Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 17.01.2023 - 10:37  //  aktualizácia: 17.01.2023 - 12:19  //  zobrazené: 3507

Začali sa práce na predstaničnom priestore

Oproti budove vlakovej stanice nastal pracovný ruch. Pracovníci oplotili plochu a chystajú terén na prvé práce, ktoré súvisia s rekonštrukciou predstaničného priestoru. Na tento projekt získalo mesto nenávratný finančný príspevok vo výške približne 5, 5 milióna eur.

Hlavným prínosom projektu bude komplexná reorganizácia dopravnej situácie v území predstaničného priestoru. Prestup z vlaku na autobus by mal byť po novom bezkolízny a bezpečný – cestujúci nebudú musieť prechádzať cez frekventovanú cestu, ale po vystúpení z vlaku sa dostanú priamo na autobusovú stanicu. Tá bude disponovať s 8-mimi nástupišťami. Pre autá vznikne parkovisko v počte 256 na mieste, kde sa v súčasnosti nachádza autobusová stanica. Potešia sa aj tí, ktorí na stanicu chodia na bicykli – vybuduje sa tu 8 boxov na bicykle a ďalších 45 stojísk pre bicykle. Zrekonštruovaný predstaničný priestor prinesie komfort aj pre taxikárov, ktorí budú mať svoje vyznačené miesta v tesnej blízkosti stanice. Dlhé čakanie na vlak či autobus si budú môcť cestujúci krátiť v malom parku, kde sa bude nachádzať aj niekoľko herných prvkov pre deti. Súčasťou projektu je aj vybudovanie nových toaliet. Cieľom projektu je aj zvýšenie atraktivity verejnej osobnej dopravy, ktorá má pozitívny vplyv aj na životné prostredie.

Práce budú rozdelené na dve etapy – najskôr sa vybuduje nová autobusová stanica a následne budú pokračovať práce na budovaní parkoviska v časti, kde je dnes autobusová stanica. „Termín dokončenia je do konca tohto roku. Verím, že sa nám podarí zvládnuť všetky prípadné problémy, ktoré takéto veľké dielo určite budú sprevádzať. Je to investícia za šesť miliónov eur, je to veľmi pekný a dôležitý projekt pre naše mesto. V súčasnosti zhotoviteľ oplotil nejakú časť, dielo sa začalo realizovať na tej časti, ktorá je pred budovou stanice,“ vyjadril sa primátor mesta Jozef Belický. Tieto práce zatiaľ neznamenajú pre cestujúcich, či vodičov väčšie obmedzenia. Akonáhle postúpi proces prác do fázy, kedy by mali obmedziť dopravu, vodičov či chodcov, budeme aktuálne informovať.

Tento projekt je spolufinancovaný z Európskej únie

vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

(ek, vizualizácia: Becker architekti)