Domov   >  Kultúra
publikované: 16.09.2020 - 13:38  //  aktualizácia: 16.09.2020 - 19:23  //  zobrazené: 2686

DIVADELNÍCTVO V REGIÓNE

V Štátnom archíve v Šali sa 11. septembra konala medzinárodná konferencia Divadelníctvo v regióne. Jej súčasťou bola vernisáž výstavy, ktorá je verejnosti prístupná až do júna 2021. Na baneroch si môžete prečítať skutočne zaujímavé historické udalosti. Vedeli ste, že najstarší záznam o odohraní divadelného predstavenia v Uhorskom kráľovstve je z nášho mesta a pochádza z roku 1601?

V priestoroch dnešného kaštieľa ho odohrali poslucháči teológie. Predstavenie sa volalo Víťazný Jozef. Prečítať si však môžete aj ďalšie zaujímavosti. Vystavené sú i predmety, fotografie či dobové propagačné materiály.

Záverečná časť výstavy je venovaná zmapovaniu posledných dekád divadelníctva v Šali i vo Veči. Nájdete tu množstvo pútavých fotografií a dokumentov. Miestni divadelníci ich majú za posledné storočie celkom dobre zmapované, keďže podobnú výstavu robili už v roku 2016 a chystajú vydať knižnú publikáciu o tunajšom divadelníctve.

Stačí zazvoniť na zvonček kaštieľa. Ochotný personál archvívu vás pustí dnu, a vy si výstavu môžete pozieť bezplatne. Odporúčam!

Miro Demín

PS: Všetkým organizátorom výstavy patrí veľká vďaka!