Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 12.01.2021 - 23:27  //  aktualizácia: 13.01.2021 - 00:16  //  zobrazené: 1526

Úspešná bilancia šalianskych plavcov - I. časť.

Úspešná bilancia šalianskych plavcov  -  I. časť    

V závere náročného, nedávno ukončeného kalendárneho roka, ktorý priniesol pre športové hnutie, ale aj pre radových občanov na Slovensku, ale aj v Európe z dôvodov neutíchajúcej pandémii COVID 9 dosť hektické obdobie, ktoré neumožnilo športovcom z dôvodov prijatých opatrení naplno rozvinúť svoje športové majstrovstvo, ale niektoré športové odvetvia aj napriek viacerým prerušeniam nakoniec stihli absolvovať viacero domácich, ale aj zahraničných podujatí.  Medzi tých, na ktorých sa svojim spôsobom „usmialo šťastie“ v podobe termínov, kedy sa na športoviská mohli dostať a ukázať kus svojho umenia a "natrénovaného" boli aj vyznávači plutvového a rýchlostného plávania na Slovensku. Vzhľadom k tomu, že reprezentanti šalianskych plaveckých klubov KVŠ Barakuda a ŠK Hurrican sa radia medzi slovenskú plaveckú špičku s plutvami nemohli chýbať pri záverečnom bilancovaní schválených výsledkov a nových zápisov slovenských seniorských rekordov medzi najlepšími.. Dva dni pred Štedrým dňom uzreli svetlo sveta z kuchyne firmy MATES Bratislava, ktorá zabezpečuje v spolupráci so Slovenským zväzom potápačov a sekciou plutvového plávania cez časomieru všetky plavecké podujatia na Slovensku a tak sme sa dostali nielen k naj čerstvejším rebríčkom a  výsledkom plaveckých klubov v 17. ročníku Slovenskej plaveckej ligy mládeže ako aj k slovenským rekordom, ktoré prekonali plutvoví plavci  v  roku 2020.

Medzinárodné podujatia v presile
 

V úvode na Veľkej cene Přerova (poznámka: 18 slovenských a českých klubov) získali mladí šalianski plavci z KVŠ Barakuda a ŠK Hurrican 9 medailových  umiestnení z čoho bolo 6 prvenstiev (poznámka: 3 x Jakub Kozmer – r. 2003, raz mladík Jakub Urbán – r. 2009 obaja  KVŠ Barakuda a 2 x zvíťazila aj Alexandra Slišková -  r. 2006 z ŠK Hurrican). „ Vzhľadom k tomu, hodnotil vystúpenie šalianskych plutvových plavcov Štefan Mika (poznámka: prezident KVŠ Barakuda a viac rokov aj tréner plaveckej reprezentácie Slovenska), že nás už podľa schváleného kalendára plaveckých podujatí čakalo viac akcií, dali sme u moravských susedov možnosť „rozplávať“ sa a zasúťažiť mládeži, ktorá nás nesklamala.“ Vynikajúco si z tohto kolektívu viedol už spomínaný slovenský juniorský reprezentant Jakub Kozmer (r. 2003), ktorý vyhral v spoločných pretekoch so seniormi tri disciplíny a na viac aj jedno striebro (disciplína 50 metrov BF). A práve výborný čas 00:21,48 sekundy  (poznámka: mal hodnotu podľa plaveckých tabuliek CMAS  630 bodov, mu prinieslo v hodnotení plavcov vynikajúce tretie miesto). O 4 body väčšiu hodnotu mal výkon víťaza Jakuba Klimpara (r. 2001 – Lagúna Nový Jičín) a prvenstvo získal český reprezentant Dávid Musil (r. l997 -  čas na 200 metrov BF 01:43,34 minúty mal medzinárodnú hodnotu 736 bodov).  

Pri pohľade na súčasnú zdravotnú situáciu až teraz stúpla hodnota a kvalita druhej medzinárodnej akcie, ktorou bol 3. ročník FINS Cupu v Žiline (poriadateľ PK ŠKP Delfín).  Prítomnosť medailistov z európskych a svetových podujatí: Alex Mozszár a Dorota Pérnyesz (obaja Maďarsko), Ema Mária Unger (Rakúsko), slovenské plavkyne: juniorka Sára Suba (r. 2004, ŠK Hurrican), svetová a európska rekordérka  Zuzana Hrašková (r. 1999,  KVŠ Barakuda), ale potešil aj štart 3 - násobného juniorského svetového rekordéra Ádáma Bukora (r. l999), ktoré vytvoril ešte v šalianskych farbách, ale od 18 rokov získal maďarské štátne občianstvo. Medzinárodní medailisti sa činili, vo svojich disciiplínach nenašli premožiteľov a vyhrávali.  Vekom ešte juniorka Sára Suba k trom prvenstvám pridala v šprinte na 50 metrov RP časom 00:17,13 sekundy aj nový slovenský rekord.  Kroniku Hurricanu obohatila o zlato a striebro Alexandra Slišková (r. 2006) a tri bronzy pridala aj  Tereza Chovancová (r. 2004).  Ešte lepšie siviedlii plavci KVŠ Barakuda,  S tromi víťazstvami v posledných rokoch najlepšej slovenskej plavkyni Zuzany Hraškovej sa kalkulovalo, dve zlatá a striebro pridal Jakub Kozmer (r. 2003).  Po dve prvenstvá získali aj Petra Kissová (r. 2005), Hana Vasiľová a Benjamin Barczi (obaja r. 2004), ktorý získal ešte aj striebro. Pre medailistov zostali pekné pocity z kvalitných výkonov pred Svetovým pohárom v Maďarsku a pre ostatných a najmä mladých plavcov spomienky a zážitky so spoločných stretnutí so svojimi vzormi.

Viac ako 50. tisícový Eger bol otváracou akciou 14. ročníka seriálu Svetových pohárov v rýchlostnom a plutvovom plávaní, kde štartoval rekordný počet plavcov z 93 troch plaveckých klubov Európy, Afriky a Ameriky.  Nechýbali  ani zástupcovia 7 slovenských a 11 českých klubov, vrátane plavcov šalianskych KVŠ Barakuda a ŠK Hurrican. O kvalite na SP v Egeri hovorí štart viacerých európskych a svetových medailistov: Petra Szenánszky (r. l994, Maďarsko), taliansky veterán Stefano Figini (r. l988), Alena Parschina (r. l999, Rusko), Alexander Odynokov (r. l995, Ukrajina), ako aj ďalší, ktorí štartovali  v Žiline. Šalianske plávanie opäť potvrdilo kvalitu, keď v bodovom hodnotení klubov skončil KVŠ Barakuda (Zuzana Hrašková, Jakub Kozmer, Hana Vasiľová a Benjamin Barczi) na 18. mieste z 93 klubov. ŠK Hurrican (Sára Suba, Tereza Chovancová, Alexandra Slišková a Katarína Zlatošová) obsadili vynikajúcu 28. priečku. Najväčšiu zásluhu na úspechoch  mali lídri oboch klubov, keď Zuzana Hrašková vybojovala v Egeri tri  medaile.  Na 100 metrov BF skončila Hrašková tretia  (poznámka: 42 plavkýň, vyhrala svetová rekordérka  Petra Szenánszký  SC Debrecéni).  V disciplíne 400 metrov BF obsadila 2. miesto za Vargovou (r. l996 NCM Káposvár). Všetko si však vynahradila v disciplíne na 200 m BF, ktorú vyhrala s časom1:46,66 minúty a najväčšiu konkurentku Júliu Grigorievu (r. 2000, Rusko) predstihla o tri sekundy.  Juniorská svetová medailistka  Sára Suba na 50 m AP obsadila 3. miesto (42 plavkýň - vyhrala ruska Vlada Markina) a rovnaký kov získala aj na 100 m PP (zvíťazila Sofia Grechko, r. 2005, Ukrajina).  

Výborné výsledky šalianskych plavcov v Egeri boli dobrou predzvesťou pred  plaveckými pretekmi v rámci ďalších kôl XIV. ročníka Svetového pohára, ale bohužiaľ,  pre nárast pandémie u nás, ale aj v Európe a na svete sa už viac kôl Svetového pohára z dôvodov prísnych opatrení nestihlo uskutočniť !!!  (poznámka: o úspechoch šalianskych plavcov v rámci Slovenskej plaveckej ligy mládeže a Slovenského plaveckého pohára Vás poinformujeme  v druhej časti bilančného materiálu.

                                                                   Jozef  SKLENÁR                                                                                                                               Foto: Dana Duchoslavová a archív ŠK Hurrican Šaľa