Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 08.10.2020 - 14:33  //  aktualizácia: 08.10.2020 - 14:38  //  zobrazené: 2827

Voltížna sezóna vyvrcholila majstrovstvami v Dunajskom Klátove.

,,Sezóna 2020 bude pre nás výnimočná... pripravíme 2 mladé kone, začneme s nimi pretekať a všetko svoje úsilie venujeme prípravám na MS seniorov a ME juniorov vo švédskom Flynge,“ povedala predsedníčka renomovaného šalianskeho voltížneho klubu TJ Slávia SOUP Šaľa Jana Majdlenová koncom roka 2019.

V marci 2020 sa postupne plány začali rozplývať. Nominačné kritériá a pravidlá SJF (Slovenská jazdecká federácia) vystriedali nariadenia Vlády SR a protiepidemiologické opatrenia. Prakticky zo dňa na deň sa nevedelo, čo bude ďalej. Denne okrem počtu nakazených pribúdali preteky s nápisom ZRUŠENÉ. Svetielko nádeje zasvietilo športovcom v júni, keď sa vydalo nariadenie, že sa preteky za prísnych epidemiologických podmienok môžu konať. V zlomku sekundy bolo potrebné sa rozhodnúť a pokúsiť sa o zázrak – zvládnuť inokedy 8 mesačnú zimnú prípravu za 2 mesiace. Následne však prišla ďalšia rana. Vlajková loď šalianskych jednotlivcov, koník Nadir, sa vo výbehu zranil a čakalo ho dlhých 6 mesiacov rekonvalescencie. Jana Majdlenová však nenechala svojich cvičencov v štichu, zahájila s nimi prípravu na 2 iných koňoch – Hera a Accordo – T. ,,Každý kôň je jedinečná bytosť, má svoje typické správanie, vlastnú hlavu a hlavne rozdielny cval, ktorý je pre našich cvičencov rozhodujúci. Zvyknúť si na nového koňa, cvičiť na ňom náročné prvky nie je vôbec jednoduché a vyžaduje si to množstvo trpezlivosti a energie. V týchto chvíľach je už jasné, že súťažiť v kategórii jednotlivcov budú len tí najlepší,“ uviedla lonžérka Jana Majdlenová. Následne prišla ďalšia rana, z celého roka asi najsilnejšia. Neznámy páchateľ vnikol do sedlovne TJ a odtiaľ odcudzil 3 pretekárske hmadlá a 3 pretekárske podložky v celkovej hodnote prevyšujúcej 10 000€. ,,Som z toho zdrvená, zmizol nám majetok vo vysokej hodnote, ktorý z jednej strany nevieme zohnať z týždňa na týždeň, z druhej strany na to nemáme finančné prostriedky, no najsmutnejšie na tom je, že neznámy páchateľ okradol deti a športovcov pripravujúcich sa na nadchádzajúce súťaže. Veľká vďaka patrí pani riaditeľke SŠ v Ivanke pri Dunaji Ing. Kataríne Kubišovej, ktorá sa nám ešte v ten deň ozvala s ponukou výpožičky hmadiel,“ vyjadrila sa p. Majdlenová. ,,Nový kôň dva mesiace pred pretekmi a nové hmadlá dva týždne pred pretekmi vôbec nie sú dobrými znameniami pre úspešnú voltížnu sezónu 2020, verím, že sa nám podarí získať aspoň nejaký cenný kov,“ uviedla Lea Hakszer, úspešná voltižérka TJ Slávia SOUP Šaľa.

Prvý pretek sa uskutočnil na Spiši, v areáli KQH Ranč Hrabušice. Naši cvičenci vycestovali z dvoma koňmi – Accordo T a Frajer s celkovo s ôsmimi jednotlivcami a jednou dvojicou. Z nich sa najlepšie viedlo Lei Hakszer, ktorej sa podarilo v kategórii S3* triumfovať a trochu si napraviť chuť do ďalšej prípravy. Vynikajúce umiestnenia dosiahli aj Katka Nagyová a Mia Spiszaková z miestneho oddielu, keďže sa umiestnili v prvej desiatke súťažiacich. ,,S prvým pretekom som spokojná, aj keď na koňoch bola zrejmá istá dávka nervozity, no niet divu, vyše roka nezažili atmosféru pretekov. Verím, že nami organizované šalianske preteky dopadnú takisto, ak nie lepšie v náš prospech,“ uviedla Majdlenová.

O týždeň neskôr sa s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja uskutočnili Majstrovstvá Západoslovenskej oblasti vo voltížnom jazdení v areáli SOUP Šaľa. Náš klub získal v danom preteku niekoľko titulov. V kategórii mladších detí sa stala vicemajsterkou ZsO Mia Spiszaková na koni Frajer, ktorá zacvičila najlepšiu povinnú zostavu spomedzi všetkých súperov. V kategórii mladších detí chlapcov sa zo zisku druhého miesta tešil Kristián Maťašovský cvičiaci na koni Frajer,  ktorého lonžovala Beáta Tóthová: ,,Som naozaj šťastná, že sa voltíži venujú aj chlapci. Pevne verím, že sa nám podarí v tomto trende pokračovať." Titul majsterky Západoslovenskej oblasti v kategórii starších detí získala debutantka v tejto kategórii, vlaňajšia majsterka SR Katarína Nagyová. Medailovú zbierku obohatila taktiež zlatou medailou seniorka Lea Hakszer, ktorá predbehla svoje súperky takmer o celý bod. Prvenstvo získala aj skupina TJ Slávia SOUP Šaľa v kategórii seniorských skupín. Medailovú zbierku dotvára dvojica Sára Nitonová a Mia Spiszaková, ktoré získali titul vicemajstrov ZsO v kategórii dvojíc.

,,Veľká vďaka pri organizácii pretekov patrí Nitrianskemu samosprávnemu kraju, mojim asistentom, cvičencom a hlavne rodičom z nášho klubu, tiež rodičom z JK Lángov Dvor a JK Rusty, ktorí aktívne priložili ruku k dielu a svojím úsilím prispeli k úspešnému zvládnutiu Majstrovstiev Západoslovenskej oblasti,“ dodala J. Majdlenová.

Vrchol sezóny sa nezadržateľne blížil. V dňoch 25.09. – 26.09.2020 sa v areáli Czajlik Ranč v Dunajskom Klátove uskutočnili Majstrovstvá Slovenskej republiky vo voltížnom jazdení. Súťaže sa zúčastnilo 9 klubov z celého Slovenska, súťažiacich dovedna na 26 koňoch. Na MSR vycestovala šalianska ekipa s troma koňmi – Accordo T, Frajer a Hera. Nanešťastie pre nás, Heru nepustil súťažiť miestny veterinár, ktorý zvláštnym verdiktom rozhodol o dištance našej kobyly. Na základe platných pravidiel FEI (medzinárodná organizácia združujúca konské športy) bolo potrebné rozdeliť cvičencov na zostávajúce kone podľa kapacity. Šľachetnosť a dobré srdce v týchto chvíľach ukázali Sára Nitonová a Zsófia Szabóová, ktoré bez slova a ochotne ustúpili, zriekli sa súťaže jednotlivcov v prospech mladších detí a tým im umožnili štartovať.

Na dvojdňovom preteku sa v seniorskej kategórii blysla šalianska voltižérka Lea Hakszer, ktorá zdolala svoje súperky s vysokým náskokom takmer 0,8 boda a tým získala prvenstvo a titul Majsterky Slovenskej republiky vo voltížnom jazdení pre rok 2020. Po poslednom štarte v reakcii na zisk titulu uviedla: ,,Po všetkých strastiach v tejto napätej sezóne je zisk titulu nesmierne veľkým víťazstvom. Veľká vďaka patrí mojej lonžérke
p. Majdlenovej, ktorá sa snažila vyvinúť maximálne úsilie na to, aby sme vôbec boli konkurencieschopní. Nesmiem zabudnúť na našu štvornohú oporu – koňa Accorda – ktorý svojím vyrovnaným výkonom dokázal, že rozhodne nepatrí do starého železa a dokáže prispieť k zisku významného úspechu.“
Na vysoký náskok reagovala: ,,Teší ma najmä fakt, že som úspešne zvládla technickú zostavu, ktorá je veľkým strašiakom všetkých cvičencov seniorskej kategórie. Neznamená to však, že si môžeme dovoliť zaspať na vavrínoch, neustále musíme tvrdo pracovať, ak sa chceme dopracovať aj k medzinárodným úspechom. Cesta je dlhá a konkurencia veľká. V neposlednom rade by som chcela zagratulovať všetkým mojím súperkám, pretože víťazom sa stáva každý, kto úspešne absolvuje všetky tri zostavy. Nie nadarmo sa hovorí, že v seniorskej kategórii preteká naozaj len zdatný cvičenec.“

Svoje doterajšie úsilie zúročili aj Mia Spiszaková a Sára Nitonová v kategórii dvojíc, kde získali bronz. ,,Je to pre nás veľký úspech a do veľkej miery satisfakcia, keďže na ostatných pretekoch sme boli z neznámych príčin ukracované o body a dostávali sme, nie vždy právom, nízke známky. S Miou sa mi cvičí dobre, je to mladá, nádejná voltižérka, ktorá to ešte dotiahne ďaleko. Mrzí ma, že v kategórii jednotlivcov získala neslávnu zemiakovú medailu aj po tom, čo dvakrát po sebe predviedla najlepšiu povinnú zostavu kola. Strata 0,04 boda ju o vysnený bronz pripravili. Verím, že ju to len povzbudí a budeme spolu naďalej makať a usilovať sa o zisk cenných kovov,“ uviedla Sára Nitonová.

O krásny výsledok sa postarala aj úradujúca vicemajsterka ZsO Katarína Nagyová, ktorá vo veľmi veľkej konkurencii niekoľkoročných pretekárok v danej kategórii  získala 6. miesto. Nezabúdame však ani na ostatných pretekárov miestneho oddielu, ktorí úspešne obstáli vo veľkej konkurencii a krásne predviedli svoje zostavy. Šalianska skupina obhájila prvé miesto z MZsO v Šali.

,,Úprimne gratulujem všetkým športovcom, ktorí dokázali v týchto neľahkých časoch individuálne trénovať a pracovať na sebe. Moje poďakovanie patrí členom nášho klubu za usilovnosť a oddanosť, či už pri organizácii domácich pretekov alebo pri jazdení koní v čase pandémie. Verím, že tieto neľahké časy všetci zvládneme na výbornú a od nového roka budeme môcť zahájiť intenzívnu prípravu na novú sezónu 2021,“ dodala J. Majdlenová

Lukáš Luknár – asistent predsedníčky TJ Slávia SOUP Šaľa