Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 03.05.2021 - 14:16  //  aktualizácia: 03.05.2021 - 14:19  //  zobrazené: 1435

V ZŠ J. C. Hronského v Šali vytvorili galériu s výtvarnými prácami žiakov

V Základnej škole Jozefa Cígera Hronského v Šali vytvorili galériu s výtvarnými prácami žiakov. Nachádza sa na poschodí školy. Steny zdobí séria rozličných malieb a kresieb s rôznou tematikou. Vznikli počas hodín výtvarnej výchovy. Ojedinelý projekt nadviazal na vybudovanie dvoch oddychových kútikov na chodbách. 

„Hovorí sa, že esteticky pekné prostredie u detí podnecuje ich tvorivosť. A preto sme sa v čase, keď ich prevažná časť študovala dištančnou formou, rozhodli, že steny na chodbách vyzdobíme výtvarnými prácami našich žiakov. Ani sme si tým neuvedomili, že sme tým symbolicky vytvorili originálnu galériu," hovorí jedna z učiteliek Jana Nosková. 

Nápad vznikol pri jednej spoločnej diskusii. „Umeleckých diel sme mali neúrekom, ale chýbali nám rámy. Verejnosť sme preto oslovili s prosbou o ich darovanie. Odozva mala veľký úspech. Diela zarámovali učiteľky Jana Lenická, Katarína Sedlárová, Naďa Fekete Petrová, Andrea Zemková a Stanka Kostková. Pridal sa i školník," opísala práce Nosková. 

„Projekt ukazuje kreatívne nápady viacerých žiakov. Inšpiruje a pozýva aj ďalších, aby boli tiež kreatívni. Zároveň vychováva ku kráse, kultúre a umeleckému cíteniu. Sme radi, že sme vytvorili u nás priestor, ktorý v spolupráci s deťmi ožil a podnieti ich tvorivosť aj pri ostatných predmetoch," dodáva učiteľka Nosková. 

ZŠ Jozefa Cígera Hronského v Šali