“: 1. Jiří Materna (l964, Česko) – 153,0 bodov; 2. Zdenek Vričan (l975, ŠKP Bratislava) – 149,1 bodov; 3. Marián Rácek (l962, ŠSK Bánov) – 146,7 bodov.

Ľubovoľná malokalibrovka 60 + Vz Pu 15 – kategória „C“: 1. Ján Marek (l950,  SAŠ Nové Mesto n/V) – 733,3 bodov; 2. František Liptai (1950, SŠK Šaľa) – 730, 8 bodov; 3. Dušan Barbuš (1948, ŠKP Bratislava) – 720, 5  bodov.