Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 04.10.2020 - 22:27  //  aktualizácia: 05.10.2020 - 12:21  //  zobrazené: 2098

Šalianski strelci úspešní na šampionáte

Šalianski strelci úspešní na šampionáte
Strelecký areál Príbelce v okrese  Veľký Krtíš bol už druhý rok za sebou dejiskom majstrovstiev Slovenska v streľbe z guľových zbraní, ktoré usporiadal minulý víkend agilný strelecký klub LIAZ Veľký Krtíš,   v spolupráci so Slovenským streleckým zväzom a Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Na vrcholovom súťažnom zápolení strelcov z viac ako 30 – tky popredných klubov Slovenska nechýbali ani zástupcovia Nitrianskeho kraja. V silnej konkurencii najlepších pretekárov zo špičkových slovenských streleckých klubov: Dukla Banská Bystrica, ŠKP Bratislava,  ŠKP Vištuk, Prešov – Staškov, ŠKP  Martin, či ŠG Košice, ale aj z vrcholových centier Slovenska, ktorým sa podarilo  splniť náročné výkonnostné limity si veľmi dobre počínali aj zástupcovia z nášho regiónu, keď vo viac ako 250 člennom streleckom peletóne štartovali  počas 3 dní aj zástupcovia 4 streleckých klubov z Nitrianskeho kraja.
Z najúspešnejšieho regionálneho streleckého klubu ŠSK Šaľa v  seniorskej kategórii reprezentovali šalianske farby: František Liptai st. (r. l950), Peter Alföldi (r. l986), František Liptai ml. (r. l976) a Klaudia Kolarovská (r. l998). Silné zastúpenie mala Šaľa aj v kategórii kadetov, kde štartovala trojica:  Peter Porubský (r.2003), Lea Tomášková a Patrik Pistovič (obaja r. 2004). V kategórii juniorov sa medzi najlepších na Slovensku prebojovali  Stanislav Babala (r. l999) a Nina Machová (r. 2001), pričom šalianski strelci nechýbali ani v najmladšej dorasteneckej kategórii, kde bojovali o najlepšie umiestnenie Lenka Mihová (r.2005) a najmladšia členka výpravy talentovaná Stephane Linka (r. 2007). Veľkou škodou bolo, že na slovenskom šampionáte nemohol štartovať  jediný šaliansky pištoliar, ktorý splnil limity senior Ladislav Filip (r. l984) a pre chorobu bohužiaľ neštartovala ani jedna z najlepších strelkýň medzi kadetkami Erika Babíková, viac násobná medailistka z minulého roku a slovenská reprezentantka na ME v Nemecku.

Päť šalianskych medailových umiestnení
Šaliansky strelecký klub vybojoval v silnej konkurencii tri strieborné medailové umiestnenia, o ktoré sa zaslúžili: kadet Peter Porubský v disciplíne športová malokalibrovka 3 x 40,  V rovnakej disciplíne sa tešili zástupcovia klubu zo striebra  zásluhou kadetky Niny Machovej a tretie striebro pridalo družstvo seniorov v zložení: Peter Alföldi, Frantiček Liptai ml. a Stanislav Babala v disciplíne športová malokalibrovka 60,. keď ich predstihol iba profesionálny ŠKP Bratislava s nástrelom 1.863 bodov.        
Klubovú vitrínu obohatili na viac šalianski strelci o dve bronzové umiestnenia. Prvé dosiahla: dorastenka Lenka Mihová v disciplíne športová puška 30 + 30 rán a seniorské družstvo žien v „mladom vydaní“ v zložení: Nina Machová, Klaudia Kolarovská, Lea Tomášková v disciplíne Šp Ma 3 x 40  rán. „ S výkonmi a výsledkami šalianskych nominantov na slovenskom šampionáte hodnotil stále ešte aktívny pretekár, tréner a pod predseda ŠSK Šaľa František Liptai starší sme spokojní. Dozaista v prípade štartu reprezentantky Babíkovej, by bola medailová bilancia podstatne vyššia, na viac v štyroch prípadoch (poznámka:  Nina Machová, Lea Tomášková, František Liptai ml. a družstvo žien Kolarovská, Machová, Tomášková) skončili naši reprezentanti  tesne za stupňami najlepších. Prísľubom do budúcna boli aj vystúpenia najmladších našich strelkýň Mihovej a Linke, ktoré potešili.“      

Už samotný štart na vrcholovom streleckom podujatí bol pre viacerých krajských reprezentantov výborným výsledkom a odmenou za tréningové úsilie. Ak k nim pridáme päť medailových ziskov a ďalšie vydarené výkony, musíme vysloviť s vystúpením krajských strelcov v konkurencii najlepších slovenských strelcov, medzi ktorými nechýbali reprezentanti: Tužinský a Jány (obaja Dukla Banská Bystrica), Demjén – Pešková a Olšavská  (obe ŠKP Bratislava),  Kopp (ŠKP Martin), Hyblerová (ŠKP Prešov),... s ktorými sa stretávame na európskych a svetových podujatiach za uspokojivé.

JOZEF SKLENÁR
 Foto: Ľudovít Kováč 

foto č. 1. Družstvá ženy, disciplína 3x40 vľavo ŠKP Prešov,  v strede Kraj Bratislava, vpravo ŠSK Šaľa v zložení:  Machová Kolárovská Tomášková.jpg

foto č. 2:  zľava Nina Machová Šaľa, v strede Beata Šalyová Dukla Banská Bystrica, vpravo Timea Melenevá SAV Bratislava

foto č. 3: Peter Porubský  Šaľa,  v strede Rafael Knapík z ŠKP Prešov vpravo Sebastián Vargoško ŠG Košice.

  • foto č. 1
  • foto č. 3
  • foto č. 2