Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 14.01.2022 - 14:59  //  aktualizácia: 14.01.2022 - 15:43  //  zobrazené: 2032

Vody v artézskej studni je zrejme dostatok

Slabý prúd vody z artézskej studne na Hornej ulici trápi mnohých. Dobrou správou je, že problém rieši primátor Šale aj s vodármi, ktorí sú ochotní pomôcť. Piatkové prešetrenie artézskej studne nasvedčuje tomu, že tento vzácny zdroj vody sa bude dať zachrániť.

„Artézske studne sú jeden z atribútov, ktoré tvoria ducha tohto mesta. Patrí to sem historicky. Množstvo ľudí si berie artézsku vodu, lebo sú na ňu zvyknutí, lebo je lepšia, z rôznych dôvodov. Preto sa veľmi teším, že sme našli podporu u pani technickej riaditeľky ZVS v Nitre Moniky Budaiovej, ktorá sa nám pokúsi pomôcť,“ vyjadril sa primátor Jozef Belický k problematike. O spoluprácu požiadal Západoslovenskú vodárenskú spoločnosť v Nitre ešte v októbri minulého roka, v decembri sa zástupcovia vodárenskej spoločnosti prišli pozrieť na miesto. Ako sa vodári vyjadrili v decembri, znížený prítok vody môže byť spôsobený technickým problémom alebo nedostatočným zdrojom vody. V piatok 14. januára sa pozreli vodári spolu s primátorom Šale na výdatnosť studne. „Uvoľnením poklopu vrtu hladina vody znížením tlaku klesla, ale následne sa  postupne zvyšoval vodný stĺpec, čo je znakom toho, že v samotnej studni je dostatok vody. To je správa, ktorá nás utvrdila v tom, že môžeme pokračovať ďalej,“ vysvetlila Monika Budaiová, výrobno-technická riaditeľka ZVS. Podľa dnešných zistení voda zrejme uniká cez prívodné potrubie, ktoré má dĺžku asi 80 metrov. Potrubie preto bude zrejme nutné vymeniť. „V ďalšom kroku zmonitorujeme studňu kamerou, aby sme zistili, v akom stave je potrubie vrtu,“ dodala Budaiová.

Osud artézskej studne jej nie je ľahostajný, je totiž Šaľanka. „Záleží mi na tom, aby sme si v našom meste udržali čo najdlhšie tieto vzácne dary prírody,“ priblížila Budaiová. O ďalších zisteniach a krokoch vás budeme informovať.

 

(ek)