Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 17.03.2023 - 14:47  //  aktualizácia: 17.03.2023 - 14:49  //  zobrazené: 1815

Hľadajú kompromis s cieľom udržať pohotovosť v Šali

V posledných mesiacoch bolo zabezpečenie fungovania pohotovostnej služby v Šali náročné. Týka sa to služby pre dospelých i deti a dorast. Lekárov, ktorí chcú slúžiť, je málo. V stredu sa stretli slúžiaci lekári na pohotovosti so zástupcami Nitrianskeho samosprávneho kraja. Zdá sa, že našli kompromis, výsledkom ktorého bude udržanie šalianskej pohotovosti pre deti aj dospelých.

Zabezpečenie pohotovostnej služby organizačne má na starosti lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja. Odnedávna zastupuje túto funkciu Bruno Rudinský. V stredu prišiel do Šale a stretol sa s lekármi, ktorí zabezpečujú tzv. pevné body ambulantnej pohotovostnej služby pre dospelých, aj pre deti a dorast v Šali. „Z hľadiska rozpisu služieb sa ukázali isté problémy, ale aj z hľadiska počtu lekárov, ktorí to zabezpečujú. Ten počet lekárov by mal byť na zabezpečenie pohotovosti pre dospelých 30, tu je k dispozícii 18 lekárov. Na pediatrii je to len 10 lekárov,“ vysvetľuje krajský lekár Bruno Rudinský. Lekári tvrdia, že niektorí boli zaradení v mesačnom rozpise služieb aj štyrikrát, iní zase ani raz, lebo neboli ochotní slúžiť. Slúžiaci sa sťažovali na vyčerpanosť a únavu a žiadali od krajského lekára férové pristupovanie pri tvorbe rozpisu. „Keď má niekto ambulanciu celý deň a popoludní od 15-tej má slúžiť pohotovosť do neskorých večerných hodín a má to robiť niekoľkokrát do mesiaca, niekedy aj cez víkendy, sviatky, môže to byť problém, treba to uznať. A na druhej strane, akonáhle je vydaná licencia lekárovi, je tam povinnosť podieľať sa na ambulantnej pohotovostnej službe. Pokiaľ nechce lekár, tak organizátor, ktorým je v tomto prípade Nitriansky samosprávny kraj, je povinný stanoviť, kedy má lekár slúžiť a on to musí rešpektovať,“ dodáva krajský lekár. Lekári, ktorí slúžia na pohotovosti pre dospelých by privítali skrátenie času poskytovania pohotovostnej služby, do 20.00 hodiny. Odôvodňujú to najmä tým, že lekárne sú otvorené len do 20-tej hodiny. Pediatri sa vyjadrili, že napriek tomu, že ich je len 10, majú záujem pohotovostnú službu obyvateľom zo Šale a regiónu zabezpečovať. „Je veľmi žiaduce, aby sa skrátil ten čas poskytovania zdravotnej pohotovostnej služby do 20-tej hodiny. Budeme hľadať optimálny a spravodlivý rozpis, aby sa nikto necítil ukrivdený, že jeden má viac služieb, druhý menej,“ uzavrel krajský lekár.

Na stretnutí boli prítomní aj krajskí poslanci Zsolt Baranyai, Ildikó Agócs Kőrösi a Róbert Tölgyesi, ktorý je zároveň aj viceprimátorom mesta. Lekárom poďakoval, že vôbec prišli na stretnutie a za ochotu hľadať kompromisné riešenie. „Myslím si, že po dnešných diskusiách s VÚC a s lekármi, ktorí slúžia na pohotovosti, sa nájde veľmi dobrý kompromis, vyhovujúci pre naše mesto, okolie, VÚC, aj lekárov. Vítam túto snahu ako zo strany VÚC, tak zo strany lekárov,“ hovorí Róbert Tölgyesi.

 

(ek)