Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 03.05.2020 - 08:25  //  aktualizácia: 03.05.2020 - 11:53  //  zobrazené: 1774

Tréner Packa ukončil hádzanársku misiu v Šali

Tréner Packa ukončil hádzanársku misiu v Šali

Hádzanársky mohykán Ján Packa ukončil pôsobenie na lavičke troj násobného federálneho majstra ČSFR a osem násobného majstra Slovenska hádzanárok Slovan Duslo Šaľa.

Ján Packa (nar.1952 vo Vlčanoch) začínal klubovú hráčsku dráhu počas mládežníckych rokov  v Spartak SMZ Dubnica (r.1968 – 1971) a potom dlhých 18 rokov (r. 1971 – 1988) hájil farby ČH Bratislava. Bol dlhoročnou brankárskou oporou Československej reprezentácie (poznámka: 120 krát reprezentoval), štartoval na dvoch svetových šampionátoch a v roku 1976 aj na Olympijských hrách v Montreale. Trikrát (v rokoch 1975, 1976, 1978) bol vyhlásený za najlepšieho hádzanára Slovenska a v roku 1976 aj Československa. Na sklonku aktívnej hráčskej ligy pôsobil rok v nižšej nemeckej hádzanárskej lige.

Malej koženej lopte sa venoval aj po skončení aktívnej činnosti a to na trénerskom poste. Pôsobil ako asistent v tom čase v špičkovom európskom klube rakúskom HYPO Nederösterreich, kde mal na starosti brankárky, ale rovnako aj v rakúskej reprezentácii. Dvakrát (1997 a 2019) viedol slovenskú ženskú reprezentáciu a  viac rokov pôsobil na Slovensku aj na klubovej úrovni (poznámka: pred Šaľou trénoval v Michalovciach, kde s Iuventou získal aj majstrovský titul) a od leta 2019 prevzal už po druhý krát trénerskú taktovku pri ženách šalianskeho Dusla.                                 

Zatiaľ, čo pri prvom trénerskom pôsobení v roku 1997 viedol Ján Packa skúsený hráčsky kolektív, ktorý mal vďaka maximálnej podpore chemického kombinátu Dusla a ďalších sponzorov vytvorené profesionálne podmienky, pred necelým rokom prevzal mladý, ale  vývoja schopný  kolektív.

Z tohto družstva pred štartom tohto ročníka z rôznych dôvodov „vypadli“ (prerušenie a ukončenie aktívnej činnosti, dlho dobé zranenia,...): Ladicsová, Kúrňavová, Blehová, Vargová a najmä „dispečérka“ družstva Ivana Bahýlová. Napriek týmto zmenám sa zverenkyne trénera Packu smelo pustili do súperov a boli svojou nebojácnou a dynamickou hrou postrachom a veľkým nebezpečenstvom pre súperov. Nečudo, že potom o šalianskom kolektíve neraz písali české média, že prichádza k nim  „víchor od Váhu“. Bronzové umiestnenie po polovičke súťaži, keď Šaľa prehrala iba tri duely: v 2. kole doma s Michalovcami 21:25, nečakane v 4. kole v Písku (poznámka: predtým Sokol šesť rokov dozadu nezískal v 12 zápasoch so Šaľou ani bod !) a v 8. kole prehrala v Moste 32:31, ktorý prešiel základnou časťou ako nôž maslom, keď prehral iba jediný zápas v Porube 26:25. Šaľa však mala suveréna súťaže na lopatkách, keď necelých šesť minút pred koncom viedla  ešte  26:31 !!!  Ak by bolo Duslo tento zápas dotiahlo do víťazného konca, bolo by sa stalo víťazom prvej polovičky súťaže, pred Mostom a Michalovcami (poznámka: tabuľka by mala po 13. kole takúto podobu: 1. Šaľa – 24 bodov, 2. Most - 24 bodov, 3. Michalovce 23 bodov). Iuventa prehrala totiž v 6. kole v Moste 26:25, v 7. kole doma remizovali so Sláviou Praha 26:26 a v 9. kole prehrala v Dunajskej Strede 26:24), čo by bolo veľkým šokom pre hádzanárskych odborníkov !!!

V odvetnej časti však prišla na hráčky Dusla zdravotná „pohroma“, keď postupne pre zranenie vypadla brankárka Novotná (reprezentantka Česka), ale aj  Pócsiková, Trepáčová,  a Némethová (všetko reprezentantky Slovenska), ktoré chýbali v odvete v šiestich (poznámka: prvé tri hráčky) a najlepšia strelkyňa Némethová s 96 gólmi rovnako ako Pócsiková (dokonca v 8 majstrovských dueloch z jedenástich odohraných), čo bolo pre mladý kolektív citeľným oslabením. Napriek tomu, skončili zverenkyne Jána Packu v nedokončenej súťaži (poznámka: z dôvodov pandémie koronavírusu COVID – 19 chýbalo do konca základnej časti odohrať posledné dve kolá) na 4. – 5. mieste, keď získali spolu s Porubou po 31 bodov v konkurencii 14 družstiev Česka a Slovenska. Z hľadiska možných bojov v slovenskej časti  play – off  teda skončilo Duslo suverénne na druhom mieste (poznámka: najlepšia bola Iuventa), keď  desiata Dunajská Streda zaostala v tabuľke za Šaľou o 14 bodov a jedenásty Prešov, ktorý získal v základnej časti 14 bodov zaostal za Duslom dokonca o 17 bodov!.                                                                 

Škoda, povedal pre média úspešný hádzanár a tréner Ján Packa, že sme sa nedočkali play – off, ktoré nasleduje po dlhodobej súťaži. Sú to iné zápasy ako v základnej časti, má to iný náboj a hrá sa aj v inej atmosfére (poznámka: v Česku riadiaci orgán ČZH rokuje s kandidátmi po 24. kole MOL ligy o jeho odohraní). Ak by sa bola súťaž dohrala,  mohlo byť ešte „veselo“ nakoľko Prešov mal dobré družstvo, kvality ukázala aj Dunajská Streda a Iuventa sa posilnila. Škoda, že sa neodohral finálový turnaj  Slovenského pohára v Bardejove (marec 2020). Ten  by aj vrátane nášho družstva naznačil  silu a kvalitu jednotlivých tímov pred play – off.“ Podľa poslednej oficiálnej informácie Slovenského zväzu hádzanej v prípade, že by sa súčasná zdravotná situácia stabilizovala, mohol by sa finálový turnaj Slovenského pohára odohrať v auguste 2020.  „ Vzhľadom k tomu, že riadiaci orgán SZH povedal Ján Packa základnú časť MOL ligy zrušil, jeho výsledky anuloval a nie je ani možnosť tréningového procesu akceptoval som danú situáciu, s vedením HK Duslo Šaľa sme sa korektne dohodli a ukončil som pôsobenie na lavičke Dusla, hoci pôvodná zmluva bola do mája 2020. Niekoľko mesiacov naspäť som dostal dokonca od vedenia návrh na jej predĺženie, ale ako som avizoval už pred štartom ročníka, chcel som zotrvať pri Váhu iba rok.“  Prácu s ambicióznym šalianskym družstvom si tréner Packa pochvaľoval, nakoľko podľa jeho vyjadrenia„   je v šalianskom kolektíve 5 – 6 hráčok, ktoré môžu hrať za slovenskú reprezentáciu. Z Námethovej môže byť druhá Dubajová, progres ukázali Rácková, Pócsiková, talent majú Trepáčová, Obstová a Furgaláková...“  Veľká škoda, že sa nemohla ukončiť základná časť MOL ligy, Slovenský pohár a play – off.   

Mrzí to trénera, vedenie hádzanárskeho klubu, ale aj  rodinu priaznivcov šalianskej hádzanej, ktorá aj touto cestou ďakuje trénerovi (poznámka: tréner Ján Packa nedá na šalianske obecenstvo dopustiť) za pekné hádzanárske zážitky, ktoré pre nich pripravil aj s dievčatami v priebehu nedokončeného ročníka 2019/2020 MOL ligy.  V jeho ďalšom pôsobení na hádzanárskych palubovkách (poznámka: v médiách priznal, že ak by prišla zaujímavá ponuka tak by sa nad ňou zamyslel) mu želá veľa športovej pohody hádzanárska rodina v Šali a regióne, v osobnom živote prajú veľa zdravia  jemu aj rodine, s ktorou si teraz užíva množstvo  spoločných aktivít, na ktoré nebolo v minulosti až toľko času.

JOZEF SKLENÁR     

Poznámka: spracované aj z dostupných materiálov v českých a slovenských médiách. 

titulná foto: slovakhandball.sk