Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 10.01.2022 - 16:00  //  aktualizácia: 10.01.2022 - 21:00  //  zobrazené: 2075

Vyzdvihnite si vedierka na kuchynský odpad

Kuchynský odpad sa začne celoplošne v meste Šaľa zbierať už onedlho. Na sídliskách tomu tak bude už budúci týždeň. V rodinných domoch závisí začiatok zberu od toho, kedy si ľudia prevezmú vedierka na kuchynský odpad.

Vedierka si zatiaľ prevzalo len približne 400 domácností z rodinných domov. Celkový počet vedierok pre rodinné domy je 1950. S vývozom kuchynského odpadu spred rodinných domov začne mesto až keď si prevezme aspoň polovica domácností vedierko určené na zber tohto odpadu. Vyzdvihnúť si môžu obyvatelia vedierka na zbernom dvore vo Veči na Ulici Fr. Kráľa v pracovných dňoch od 9.00 do 17.00 hod. a v sobotu od 8.00 do 14.00 hod.

Ak niekto zo zdravotných dôvodov nevie vedro osobne prevziať a nemá nikoho, koho by o to požiadal, môže sa nakontaktovať na mestský úrad a vedro mu vývozná spoločnosť doručí domov. Dôrazne však prosíme obyvateľov, aby tento ústretový krok zo strany mesta nezneužívali.

Na sídliskách je situácia iná. V priebehu tohto týždňa mesto umiestni ku každému stojisku 240-litrové hnedé smetné nádoby. Distribuované budú od stredy a obyvatelia ich budú môcť hneď aj využívať. S ich vývozom sa začne zo sídlisk už budúci týždeň. Nádoby budú olepené informačnou nálepkou, kde bude presný popis, čo do týchto kontajnerov patrí. Dierkované sú len na vrchnej časti nádoby, vďaka čomu sa zabráni vytekaniu zapáchajúcich tekutín z nádob. Nahradené budú aj tie 120-litrové nádoby, ktoré sú v súčasnosti rozmiestnené na Sídlisku Váh 1. Práve na tomto sídlisku prebiehal počas pol roka, od februára 2021, pilotný projekt zberu kuchynského odpadu. „Do zberu sa zapojilo 1349 domácností a celkovo vyzbierali 28, 98 ton kuchynského odpadu. Z celkového objemu komunálneho odpadu vytriedili obyvatelia niečo vyše 10%. Treba ľudí v tomto smere pochváliť, do hnedých kontajnerov dávali naozaj len to, čo tam patrí,“ povedala Petronela Vižďáková z Referátu pre životné prostredie MsÚ Šaľa.

 

(ek)