Domov   >  Krátke správy
publikované: 02.08.2023 - 13:52  //  aktualizácia: 02.08.2023 - 15:34  //  zobrazené: 869

Na novej stanici nebude chýbať zeleň

Pás plný zelene, zelená strecha na budove i malý parčík so starými stromami. Aj tým sa bude pýšiť nový predstaničný priestor.

V týchto dňoch začali práce na vybudovaní pripojovacej cesty z Ulice SNP na novú autobusovú stanicu. Z tohto dôvodu je časť cesty od križovatky s Ulicou Murgašovou uzavretá pre vozidlá. Výninku majú obyvatelia tejto lokality. Prejsť pešo cez ulicu sa dá.

Nová autobuska sa už rysuje, okoloidúci môžu mať čoraz reálnejšiu predstavu o tom, ako to tu bude po novom vyzerať a fungovať. V časti križovatky Ulice SNP so starou autobusovou stanicou sa buduje nová cesta smerom k novej stanici. Ak autobusy budú prichádzať z Ulice SNP, nepôjdu ďalej smerom ku križovatke v tvare Y, ale odbočia hneď vpravo. Po tejto novej ceste, ktorá vznikne počas augusta, budú autobusy premávať. Priestor medzi novovybudovanou spojovacou cestou a budovou železničnej stanice bude slúžiť ako parčík s hernými prvkami. Krásne rozrastené stromy sa tu podarilo ochrániť a budú vytvárať dokonalý tieň počas slnečných dní. Neďaleko sa buduje malý objekt. Ten bude slúžiť pre toalety. Zvlášt, z boku sa do objektu dostanú vozičkári, kde budú mať k dispozícii bezbariérovú miestnosť s toaletou. Budova bude mať svoj personál, ktorý dohliadne na čistotu a poriadok. Za budovou, smerom k bývalej ČSAD sa už nachádzajú nástupištia. Tie budú oddelené od budovy zeleným pásom. Aj samotná budova bude mať zelenú strechu. Nástupištia už dnes majú peknú "fazónu", približne o mesiac ich ešte skrášli termodrevo. 

Približne v druhej polovici septembra bude neupravený priestor, ktorý v súčasnosti cestujúci využívajú na parkovanie, uzavretý. Začne sa totiž s budovaním prepojovacieho priestoru, chodníka železničnej s novou autobusovou stanicou. Parkovanie bude možné v tom čase v zadnej časti, kde sa nachádza asfaltová plocha. Súčasťou tohto veľkého projektu je aj vybudovanie dôstojných parkovacích miest. Pribudne ich 256. Tie budú tam, kde sa dnes nachádza stará autobusová stanica. Takto vznikne nie len nový, moderný predstaničný priestor, ale najmä bezpečné a bezkolízne prepojenie železničnej stanice s autobusovou. 

Samozrejmosťou budú lavičky, smetné nádoby, kvetináče, ako aj miesta na krátkodobé zastavenie pre vystúpenie, nastúpenie, miesta pre taxíky či cyklobox a cyklostojany.

 

Tento projekt je spolufinancovaný z Európskej únie vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.