Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 10.06.2020 - 09:26  //  aktualizácia: 10.06.2020 - 09:33  //  zobrazené: 1965

Uvoľňovanie opatrení v Domove dôchodcov Šaľa

Na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky OLP/4593/2020  dochádza k postupnému uvoľňovaniu opatrení prijatých v dôsledku šírenia sa nákazy COVID -19.  Toto uvoľňovanie sa dotýka aj klientov nášho zariadenia a teda po dlhej dobe sa aj klienti aj rodinní príslušníci budú môcť opäť stretávať.

K uvoľňovaniu opatrení v sociálnych službách je však nevyhnutné   pristupovať veľmi opatrne, nakoľko sú poskytované ľuďom  s vysokými zdravotnými rizikami.  Je potrebné byť aj naďalej veľmi opatrní a obozretní, aby sme riziko nákazy u tejto skupiny ľudí nepodcenili.

Aj v prípade schválenia plánu by však klienti a ich rodinní príslušníci mali v záujme ochrany ostatných klientov rešpektovať obmedzujúce opatrenia, ktoré s ohľadom na podmienky a možnosti konkrétneho zariadenia stanoví poskytovateľ sociálnej služby,  uviedol ďalej rezort  práce.

V súvislosti s uvoľňovaním opatrení v zariadení sociálnych služieb sa aj Domov dôchodcov v záujme ochrany svojich klientov rozhodol prijať nasledovné opatrenia:

Návštevy klientov budú povolené v obmedzenom režime od 15.06.2020 za dodržania týchto podmienok:

  • Brány domova budú pre rodinných príslušníkov a návštevy klientov otvorené denne od 13.oo  do 16.oo hod.
  • Pred návštevou je potrebné nahlásiť sa telefonicky na t.č. 031 783 83 90 , kde sa zaeviduje návšteva klienta, počet osôb, dátum a čas návštevy.
  • Návštevy nemôžu vstupovať do budovy zariadenia, môžu sa pohybovať iba vo vyhradených priestoroch areálu.
  • Priestory pre návštevy budú označené nápisom priestor pre návštevy.
  • Návštevy môžu byť realizované zatiaľ iba na nádvorí zariadenia pre chodiacich klientov a v prípade priaznivého počasia aj pre klientov s obmedzenou možnosťou pohybu ( vozíčkar).
  • Je nevyhnutné, aby návštevy pri vstupe do zariadenia používali ochranné rúška,  jednorazové rukavice a dodržiavali dvojmetrové vzdialenosti od ostatných klientov
  • Návštevník nesmie mať príznaky žiadneho respiračného ochorenia, teploty a nesmie byť v kontakte s osobami s pozitívnou cestovateľskou anamnézou.
  • V jednom dátume môže mať návštevu maximálne 10 klientov.
  • Návštevy sa môžu zúčastniť  maximálne dve dospelé osoby bez prítomností detí.
  • Návšteva  môže zotrvať v areáli s klientom maximálne po dobu 30 minút.
  • V priebehu návštevy je možné priniesť klientovi nápoje, drobné trvanlivé potraviny najlepšie v originálnom balení a hygienické potreby.

Tieto opatrenia  budú platiť do obdobia, kým nepríde k ďalšej fáze uvoľňovania opatrení v zariadení sociálnych služieb.

„Chcela by som na tomto mieste požiadať a poprosiť všetkých rodinných príslušníkov a príbuzných našich klientov o dôsledné dodržiavanie týchto nami prijatých opatrení,  aby   zodpovedným  prístupom neohrozovali svojich najbližších a v neposlednom rade aj ostatných klientov zariadenia. „

 

 

                                                                                   PhDr. Janka Hušvétyová                      

                                                                                                riaditeľka