Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 22.01.2021 - 13:11  //  aktualizácia: 22.01.2021 - 16:27  //  zobrazené: 2133

Úspešná bilancia šalianskych plavcov - dokončenie.

V mládežníckej plaveckej lige tretie miesto

Šaliansky KŠP Tritón a jeho nástupca Klub vodných športov Barakuda (poznámka: od 1.1.2015), sa radia  v histórii 17. ročníkov Slovenskej plaveckej ligy mládeže (poznámka: v súčasnosti štartujú plavci v kategóriách „C“ r. 2005 až po „E0“ r. 2011 a mladší) tretie miesto, keď v rokoch 2008 a 2009 sa stali dokonca víťazmi (poznámka: pred Šaľou sa umiestnili iba zvolenské kluby Careta a Calypso, ktoré už neexistujú, nahradil ich pred tromi rokmi nový klub Vodný svet Zvolena), ako aj ďalší šaliansky klub ŠK Hurrican (poznámka: vznikol vo februári 2017) sa nechceli v nedávno ukončenom roku uspokojiť s umiestnením v strede 10 členného pretekárskeho peletónu, čo potvrdili najmä plavci Barakudy hneď v 1. kole SPLM v Trenčíne, kde sa im podarilo opäť preniknúť do vedúcej trojice slovenských klubov, keď jeho plavci získali 430 bodov (poznámka: 1. Žralok Bratislava 1422 bodov, 2. Delfín Žilina 942 bodov), keď najväčším bodovým ziskom v kategórii „C“ prispela Petra Kissová (1 x 1. miesto, 1 x  2. mieste a jedno 4. miesto). V kategórii „D“ bolo cenné  3. miesto Sofii Hagarovej  (r.2008), ale aj bodové zisky jej kolegýň Barbory Martinčekovej (r. 2008) a Dominiky Frantovej (r. 2007). V kategórii „E“ vybojoval striebro Jakub Urbán (r. 2009), bodovo prispeli aj taktiež Norbert Vanko (r. 2010) a Patrik Adamkovič (r. 2009). Zahanbiť sa nedali ani najmladší adepti v kategórii „E0“. Marcel Resö vyplával dve 3. miesta, medzi dievčatami  talentovaná Anabela Takácsová dokonca vyhrala tri disciplíny a dva x druhá skončila ďalšia členka KVŠ Jana Hajdučíková (obe r. 2011).  Druhý šaliansky zástupca ŠK Hurrican so ziskom 271 bodov skončil v Trenčíne na 5. mieste. Najviac zabodovala Alexandra Slišková (r. 2006), ktorá v kategórii „C“ získala zlato a striebro, bodovo prispeli aj kolegyne Nina Pivková a Rita Vargová v kategórii „E“, ale aj najmladší kluboví plavci v kategórii „E0“.  O bronz a ďalšie bodové zisky sa pričinil Matej Suchý (r. 2011) a rovnako aj o rok mladšia Dorota Chovancová.      

Šalianski plavci, ktorí už „vyrástli zo SPLM“, majú možnosť s ďalšími rovesníkmi štartovať v Slovenskej lige, čo aj v Trenčíne využili, keď Zuzana Hrašková vyhrala v kategórii „A“ všetky tri disciplíny. Tri medailové umiestnenia dosiahol aj jej kolega Jakub Kozmer (2 x 1. a raz 2. miesto) a o rok mladší Benjamín Barczi (r. 2004), ktorý skončil 2 x na druhom a raz na treťom mieste. Suverénne si počínala v Slovenskej lige aj plavkyňa Hurricanu Sára Suba, ktorá v kategórii „B“ vyhrala všetky tri disciplíny a jedno druhé miesto získala aj oddielová kolegyňa Tereza Chovancová.  

Dobrým počinom sekcie plutvového plávania bolo, že sledovalo situáciu s vývinom pandémie u nás a stihlo v druhej polovičke septembra za sprísnených hygienických opatrení uskutočniť v Žiline 2. kolo SPLM a Slovenskej ligy, v ktorom sa opäť darilo plavcom šalianskeho  KVŠ Barakuda, pričom druhý šaliansky plavecký klub ŠK Hurrican neštartoval (poznámka: zdravotné dôvody, prechod niekoľkých plavkýň do susedného KVŠ, na viac Sára Suba jedna z najlepších slovenských pretekárok odišla na zahraničné štúdium do maďarského Debrecínu).  Šalianski plavci s „mini“ posilami dali o sebe v SPLM vedieť už v najstaršej „C“ kategórii, keď svoj prestup do KVŠ hneď pokrstila dvomi prvenstvami Alexandra Slišková, ďalšie prvenstvo a jedno striebro pridala aj Petra Kissová.  V kategórii „D“ potešil „návrat“ talentovaného Petra Csikósa (r. 2007) nielen do bazénu, ale aj na stupne víťazov, keď sa po jednom víťazstve a dvoch druhých miestach stal so 142 získanými bodmi aj najúspešnejším plavcom v tejto kategórii. Ziskom ďalších bodov a bronzu v tejto kategórii sa pridala aj Sofija Hagarová a bodové konto navýšila aj jej kolegyňa  Barbora Martinčeková (r. 2008). Napriek tomu, že v kategórii „E“ sa medzi chlapcami KVŠ kovu nedočkal, bodové zisky Urbána, Adamkoviča a Vanka potešili. Zastúpila ich kolegyňa Anabela Takácsová, ktorá tri krát do hmatla na druhom mieste. Podstatne vyššie bodové zisky sa odzrkadlili aj v tabuľke SPLM po 2. kolách, keď si KVŠ Barakuada so ziskom 1.344 bodmi upevnil 3. miesto, keď ho predstihol Delfín Žilina – 1849 bodov a suverén a obhajca prvenstva Žralok Bratislava (poznámka: má aj najväčšiu plaveckú základňu), ktorý získal 2. 991 bodu. Štvrtý v poradí Neptún Bratislava – 641 bodov, stráca na Šaľu viac ako 700 bodov. Ďalší šaliansky ŠK ŠK Hurrican s 271 bodmi je na siedmom mieste v 10. člennej tabuľke.    

Šalianski plavci sa vyznamenali aj v Slovenskej lige (poznámka: nahradila Slovenský pohár), kde v najstaršej „A“ kategórii nielenže vybojovali 4 prvenstvá (2 x Zuzana Hrašková + bronz a rovnako nový kolega Lukáš Kalník,  r. 2001), ktorý pridal aj striebro a na viac sa vyznamenal v disciplíne 400 metrov BF aj rekordným zápisom. Obaja sa taktiež stali najúspešnejšími plavcami v tejto kategórii. Rovnaký scenár mala aj  „B“ kategória, kde medzi mužmi bol najlepší Benjamín Barczi (dve prvenstvá a raz druhý), pred Jakubom Kozmerom (1 x prvý a dva krát druhý), u dievčat bola suverénkou troj násobnou víťazkou ich kolegyňa Hana Vasiľová (r. 2004), a ak by bola štartovala  aj Sára Suba bola by bilancia úspechov  šalianskych plavcov podstatne bohatšia,

Štyri rekordy so šalianskym rukopisom 
 

Napriek neutešenej situácii aj v športovom hnutí zaradilo sa plutvové plávanie medzi niekoľko športových odvetví, ktoré stihlo v roku 2020 zorganizovať viacero plánovaných podujatí, na ktorých plutvoví plavci dosiahli rad hodnotných výkonov vrátane štyroch rekordných  zápisov, o ktoré sa v slovenskej plaveckej branži postarali plavci šalianskych klubov ŠK Hurrican a KVŠ Barakuda. Jeden z najväčších talentov slovenského plutvového plávania  vekom ešte juniorka Sára Suba (r. 2004, členka ŠK Hurrican Šaľa) už vo februári na 3. ročníku FINS cupu vyhrala disciplínu na 50 metrov RP v novom rekorde  00:17,12 sekundy a dosiahla viac ako 1,5 sekundy lepší čas než mala víťazka medzi seniorkami Beáta Bieliková - 00:18,91 sekundy. Druhý slovenský rekord bol vytvorený opäť v žilinskom bazéne a postaral sa o jeho prekonanie nový muž v kolektíve KVŠ Barakuda Lukáš Kalník, keď 400 metrov BF zaplával v čase 03:40,02 minúty, čím prekonal starý rekord Alexandra Rekoša (SC Senec) o viac ako 8 sekúnd !. Pod stromček ešte Sára Suba, (poznámka: preteky sa konali 13.12.2020 priniesla darčeky, keď na pretekoch v maďarskom Kecskemete vyhrala disciplínu 100 metrov PP (00:41,15 minúty) a na 200 metrov PP (01:32,83 minúty), zaplávala časy znamenajúce  vytvorenie nových slovenských rekordov. K čomu jej pravdepodobne pomohla už aj riadna tréningová a plavecká príprava v Debrecíne.  Bilancia šalianskeho plutvového plávania je naozaj vynikajúca.  Najväčším prianím úspešných šalianskych  reprezentantov do tohto roku je v prvom rade želanie pevného zdravia a v druhom rade už by sa konečne chceli predstaviť aj v domácom zrenovovanom bazéne Aquasport, nakoľko  dochádza, za tréningami a vodou do okolitých bazénov, ale aj Györu  je nielôen nákladná, fyzicly namáhavá a k zvyšovaniu výkonnosti veľmi neprospeje.

                                                             Jozef Sklenár                                                                                                                                                                                                                                                                                  Prílohy: archív KVŠ Barakuda a ŠK Hurrican Šaľa