Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 10.12.2022 - 09:54  //  aktualizácia: 10.12.2022 - 10:01  //  zobrazené: 952

Slovenský strelec Jány exceloval v Šali.

Šaľa svedčala športovým strelcom

Zdá sa, že do šalianskej Mestskej športovej haly sa slovenskí strelci radi vracajú,  o čom najlepšie hovorí pravidelná a bohatá účasť na špičkových streleckých podujatiach v Šali (Slovenská strelecká Extraliga, Liga talentovanej mládeže Slovenska,...), ale aj veľmi kvalitné výkony, ktoré na nich dosahujú. Potvrdila to aj nedávna Slovenská strelecká Extraliga v streľbe zo vzduchových zbraní, ktorá bola zároveň aj ako jedno z kôl LTM a tradične tiež aj Cenou primátora mesta Šaľa, na ktorej štartovali strelci zo 43 slovenských streleckých klubov a nechýbali medzi nimi ani súčasní reprezentanti Slovenska. V priebehu dvoch súťažných dní sa pri Váhu predstavili dlhoročné reprezentantky: Daniela Demjén Pešková (ŠKP Bratislava), Jana Hyblerová (ŠKP Prešov), Katarína Kučová,  (ŠKP Martin),.... z mužskej reprezentácie:  Marek Kostúr (Dukla Banská Bystrica), Pavol Kopp (ŠKP Prešov), ale najmä súčasný slovenský strelecký suverén, iba 25. ročný Patrik Jány (poznámka: v závere marca tohto roku sa stal v nórskom Hamare premiérovo majstrom Európy v streľbe zo vzduchových zbraní). Možnosť štartu však využila popredná strelecká slovenská špička z celej republiky, nakoľko tieto podujatia boli zároveň aj kvalifikáciou na slovenský šampionát. Z toho dôvodu medzi elitou nemohli chýbať ani zástupcovia Nitrianskeho regiónu: strelci z Vrábľov,  Mojmíroviec, Bánova a športovo streleckého klubu Šaľa, ktorí sa taktiež dokázali v kvalitnej konkurencii medailovo presadiť. Aj vďaka tomu, že Slovenský strelecký  zväz zabezpečil na dvoj dňové podujatie techniku, ktorá sa používa na vrcholových európskych a svetových podujatiach,  Olympiádu nevynímajúc mali strelci v Šali vytvorené ideálne podmienky k súťaženiu, za ktoré sa aj odvďačili špičkovými výkonmi, s ktorými by „zabodovali“ na súťažných podujatiach nielen v Európe, ale aj vo svete.

Špičkové výkony reprezentantov.

V sobotu to najskôr odštartovali ženy, keď víťazka hlavnej disciplíny Vzduchová puška (VzPu)  60, skúsená olympionička a viac násobná medailistka z ME a MS Daniela Demjén – Pešková (r. l984, ŠKP/SCP Bratislava) zvíťazila s vynikajúcim nástrelom 598 zo 600 možných a bodovou hodnotou 628.0, pričom aj ďalšie reprezentantky: Jana Hyblerová  so Zuzanou Ňakatovou (skončili v takomto poradí za víťazkou) spolu s bývalou juniorskou reprezentantkou a členkou ŠSK Šaľa Klaudiou Kolárovskou (r. l998 - 615.5 bodov) sa dostali cez 600 bodovú hranicu. Potešilo aj  8. miesto jej oddielovej kolegyne Niny Machovej (r. 2001), ktorá bola najmladšou z finálovej osmičky. Kvalitné výkony dosiahli aj ďalšie víťazné zástupkyne nežného pohlavia: juniorka Alica Poljovková (r. 2004, ŠSK Zvolenská Slatina) – 589 bodov, či kadetka Janka Jánošková (r. 2005, ŠSK Košice) – 585 bodov. Excelentný výkon v tejto disciplíne (VzPu – 60) podal medzi mužmi čerstvý majster Európy Patrik Jány, člen Dukly Banská Bystrica (marec 2022 v nórskom Hamare),  keď všetky jeho strely skončili v desiatke, za čo nazbieral 630.5 bodov a odniesol si suverénne aj Cenu primátora mesta Šaľa Jozefa Belického. Medzi pištoliarmi získal toto ocenenie jeho oddielový kolega, reprezentant Slovenska Marek Kostúr (r. l998) za výkon 575 bodov v disciplíne Vzduchová pištoľ  60 (ďalej iba VzPi), keď za sebou zanechal  skúsených ex reprezentantov Pavla Koppa – 574 bodov (r. 1974, ŠKP Martin) a Jána Faba – 571 bodov (r. l963, ŠKP Bratislava).  

Kvalita nechýbala ani  v nedeľu.                                                                                      
O tom, že reprezentanti Slovenska prišli k šalianskemu Váhu dobre pripravení svedčí aj skutočnosť, že aj v druhom dni  videla šalianska športová hala opäť kvalitné výkony. Teší, že sa opäť presadili strelci v oboch  kategóriách. Zástupkyňa ženskej Daniela Demjén – Pešková zopakovala svoje prvenstvo a v nedeľu vyhrala hlavnú  disciplínu VzPu – 60 s výborným nástrelom 596 a bodovým ziskom 627.1, keď jej na chrbát dýchali reprezentačné kolegyne:  Jana Hyblerová – 624.6 a Diana Bieniková (ŠKP Bratislava) – 621.8 bodu, pričom šalianskej strelkyni  Klaudii Kolárovskej na 4. mieste   ktorá sa zlepšila chýbali k stupňu víťazov iba necelé dva body. Výborne si počínala aj juniorka Monika Havelková (r. 2003 – Beta 77 Holíč) so ziskom 603.7 bodov. Jednotka medzi mužmi Patrik Jány sa dobre vyspal aj na nedeľný pretek, keď nedal svojim súperom šancu a zvíťazil po nástrele 599 a so ziskom 628.9 bodu.
Už istý účastník letných olympijských hier v Paríži (v roku  2024) Patrik Jány sa tak dobre „otestoval“ pred svetovým finále v Káhire (poznámka: v konkurencii svetovej špičky vybojoval o týždeň neskôr v vzduchových disciplínach bronz a 8. miesto „!). V Šali však dosiahli dobré výsledky aj mládežníci, keď juniori Adrián Pavlík (r. 2003), v disciplíne VzPU - 60 dosiahol výkon 592 bodov (poznámka: vyhral po oba dni), a už spomínaná  juniorka  Alica Poljovková (r. 2004, obaja  Zvolenská Slatina) s hodnotným výkonom 589 bodov. Pozornosť si však zaslúžil aj kadet Dávid Harrer – 577 bodov (r.2006, ŠSK Jarovce), ktorý vyhral preteky po oba dni.

Medaile zostali aj v regióne.              

V silnej slovenskej streleckej konkurencii sa nestratili ani regionálni reprezentanti, ktorí vybojovali šesť medailových umiestnení. S dvojnásobným striebrom sa môže pochváliť v disciplíne VzPu – 40 najmladší šaliansky strelec Lukáš Marček (r. 2009), keď ho po oba dni predstihol iba Matej Černák (r. 2007, ŠSK Liptovský Hrádok) . Ďalšie striebro si  odniesol v rovnakej disciplíne aj senior Marián Rácek z ŠSK Bánov (r. 1962), keď lepšiu mušku mal v oboch súťažných dňoch iba Róbert Láska (r. 1968, Žiar n/H). Striebro putovalo aj do Mojmíroviec, vďaka bývalému reprezentantovi Tomášovi Obložinskému (r. 1976) v disciplíne VzPi – 60. Vďaka šalianskej kadetke Lenke Mihovej (r. 2005) bola medailová zbierka rozšírená aj o bronz v disciplíne VzPu – 40, rovnaký kov si vybojoval medzi dorastencami Maximilián Oslanec (r. 2007)v disciplíne VzPi – 40). Táto bilancia však  mohla byť aj bohatšia, keď šalianski reprezentanti: Klaudia Kolarovská (r. l998, kategória žien), juniori Patrik Pistovič (r. 2004) a Peter Porubský (r. 2003) skončili s malým bodovým odstupom tesne za stupňom víťazov a rovnaké umiestnenie získal aj pištoliar kadet Jakub Cagáň (r. 2007, ŠSK Vráble).  
   
„ Teší nás, že sa nám vďaka výbornej spolupráci a pomoci Mesta Šaľa, Šalianskeho streleckého klubu a Slovenského streleckého zväzu zhodnotil  záverečné kolo Slovenskej streleckej Extraligy v streľbe zo vzduchových zbraní, preteky Ligy talentovanej mládeže,  ktorá bola tiež aj Cenou primátora mesta Šaľa bývalý predseda  ŠSK Šaľa Ľudovít Kováč. Rekordná pretekárska účasť, hádam najkvalitnejšia výkonnostná úroveň, ale aj umiestnenia regionálnych strelcov, ako aj vybojované miestenky na šampionát Slovenska boli odmenou pre organizátorov a vyvrcholením hodnotného podujatia v závere roka .“ Jedno z najúspešnejších olympijských športových odvetví Slovenska si takéto podujatie aké sa vydarilo v Šali zasluhuje.
 
                                                                                                          JOZEF  SKLENÁR