Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 07.07.2021 - 17:00  //  aktualizácia: 07.07.2021 - 17:08  //  zobrazené: 4229

SSC zrušila verejné obstarávanie na obchvat mesta Šaľa

Naše mesto dostalo včera informáciu, že Slovenská správa ciest zrušila verejné obstarávanie na obchvat mesta Šaľa. Považujeme to prinajmenšom za nekorektný krok. Dopravná situácia v našom meste spôsobuje nielen občanom nášho mesta problémy, ale paralyzuje aj celý región. Je preto priam proti zdravému rozumu, že prišlo k tejto situácii. Nie mesto by sa malo prosiť štátu, ale štát mestu, aby mohol postaviť obchvat tak strategického dopravného ťahu, z juhu Slovenska do hlavného mesta. Mesto Šaľa vyvinulo mimoriadne, takmer každodenné úsilie vo vzťahu ku kompetentným inštitúciám. Klopali sme na všetky dvere, písali žiadosti, petície, pripájali sme sa k aktivitám upozorňujúcim na neúnosnú situáciu, pozývali sme čelných predstaviteľov, realizovali stretnutia, riešili sme regionálne situácie, s ktorými si štát nevedel rady.... Napriek tomuto nadštandardnému úsiliu – keďže mesto nie je obstarávateľom, ale len dotknutou, ba v tomto kontexte priam poškodenou stranou - sa kompetentní rozhodli zrušiť súťaž.

Aké bolo zdôvodnenie?  Slovenskej správe ciest bolo v priebehu procesu vyhodnotenia ponúk v rámci verejnej súťaže doručené rozhodnutie Riadiaceho výboru prioritných osí 1 až 6 Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, a to na základe hlasovania členov riadiaceho výboru, ktorý na svojom zasadnutí rozhodol, že Národný projekt I/75 Šaľa obchvat, vyraďuje zo zoznamu národných projektov OPII, čoho dôsledkom je strata finančného krytia uvedenej zákazky. Slovenská správa ciest sa teda bude uchádzať o finančný príspevok pre projekt obchvatu Šaľa z OP Slovensko v horizonte roku 2022.

Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal sa 31. marca 2021 na pôde Mestského úradu v Šali vyjadril, že ak do 30. júna 2021 bude získané stavebné povolenie na úsek 0 až 3 kilometre, SSC môže vyhlásiť víťaza verejného obstarávania a obchvat môže byť financovaný z pôvodných zdrojov. Ak by sa nepodarilo získať toto stavebné povolenie, muselo by byť vyhlásené nové obstarávanie a projekt by bol rozdelený na dve časti tak, aby sa samostatne stavala tá časť, ktorá už má vydané stavebné povolenie a samostatne by sa potom súťažila druhá časť.

Po tomto stretnutí štátne orgány aj mesto Šaľa intenzívne pracovali na tom, aby sa získalo stavebné povolenie na úsek 0 až 3 kilometre, a aby sa tak s výstavbou obchvatu začalo čo najskôr.  Primátor Šale sa v máji stretol s vlastníkom územia, ktorý po spoločnom stretnutí stiahol všetky námietky. SSC tak potom podala žiadosť na vydanie stavebného povolenia na úsek 0 až 3 kilometre. Podľa našich informácií by malo byť vydané právoplatné stavebné povolenie 12. júla 2021. Cítime sa preto oklamaní a rozčúlení rozhodnutím o zrušení súťaže.

Okrem iných stretnutí sa primátor Šale stretol 25. mája 2021 aj so štátnym tajomníkom Ministerstva dopravy a výstavby SR Jaroslavom Kmeťom, kde ho štátny tajomník ubezpečil, že pre štátne orgány je výstavba obchvatu hlavnou prioritou.

Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal zároveň mestu prisľúbil, že 30. júna 2021 sa opäť stretne s vedením mesta Šaľa, kedy sa malo rozhodnúť, či sa pôjde podľa pôvodného plánu, alebo nového, v závislosti od toho, či sa do 30. júna podarí získať právoplatné stavebné povolenie na úsek 0 až 3 kilometre. Urobili sme teda prvé aj posledné, čo bolo v našich možnostiach,  avšak minister dopravy a výstavby SR ani po oficiálnom pozvaní do nášho mesta, sa návštevy nezúčastnil, ani sa k nej nevyjadril a oznam o zrušení verejného obstarávania na obchvat mesta Šaľa sa dozvedáme len z doručeného listu od Slovenskej správy ciest.

Na mieste je teda otázka, kto a prečo má záujem na takomto postupe. Pravdivú odpoveď na ňu minimálne v tomto čase, žiaľ, nedostaneme. Napriek tomu sa odmietame nečinne prizerať panským huncútstvam a neidentifikovateľným záujmom. Šaľa potrebuje obchvat, a tak ako oň vedenie nášho mesta bojuje posledných 7 rokov, nepoľavíme ani teraz, ani v budúcnosti, kým zdravý rozum nezvíťazí.

(DH)