Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 29.10.2019 - 14:46  //  aktualizácia: 29.10.2019 - 14:48  //  zobrazené: 2985

Zvýšenie poplatku za komunálny odpad sa netýka len Šale

Nový zákon o poplatkoch za uloženie odpadu na skládky má ľudí motivovať k tomu, aby zodpovednejšie triedili a vytvárali menej odpadu. Štát ich chce motivovať zvýšením poplatku za skládkovanie odpadu. Slovensko podľa údajov Eurostatu z roku 2016 patrí medzi členské štáty s najnižším podielom recyklovaného či kompostovaného komunálneho odpadu, čo predstavuje približne 23 %. Takmer 66 % komunálneho odpadu sa na Slovensku skládkuje. Aby Slovensko splnilo recyklačné ciele Európskej únie, musí do roku 2035 znížiť skládkovanie pod 25 % a zvýšiť recykláciu odpadu na 55 – 60 %.

Nielen Šaľa, ale i ďalšie mestá na Slovensku museli vziať na vedomie legislatívne zmeny, ktoré sa týkajú celej našej krajiny. Mnohým mestám sa už na rok 2019 zvýšila suma poplatku za komunálne odpady. Napríklad mesto Hlohovec má 20 992 obyvateľov. V roku 2018 bolo na skládku uloženého 7 496 ton komunálneho odpadu. Poplatok pre obyvateľov Hlohovca bol tak už na rok 2019 vyčíslený na sumu 33,58 eur. Stupava s počtom obyvateľov 11 887, v roku 2018 uložila na skládku 4184 ton komunálneho odpadu, čo znamená, že jeden obyvateľ za rok vyprodukoval 352 kilogramov odpadu. Obyvatelia Stupavy tak v roku 2019 platia za odpad 36 eur. Samozrejme aj tieto mestá čaká teraz taktiež zvýšenie poplatku za komunálny odpad.

Šaľa mala v roku 2018 náklady na obyvateľa v sume 32,45 eur a napriek tomu platili Šaľania poplatok za komunálny odpad v sume 27,75 eur. Šaľa za posledných niekoľko rokov nezvyšovala poplatky za komunálny odpad, na rozdiel od iných slovenských miest, ktoré ich zvyšujú každý jeden rok. Pre porovnanie situácie tu máme opäť ďalšie mestá:

V Seredi boli v roku 2018 vyčíslené náklady na jedného obyvateľa na sumu 34,95 eur. Sládkovičovo má technické služby, celkové náklady boli vyčíslené na 65,15 eur. V Galante momentálne obyvatelia platia približne 20 eur s tým, že do rozpočtu Galanta prichádza so zvýšením o 8 eur. Preto nemajú takú výšku ako Šaľa, lebo Galanta kúpila technickým službám 2 autá, cez ktoré likvidujú odpad. Tieto autá získali od mesta do vlastníctva, ale cenu áut do ceny tejto služby nezapočítavajú. Vozidlá ale napriek tomu museli kúpiť a boli kúpené z daní obyvateľov.

Na Liptove pre 81 obcí a miest zabezpečujú odvoz a skládkovanie odpadov Verejnoprospešné služby mesta Liptovský Mikuláš, Technické služby Ružomberok, Technické služby mesta Liptovský Hrádok a spoločnosť OZO. V uplynulom roku vytriedili obyvatelia Liptovského Mikulášu 49 %, Ružomberku 41 % a Liptovského Hrádku 47 % odpadu. Zákonný poplatok je v tomto roku pre tieto tri mestá 7 eur, ale pri rovnakej úrovni triedenia stúpne v roku 2021 na 18 eur. Ďalšie liptovské obce triedia približne 30 % komunálneho odpadu, čo pri nezmenenom prístupe spôsobí v roku 2021 rast zákonného poplatku z 10 eur na 27 eur na 1 tonu uloženú na skládku. V tejto sume ešte nie je pripočítaná cena služby. Zákonný poplatok bol v roku 2018 pre Šaľu podľa starého zákona o poplatkoch určený vo výške 5,04 eur. Keďže malo mesto Šaľa v roku 2018 mieru triedenia 37,12 %, tak bol v tomto roku pre mesto určený zákonný poplatok vo výške 8 eur za každú tonu odpadu uloženého na skládku (okrem ceny služby).

Aj na základe týchto uvedených skutočností môžeme porovnať a zhodnotiť stav, ktorý sa netýka len nášho mesta a uvedomiť si aká je separácia dôležitá. Okrem toho, že šetríme životné prostredie, je tu aj fakt, že čím viac budeme triediť, tým menej odpadu sa bude musieť ukladať na skládku. Čím menej odpadu uložíme na skládku, tým sa bude zvyšovať miera triedenia a znižovať zákonný poplatok. Mesto Šaľa pravidelne každý rok zabezpečuje, aby sa do každej jednej domácnosti v našom meste dostali informačné brožúry, ktoré vysvetľujú ako triediť odpad.

Príjmy z poplatkov podľa zákona o odpadoch môže mesto využiť len na služby spojené s nakladaním komunálneho odpadu. Na základe legislatívnych zmien, ktoré mesto Šaľa  muselo vziať na vedomie, by zvýšený poplatok na rok 2020 na jedného obyvateľa podľa návrhu predstavoval sumu 9,5 centov na deň. V poplatku sú okrem cyklického vývozu komunálneho odpadu z rodinných domov a zo sídlisk zohľadnené aj náklady  na zber zeleného odpadu, jarného a jesenného upratovania, prevádzku zberného dvora, odvoz odpadu z cintorínov, odvoz odpadu z pláží, zber a odvoz odpadu z malých smetných nádob ako aj zber odpadu z príležitostných podujatí, ako sú napr. Večianske slávnosti a Šaliansky jarmok. Za triedený zber obyvatelia neplatia. Ten je financovaný tzv. organizáciami zodpovednosti výrobcov. V našom meste je to spoločnosť ELEKOS.

Naše mesto pravidelne vykonáva kontrolu výkonu služieb v zbere a vývoze odpadu: Fyzická kontrola stojísk kontajnerov najmenej jeden krát do týždňa pred a po vývoze, spísanie nedostatkov pri zbere a upratovaní stojísk, výmena poškodených kontajnerov, zadanie úloh, kontrola zabezpečovania služieb na zbernom dvore, jeden krát za dva týždne spísanie lokalít s veľkorozmerným odpadom a následný zber tohto odpadu, kontrolu vykonáva aj vedúca strediska vývozu v Šali. Taktiež sem patria aj operatívne kontroly v prípade nahlásenia nedostatkov obyvateľmi s následným riešením týchto nedostatkov, kontrola výkonov počas dní upratovania a kontrola vážnych lístkov a faktúry.

(DH, zdroj: sered.sk, stupava.sk, hlohovec.sk, eurostat.eu, liptov.sk)